Minder ruimte voor ‘kansloze’ studies in het mbo

Zie hier.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan moet vinden.

Aan de ene kant kan ik alleen maar toejuichen dat jongelui op een eerlijke manier worden voorgelicht over hun perspectieven. Maar als dat betekent dat de economie – en daarmee indirect de werkgevende klasse – bepaalt wat mensen van hun leven kunnen maken, dan gaat me dat te ver. Dit geldt des te meer als de motieven van werkgevers niet eerlijk zijn, en in samenhang daarmee de voorlichting met betrekking tot beroepsperspectieven.

Er wordt bijvoorbeeld al jaren om het hardst geschreeuwd dat er toch zo’n ’tekort’ zou zijn aan goed technisch geschoold personeel, maar uit de geboden arbeidsvoorwaarden blijkt dit geenszins. Integendeel, het financiële personeel en het ‘management’ profiteren nog altijd van betere arbeidsvoorwaarden in termen van salaris, werkomstandigheden, status etcetera.

Mijn antwoord op de zogenaamd ‘matige’ aansluiting op de arbeidsmarkt zou dus zijn: niet de opleidingen herinrichten of saneren, maar nou eens eindelijk werk maken van eerlijke voorlichting. Ophouden met liegen, dan komen we al een heel eind. En dan kunnen jongelui heel goed zelf bepalen wat ze van hun leven willen maken. Wat vindt u?