Collegegeld per module ipv jaar

1095040_80175367.jpg

De HvA/UvA gaat volgend jaar experimenteren met het betalen van collegegeld per cursus. Een en ander in overeenstemming met een plan van de PvdA, de VVD en LSVB en het CvB van de UvA/HvA.

BON heeft de nodige twijfels over de werkbaarheid van dit plan en de effecten die het kan hebben op de relatie student/docent, die nu op een nog lager niveau mede door geld wordt bepaald. Wij pleiten voor een serieus onderzoek naar de effecten van dit plan.

 

 

 

8 Reacties

  1. Reactie Van Meenen bij BNR,

    Reactie Van Meenen bij BNR, 14 december 205.

     

    "Van Meenen ziet hier de voordelen van in, maar is het niet helemaal eens met de plannen van VVD: “De VVD wil mensen die bijvoorbeeld aan topsport doen tegemoet komen en dat steun ik. Maar wat ze ook voorstellen is om de hele bekostiging van de universiteit of hogeschool daar afhankelijk van te maken. Zo wordt het een verkapte bezuiniging en dat gaat echt ten koste van het onderwijs.” [in interview ook: 'onderwijs als een afhaalchinees']

    **

    Ander artikel op BNR, 14 december 2015: 'VVD wil fusie universiteiten: 'We kunnen meespelen in Champions League''

     

    "Met het geld dat de afschaffing van de basisbeurs oplevert, ongeveer een miljard per jaar, wil de VVD nu een kwaliteitsslag maken en onder meer bovenstaande ideeën bekostigen."

  2. Studiefinanciering wordt in

    Studiefinanciering wordt in het artikel nergens genoemd. Een studie in deeltijd volgen (en dat is waar collegegeld per module min of meer op neerkomt) was altijd al mogelijk. De reden dat weinigen dit doen is omdat je dan geen studiefinanciering krijgt.

  3. Als de ranking betrekking

    Als de ranking betrekking heeft ophoogstandjes in onderzoek zou je bij het vastleggen van die ranking uit moeten gaan van het aantal wetenschappelijke hoogstandjes gedeeld door het aantal srudenten of het aantal wetenschappelijke medewerkers. Zou dat quotient groter worden als we nog maar twee universiteiten zouden hebben? Als je twee topunivrsiteiten wilt hebben kun je beter twee nieuw oprichten waar alleen maar de allebeste professoren benoemd worden (hoge honoraria en vooral zeer goede researchvoorzieningen en grote onderzoeksvrijheid) Als Nederlanders even intelligent zijn als andere volkeren en ons land zou relatief veel universitaire studenten hebben zou dat bij een gelijkmatige verdeling over alle universiteiten leiden tot lagere ranking van al die universiteiten leiden. Met beter VWO-onderwijszou dat dan weer in geringere mate het geval zijn.

  4. Het slechts betalen voor zelf

    Het slechts betalen voor zelf gekozen colleges en het afleggen van een tentamen daarin mag natuurlijk niet misbruikt worden. Full time studenten moeten ook nevenstudies kunnen doen en extra collegevakken kunnen volgen zonder dat ze daarvoor extra collegegeld betalen. Maar we moeten oppassen om belangen van minderheden op te offeren om aan de wensen van de meerderheid te voldoen. Verder lijken me niet all argumenten solide. Het argument waarin bezwaar gmaakt wordt omdat de colleges samenhangen (in hier 2)kan gemakkelijk terzijde worden geschoven. Aan de omschrijving van de collegestof zou immers een overzicht toegevoegd kunnen worden van wat bekend wordt geacht. En ook iemand die niet tegen gluten kan of lactoseintolerant is denkt meestal na wanneer hij iets uit een snackbarautomaat wil trekken.
  5. Als studenten hierdoor betere

    Als studenten hierdoor betere keuzemogelijkheden krijgen, die ook nog eens aansluiten bij hun hedendaagse leefstijl zie ik niet zo veel bezwaren. Het moet natuurlijk niet alleen maar een supermarktmodel worden. Maar je kunt wellicht gemakkelijker keuzes door maken. Bij voorbeeld de combinatie van sociologie met economie of psychologie.Belangrijker vind ik dat het collegeld zoals Arthur Berkhout en Jarmo Beekhout vandaag in de Volkskrant schrijven, fors omlaag zou moeten. Dat maakt het allemaal ook gemakkelijker. In Duitsland, waar het onderwijs kennelijk nog  als een publiek goed gezien wordt, kan financiële laagdrempeligheid in het hoger onderwijs wel.  Hier wordt er nauwelijks meer over gesproken. . Zijn we dan zo in de ban van het Angelsaksiche model, dat dit niet meer bespreekbaar is? Of is "gratis onderwijs voor iedereen" zóóó jaren zestig…

  6. In de Volkskrant van vandaag

    In de Volkskrant van vandaag betoogt Aleid Truijens vrij ovetuigend waarom zo'n systeem succesvol zou kunnen zijn. Ze wijst daarbij op Zweden waar het min of meer zo werkt. Een cruciale factor lijkt mij dat studenten daar geen collegegeld betalen. 

Reacties zijn gesloten.