Gedwongen en onvermijdelijke spagaat

TNO heeft in opdracht van VOION  een literatuuronderzoek gedaan naar werkdruk Voortgezet Onderwijs.  VOION staat voor aan onderwijs verbonden groepen: van VO Raad tot en met AoB; iedereen werkt daar samen.

Hoewel ik ongeveer 10 zaken na wil lezen, is wel te concluderen  dat taakbeleid in een onderwijsorganisatie een niet te vermijden spagaat veroorzaakt.

Een arbeidsovereenkomst dient nu eenmaal een aantal uren arbeid te vermelden. Die hoeveelheid moet ergens vandaan komen. Tegelijkertijd blijkt dat de weergave van taken in hoeveelheid tijd geen recht doet aan meerdere andere aspecten van die arbeid: bijvoorbeeld de intensiviteit ervan. Over dat probleem schreef ik reeds in 2012: Beter Onderwijs Nederland: de onzichtbare oorzaken van verhoogde taakbelasting.

TNO schrijft gedegen en onderbouwd. Maar biedt geen oplossing voor dit specifieke probleem. Wat op zich een beetje vreemd is. Als je concludeert dat een weergave in klokuren uitnodigt tot een tekortkoming in het taakbeleid, dan kijk je toch niet alleen naar oplossingen die het probleem zelf niet aanpakken?

Er MOET een weergave in tijd te vinden zijn. Het is niet realistisch om te denken dat je een taakinvulling zonder getallen weer kunt geven, laat staan ijken of vergelijken. In de econometrie en allerlei verwante disciplines  drukken we processen uit in modellen. Tot op de 10e graad en verder nauwkeurig. Maar hier komen we niet verder dan: het weergeven van taakinvulling in klokuren schiet te kort? Zonder het model te wijzigen?

Kan intensiviteit niet weergeven worden door een factor? Zo simpel? Als die factor niet voor het hele docentenbestand opgaat, wat zeer te verwachten is, waarom dan geen onderscheid tussen docentgroepen maken? Is dat bij wet verboden of zo?

Wat mij daarnaast opviel was de term: niet-lesgevende taken.

Die term is vragen om misverstanden met het begrip: niet lesgerelateerde taken, zoals dat in het taakbeleid VO wordt gehanteerd.

Ik ga er nu niet in detail op in, maar de  twee begrippen gaan NIET over hetzelfde. Omdat je daar even je hoofd bij moet houden, zal ik dat komende week apart opschrijven.

Denise

P.S. het zou ongeveer huishoud reddend zijn, als je iets van je eindejaarsuitkering aan iemanddoetiets of DITfairtrade doet toekomen. Zo was het handig het TNO onderzoek uit te printen en de toner loopt weer leeg…