Techniek moet ‘sexy’ worden

vindt staatssecretaris Aboutaleb, aldus een artikel in de Rotterdamse editie van het AD van 2/4/07.

======================================

“Techniek moet binnen tien jaar weer ’sexy’ worden, vindt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het zal volgens hem wel moeten, want het Nederlands bedrijfsleven heeft grote behoefte aan vaklui.
Beroepskrachten met een technische opleiding kunnen overal aan de slag. Desondanks blijkt het erg moeilijk om leerlingen te interesseren voor een technische opleiding. Het kabinet wil daar verandering in brengen, zei Aboutaleb vanochtend tijdens een werkbezoek aan een leer- en werkproject van het Albeda College in de Rotterdamse haven.

,,Dit is echt de toekomst,’’ voorspelt hij. ,,Dit soort vaardigheden hebben we hard nodig, anders raken we achter in de wereldeconomie.’’

Volgens de bewindsman, die vol lof was over de Rotterdamse opleiding, is het eigenlijk te gek voor woorden dat bedrijven werknemers uit het buitenland moeten halen terwijl de kaartenbakken in Nederland vol liggen met werkzoekenden.

Aboutaleb, die zelf ook een technische opleiding heeft genoten, raadt iedereen daarom aan massaal voor techniek te kiezen. Als loodgieter loop je nu binnen, weet hij. Sommigen hebben een inkomen waar menig docterandus jaloers op zou zijn,’’ zegt hij.

Het is vooral het imago waar het aanschort. Iets waar het kabinet de komende jaren dus iets aan gaat doen, belooft hij.”

7 Reacties

  1. Daar gaan we weer
    Een van overheidswege aangeslingerde reclamecampagne met sexy meiden in overall en een niet waarneembaar effect.
    Aboutaleb is een tegenvoorbeeld van iemand die niet binnenloopt met een technische opleiding.

    • Zeldzaam eenzijdig
      Wat een ongenuanceerd beeld geeft deze techneut van ‘de techneut’. Bij managers en bestuurders van grote bedrijven zitten veel technisch opgeleide mensen. Een groot, maar weinig genoemd, voordeel van een technische opleiding is het gemak waarmee je inzicht in niet-technische zaken verwerft. Als je eenmaal de harde vakken onder de knie hebt heb je de competenties om op andere vakgebieden snel je weg te vinden; dan heb je echt leren leren. Of je vakidioot wordt hangt af van je overige vaardigheden. Zoals ook bij juristen, boekhouders, maatschappelijk werkers enz.

  2. Weer die leugen dat techniek
    Weer die leugen dat techniek zo’n veel gevraagde achtergrond opleiding is! In tijden van economische voorspoed worden er inderdaad technici aangenomen, maar die gaan er als eersten weer uit als het even tegenzit. De blijvers zijn mensen met een financiële, economische of juridische achtergrond.

    Het imago van techniek klopt helaas met de werkelijkheid: Je hebt weinig kansen, verdient veel minder dan je bazen en staat onderaan in de hiërarchie. De politiek moet ophouden zich te lenen als doorgeefluik van de leugens van de industrie!

    Investeer liever in fundamenteel technisch onderzoek, beloon innovatie en zorg dat technici hun hoogwaardige werk tegen een behoorlijke betaling kunnen doen. Dan volgt het imago vanzelf, heus!

  3. Bedrijven lozen technisch personeel
    Neem Limburg. Daar weten bedrijven, hoe ze d.m.v. een doorstart hun technisch personeel goedkoop kunnen lozen; de volgende dag staan de Polen al klaar.

  4. De sector Techniek is onbetrouwbaar
    Ze jokken als ze zeggen dat ze dringend om mensen verlegen zitten. Bedrijven willen alleen technici in dienst nemen als ze heel goedkoop zijn. Anders kiezen ze voor Oostblokkers of verplaatsen ze hun bedrijf naar China. Ik heb regelmatig ietwat oudere leerlingen (vluchtelingen) die zeer goed gemotiveerd zijn en een royale vooropleiding hebben. Als ze niet meer onder het minimumjeugdloon vallen zijn de bedrijven NIET geïnteresseerd hen als leerling (BBL) aan te nemen. Hoe kansrijk deze mannen ook zijn; de bedrijven vinden ze te duur, omdat het minimumloon voor volwassenen ietsje meer is dan het minimumjeugdloon.

    Bedrijven falen schromelijk in het nemen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor werkzoekenden in dit land.

    • Verantwoordelijkheid?
      Een bedrijf heeft vooral een economische verantwoordelijkheid. Je kunt een bedrijf niet verwijten dat ze binnen de wettelijke grenzen de beste opbrengsten tegen de laagste kosten nastreeft. Alle overige zaken moeten worden afgedwongen door wetgeving. Marktwerking zonder randvoorwaarden leidt tot uitbuiting. En teveel randvoorwaarden leidt tot verstikking.
      Nu Europa de economische randvoorwaarden bepaalt hebben Nederlandse verwijten aan het bedrijfsleven weinig zin.
      Het Nederlandse onderwijs faalt ook in het herkennen van nieuwe mogelijkheden. We zouden over de Nederlandse schuttingen héén moeten kijken, onze vroegere taalvaardigheid herontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan. Daarbij kunnen we veel leren van de Amerikaanse mentaliteit.

Reacties zijn gesloten.