Bobo’s, bedrog en wetenschappers

En @watdoetkees? Hij mathematiseert de samenleving vanuit de keuken:

jwp.io/s/BGj4qpvs

Lees ook www.fi.uu.nl/publicaties/literatuur/7270.pdf nog eens na. Met de ‘wetenschap’ op weg naar @curriculum_nu. Ruim 10 jaar later heeft de @onderwijsraad (zonder @daisym41 maar met @rkneyber) weer een stuk geproduceerd:

www.onderwijsinspectie.nl/documenten/rapporten/2021/04/14/de-staat-van-het-onderwijs-2021

Klaar is Kees. In het rapport waar @oppers_alida voor tekende is @marcvzanten het reken- en wiskundegezag. U kent Alida wellicht nog als @minOCW voorvechter van het #lerarenregister, nu heeft ze een functie bij de @onderwijsinspectie. Hop hop hop. Maar wie is het gezag? Ik kreeg (dank @ariannemantel!) een voorpagina  van 4 december 2015 (!) waarvan ik deze snapshot met u deel:

Een bedragje van 22 verspilde miljoenen kwam boven water dankzij een succesvolle WOB-procedure. Waar het geld gebleven is mag Joost weten, maar alle claims in een berekende brandbrief van een groep rekencoordinatoren aangevoerd door de directrice van een huiswerkburootje in Delft bleken onjuist. Een stukje journalistiek waar de kwaliteitskranten een puntje aan kunnen zuigen:

Slecht leesbaar? Dit is een pdf: 20151204-Binnenland-NL-TP002—Tlg-1-. Deze berekenende pressieclub van Lonneke Boels speelde eerder tijdens de hoorzitting over de #rekentoets een al even dubieuze hoofdrol, aangemoedigd door @marcvzanten. Lees nog eens terug: ProMemoriedeHoorzitting.pdf. Wat snapshots:

Vak @SLO_nl op de twitter tribune liet zich niet onbetuigd. Met een snack en een borrel erbij werden Lonneke en haar circuit toegejuicht en critici beschimpt. Opmerkelijk is dat de directrice daarna is begonnen aan een ‘wetenschappelijke’ promotie:

www.uu.nl/medewerkers/default.aspx?lng=NL&Profielpagina=LBMMBoels&t=0

Ook Marc is ‘wetenschapper’, nu bij @SLO_nl, toen bij de Freudenthalgroep:

www.uu.nl/medewerkers/default.aspx?lng=NL&Profielpagina=MAvanZanten&t=0

Promomovendus bij de auteur van www.fi.uu.nl/publicaties/literatuur/7270.pdf:

elbd.sites.uu.nl/2020/08/19/promotie-opportunities-to-learn-offered-by-primary-school-mathematics-textbooks-in-the-netherlands/

Het is inmiddels doctor Marc die dit schrijft: www.slo.nl/over-slo/media/@18690/rekenonderwijs-peiling/

Alles kan daar in Utrecht, onder de paraplu van @hetNRO.

Terzijde: de kop waarmee in de Telegraaf de #rekentoets lobby van de groep Boels wordt omschreven is misschien wat ongelukkig. Het betreft immers een groep rekencoordinatoren in het VO, waarvan een enkeling deels voor de klas staat. Rekencoordinatoren zijn een fenomeen in het leven geroepen door Kees Hoogland, zie:

www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2012/01/rekencoordinatoren-voor-het-realistisch-rekenonderwijs/

Inmiddels doet hij zich voor als professor of mathematical and analytical competences of professionalswww.youtube.com/watch?v=ULWifkTjU9Q&t=2s, een oratie (?) over mathematical thinking and @curriculum_nu. Hoogland komt aan het woord na 10 minuten. Daarvoor horen we nog www.youtube.com/watch?v=ujqs2I9Kljo, de andere professor.

Ondertussen is de #rekentoets nog steeds niet echt weg en, wat echt veel erger is, de #rekentoets firma zit in de driver’s seat van @curriculum_nu. Hoofdstuk 11 in

newsroom.didactiefonline.nl/uploads/PDF/curriculumspiegel-2017.pdf

bijvoorbeeld is van dezelfde Marc van Zanten en #rekentoets baas Victor Schmidt. Meer daarover via

www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2016/12/waar-staan-we-nu-met-het-reken-en-wiskundeonderwijs/

alwaar u ook een link naar een verslag van de bijeenkomsten in Hilversum vindt, de hernieuwde ontmoeting met Victor. Marc van Zanten, inmiddels ook bij @SLO_nl, heb ik daar niet gezien.

De vraag blijft @watdoetkees?

www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2019/01/kees-hoogland/

Ook hij liep gezaghebbend rond in Hilversum:

www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2019/05/curriculum-nu-in-het-gooiland-hotel-29-mei-2019/

Bobo’s komen en gaan, de realistische rekenwetenschappers blijven staan: @curriculum_nu ligt op koers, vanuit Vak @SLO_nl. Bezield door @ClaireBoo en zo.

didactiefonline.nl/artikel/een-domme-vraag-bestaat-niet

2 Reacties

  1. We kunnen weer inloggen op het forum, maar of dit blogje nog bijwerkt kan worden is onduidelijk. Dus ik kan hierboven niet vermelden dat het filmpje met SLO-er Marc van Zanten over de kennisbases niet meer op op YOUTUBE staat.

Laat een reactie achter