De stilte rond de onderwijscooperatie

Woord vooraf: op 14-11-2018 heb ik mijn populaire @twitter account gesloten. Een week later keerde zo’n nette meneer op Groen Links terug in de politiek (@curriculum_nu moet immers straks wel door de senaat heen, @SLO_nl is er druk mee). Maar wat zag ik de 25-ste?
Zo dan! Decennia lang was de @onderwijsraad blind voor de wetenschappelijke oplichterij uit Utrecht en andere hubs. Gaat de @onderwijsraad eindelijk zien wat vanuit de academische gemeenschap aan bagger over het onderwijs is uitgestort? Deze “ze” waar oud BON-bestuurslid Karin den Heijer het over heeft is Mieke van Groenestijn, gepromoveerd in het bekende circuit dat nu via @SLO_nl het onzalige @curricululum_nu aanstuurt. Aan
heb ik in dit verband de onderstaande tekst toegevoegd.
Mieke is kind aan huis bij @minOCW als het om het rekenen gaat. Het zijn personen die hier het kwaad doen hier, niet de instanties, niet alleen in het rekenonderwijs. Onder die personen hoogleraren en lectoren.
————————
Meer over twitter verder hieronder. Wat eerst volgt was een update in de aanloop naar de start van @Onderwijscoop 3.0 op Uni C. Ik was vrijdag 21-9-2018 nog even op de Van Schendelstraat om mijn rode kever aan de goede handen van Patrick, lid van het Lerarenparlement, toe te vertrouwen. Ben nog even binnengeweest op nummer 600 waar de @onderwijscoop allang de huur heeft opgezegd. Het personeel heeft dat onlangs ook gehoord, het schoolbord staat erover volgeschreven.
————————-
De kroonjuwelen van de OC staan nog wel op de grote dure poster die er hangt. Die kraaltjes en kettingen zijn namelijk wel gered, Leraar 24 gaat gewoon door en de lerarenkamer is stevig bemenst met leraren van het jaar die aan de generieke eisen voldoen die hier geformuleerd staan:
————————-
De bestuurders zijn er niet meer gezien. Leerzaam blijft het Talis-krantje dat hieronder hangt, met ook de Amsterdamse lector die het LOF project, 1 van de andere ongevalideerde kroonjuwelen, mocht evalueren. De lijst met projecten, waar dus nooit kritisch naar gekeken is, is hieronder ook aanklikbaar. In het Talis-krantje krantje ook de kop “maar wel in gezamenlijkheid”. Hoe dat verder gaat hoort het veld aanstaande woensdagavond op Uni C.
————————-
Tijdens de overgang van SBL naar OC werd besloten om alleen voorzitters van de deelnemende organisaties toe te laten in het bestuur van de OC. BON (en ik ook) trapten daarin. Zo kon Leraar24 gered worden. Toen ik nog in het bestuur zat en de flauwekul wilde stoppen was de smoes dat het contract 3-jarig was. Daarna liet Ad zich overtuigen door het argument dat het goede wel zou komen bovendrijven. Hetzelfde gold voor de nascholingsactiviteiten.
————————-
Niet dus. Vervolgens kwam de stilte van Kentson en diens Curriculum_nu-missie. Huub Philippens was de eerste die er toen er toen uitvloog. Voor woensdagavond 26-9 zijn de landingsrechten op Uni C nog niet vrijgegeven. Ik heb mijn vlucht afgelast. Kon niet anders. De kist van mijn vader werd die avond gesloten. Sommige dingen gaan voor.
————————-

Het werkterrein van de oude garde in de @onderwijscoop is nu verlegd naar @curriculum_nu. Hand in hand met de VO-raad die eerder Kentson in het bestuur van de OC loodste: van, door en vooral over de leraar heen.

Pro memorie, we zijn met BON toegetreden tot SBL om de Wet BIO aan te pakken. Toen ik Mark Peletier verving in het bestuur van SBL was deze pilot van de Freudenthalgroep richtinggevend:

www.fi.uu.nl/publicaties/literatuur/2008_wiva_rapport_vakcompetentie_wiskunde.pdf

Om een idee te krijgen van de expertise waarop hier vertrouwd werd lees

www.nieuwarchief.nl/serie5/pdf/naw5-2010-11-4-261.pdf

De uitverkoop van het vak. Ik heb toen bij het bestuur van de @NVwWiskunde alarm geslagen, maar dat was tevergeefs. Ook @PlatformVVVO gaf niet thuis.

Sindsdien is er veel gebeurd, met veel tegenwerking van de harde SBL-kern waaronder ook die vakbond waarmee de vakverenigingen het doen, @FederatieFvOv, die notabene de bijna eeuwige maar uiteindelijk wel oud-voorzitter van de @NVvWiskunde naar voren schoof voor de werkgroep kwaliteit van inmiddels de @Onderwijscoop.

Als oudbestuurslid van zowel SBL als BON zou ik graag weten waar het allemaal goed voor is geweest. In het bijzonder wil ik dat de lijst van de door de onderwijscooperatie gecertificeerde nascholingsactiviteiten openbaar gemaakt wordt.

Ik heb de vraag aan Joost Kentson gesteld op twitter.

.@joostken Mag de lijst van door @onderwijscooperatie gecertificeerde nascholingscursussen publiek? Of moet je daarvoor een account hebben?

We zullen zien. Test cases genoeg.

Joost Hulshof

(lid BON, KWG, oudlid Aob, NVvW)

 


Ook leerzaam:

web-talis-krant-nr2

SLOSander


En de aap is uit de mouw wat betreft het register:

Factcheck: 60.000 leraren in het register?

Ook interessant:
—————————————————–
Tot zover. De academische gemeenschap doet volop mee aan de verdere vervuiling van het onderwijs. Je moet stekeblind zijn om het niet te zien. En als je man en paard noemt? Dit was mijn Ben.
Bon. Dank Martin en anderen.
Het was een sympathiek 1-2-tje van Wilbrink met Paul Westerbeek die weer eens in mijn TL zat met zijn anti-BON getrol. Dat gaat maar door zie ik.
Het lijkt de DDR wel. Kennelijk namens mij reageerde Wilbrink.
Later volgde nog deze toevoeging.
Precies. En subtiel was het wel wat eraan voorafging. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Talloze academische #charlatans houden ondertussen hun vrij spel, ondermeer in fijne samenwerking met @ClaireBoo (komenskypost.nl/?p=2180) en de @VO_raad.
Ze zullen maar op gedachten gebracht worden. Zelfs een wetboektekst werd er door Wilbrink bijgehaald. Ik zie de betreffende tweet en (ook andere bizarre tweets) niet meer staan maar daarmee werd het persoonlijk bedreigend, niet de eerste keer trouwens.  En vervolgens gaf hij me weer gelijk, zijn gelijk. Zoals wel vaker, maar let op, extrapoleren is ook een sport.
De suggestie die van de onderste tweet uitgaat is bewust beschadigend. Een subtiele manier ook om je iets in de mond te leggen, bepaald niet nodig toch in mijn geval. Daarna heb ik mijn account verwijderd. Tot tevredenheid van.
U ziet wel wie er verder bovenop sprongen.
Op het afscheid is nog lang nagepraat over de #rekentoets.
————————-
PS De link naar de #charlatans in
loopt dood. Dat stelt me echter niet gerust.
PPS Ik zag veel van de rest later pas. Donders, bizar is het wel ja. Het springende punt is inderdaad die samenwerking waar ik het al over had. Op #twitter ging het vervolgens over die professor van @nivoz. Ook naar hem luistert @minOCW helaas graag als het om onderwijs gaat. Oud maar leerzaam blogje hier:
Hoe is het mogelijk dat nivoz.nl/ nog een podium heeft?
Helaas, dezelfde maand nog is het weer raak, met nivoz.nl/nl/gebruikersprofiel/daisy-mertens deze keer:

4 Reacties

  1. Inmiddels is duidelijk
    Inmiddels is duidelijk geworden dat met Joost Kentson op de bok de onderwijscooperatie voor het karretje van Schnabel en leraar2032 gespannen wordt. De 2032professor liet bij Buitenhof zijn ware gezicht zien. Zijn onderwijspartij kijkt maar even weg, net als zijn kwaliteitskrant.

Geef een reactie