Van school verwijderen

Er is weer een nieuwe actie van diegenen die zich boven ons gesteld hebben: leerlingen mogen niet van school verwijderd worden als er geen andere school is die ze wil opnemen. Ik wil daar echt een krachtig protest tegen laten horen.

Als leerlingen van school verwijderd worden is dat meestal wegens zeer herhaald wangedrag, hetzij naar docenten, hetzij naar medeleerlingen. Zulke ‘rotzakjes’ kunnen je het leven als docent uiterst zuur maken. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat dit de reden is van de vele overspannen docenten én dat dit ook de reden is dat bijna niemand nog leraar (in het VO) wil worden.

Toch weegt hier de letter van de leerplicht kennelijk zwaarder dan de leerkansen voor de overige leerlingen en de levenslust van docenten. Ik vind dat echt een grote schande.

Jongeren die niet op school komen om te leren, jongeren die zich misdragen jegens docenten of medeleerlingen verspelen hun kans op een goede opleiding. Je kunt waarschuwen, je kunt nóg eens waarschuwen, maar op een gegeven moment moeten er consequenties zitten aan wangedrag. Op dit moment hebben de rotzakjes de macht, want er kunnen géén consequenties getrokken worden omdat het niet mag van de leerplicht. Dit is zo’n verkeerd signaal.

6 Reacties

  1. Vraag je kamerlid
    Vraag je kamerlid waarom dit zo is geregeld: kennelijk om een specifiek probleem op te lossen (geen enkele andere school wil deze verdomd lastige leerlingen opnemen: geef ze eens ongelijk). Zoals wel vaker gebeurt met politieke oplossingen voor incidentele problemen: de oplossing brengt nieuwe problemen met zich mee. Wees niet verbaasd dat onvoorziene gevolgen ernstiger zijn dan het probleem dat met de betreffende maatregel is ‘opgelost’.

    Het lijkt me een prima idee om tegen politieke ‘oplossingen’ die jij of ouders van andere leerlingen op hun bordje krijgen, politiek actie te ondernemen (of juridisch, maar dat zijn we in ons polderland niet gewend). Tot het onmogelijke is niemand gehouden: als onderwisj niet meer mogelijk is, houdt alles op.

  2. Beste Hinke,
    Dit is niet nieuw maar is al een jaartje of 15 de praktijk in het VO. Leerlingen kunnen pas definitief verwijderd worden met toestemming van de inspectie. Hiervoor is netjes een voorgeschreven protocol te volgen. Komt de toestemming er niet dan zijn er maar twee mogelijke oplossingen. De leerling blijft waar hij is, of wordt inderdaad zoals je aangeeft door een andere school opgenomen. Een VO school kan zonder tussenkomst van de inspectie een leerling uitschrijven op het ogenblik dat er een inschrijving is bij een andere school. Dit heeft onder andere ook te maken met de kinderbijslag.
    Uit ervaring weet ik dat scholen onderling nogal gemakkelijk omgaan met uitwisseling van leerlingen, iedere school heeft op zijn tijd wel een probleemgeval dat niet binnen de muren te houden is en leerlingen moeten het echt heel bont maken alvorens de inspectie toestemming geeft om uit te schrijven. Wel is het zo, als een leerling om en nabij de 16 jaar is er minder gezocht wordt naar een VO school omdat het MBO drempelloze instroom kent in niveau 2 BBL. De leerplichtambtenaar gaat dan al snel akkoord met een overgang naar het MBO vooral omdat de leerling dan niet bekend staat als een voortijdig schoolverlater. En zo leggen de VO scholen het probleem op jouw bordje. Maar nogmaals deze regeling is niet nieuw en bestaat al een jaartje of 15.

    • Er is wat veranderd!
      Omdat de leerplicht nu naar 18 jaar is gegaan vallen ook een flink deel van de MBO-leerlingen onder deze vreselijke maatregel.

      Ik hoop dat iedereen begrijpt dat ik verwijdering van een leerling de laatste optie vind, maar de optie moet er wel zijn ter bescherming van de goedwillenden. Inmiddels is de inspectie op jacht naar alle rotzakjes die verwijderd zijn.

      Een school heeft eigenlijk niets te vertellen, kan zelfs zijn personeel (laat staan zijn leerlingen) niet beschermen. Verwijderen mag gewoon niet. Dit is echt de omgekeerde wereld.

      Inmiddels wordt de drempelloosheid op papier afgeschaft (VMBO-diploma is verplicht, hoewel iedereen weet dat basisdiploma niets voorstelt) maar helaas kun je na een jaar lummelen bij AKA alsnog instromen bij niveau 2. Papieren oplossingen!

      • Ik vraag me af ofdat er al
        Ik vraag me af ofdat er al eens is onderzocht in welke mate het aantal onwelwillende leerlingen verschilt tussen Nederland en haar buurlanden. De meeste leerlingen die zo eindigen worden toch niet van de ene op de andere dag een zeer rotte appel? Stel dat er meer discipline en rust zou zijn op de scholen, zou je dan niet minder rotte appels en minder ernstig rotte appels hebben?

        Wanneer blijkt dat in elke klas 1-3 leerlingen onwelwillend zijn (een volstrekt willekeurig getal), is het dan niet mogelijk om al die leerlingen in 1 klas te plaatsen en die klas op een andere manier te benaderen?

  3. Dit gaat zover
    dat zelfs als je door een leerling mishandeld en met de dood bedreigd wordt, de schoolleiding die leerling gewoon op school houdt. Ik spreek uit ervaring.

    • Geef de hoop maar op ………………
      er wordt niets aan gedaan, ook door deze regering niet, je zal er mee moeten leren leven Hinke, respect is een woord dat over tien jaar niet meer in het woordenboek staat, dat is dan een te ouderwets woord………………….

      Ik weet er alles van, ik zit er inmiddels ook weer door in de problemen, ik trad dus wel op en bakende de kaders van de leerlingen af, maar mijn manager dus niet !!

      Als ik er iets aan wil doen sta ik weer op straat is mij nu al aangegeven.

Reacties zijn gesloten.