Het zesjesorkest

Een interessant artikel in NRC Next vanmorgen over de slechte kwaliteit van de afgestudeerde orkestmusici van de NL conservatoria.

Ik dacht dat die HBO instelling de kwaliteit nog wel hoog had gehouden, men kan tenslotte de beste studenten uitkiezen. Maar ook hier is de achteruitgang van kwaliteit een feit. Deargumenten die daarvoor worden aangedragen: de kwaliteit van de docenten is slechter, in plaats van gedegen onderwijs wordt nu veel geld besteed aan fancy projecten die eerder bedoeld zijn als vlag voor de opleiding dan om studenten iets te leren en er zijn nu veel meer studenten dan vroeger.

Zie de overeenkomsten. Opmerkelijk is wel dat die grote aantallen studenten kennelijk toch een kleinere top genereert. ALs je heel veel voetballertjes hebt, dan verwacht je dat je ook wel veel goeie voetballers hebt. Hier werkt het dus anders: die potentieel goede muzikanten, de toppers, krijgen nu niet meer de beste trainer en doen mee in projecten met de mindere goden.

Als zelfs een instituut dat is opgericht om enkel toppers af te leveren dat al niet meer doet, dan is het niet gek dat ik zo meteen toetsen ga nakijken van mijn (bijna) HBO studenten waarbij ik o.a. controleer of ze wel breuken kunnen optellen.