een beroep op uw expertise

Beste onderwijsdeskundigen,

Na het lezen van het artikel “wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje” en de reacties op dit artikel ben ik gaan nadenken over mijn eigen schoolcarriere en de toekomstige carriere van mijn tweejarige zoon. Ik vroeg mij af wat het beste voor hem is; welke onderwijsvorm voor de lagere school, het voorbereiden op de citotoets, het overnemen van het advies van de leraar van groep 8, etc etc. Hierbij heb ik de hulp nodig van onderwijsdeskundigen. Ik neem aan dat er veel site bezoekers zijn met expertise. Voordat ik om jullie advies vraag wil ik eerst mijn onderwijsloopbaan schetsen. Het opleidingsniveau van mijn ouders neem ik ook mee daar uit een recent onderzoek van het CBS is gebleken dat deze gegevens mede bepalend zijn voor mijn opleidingsniveau en hoogte van inkomen.

Ik ben 45 jaar en mijn ouders zijn geboren in 1921 en 1930. Mijn vader heeft de ambachtsschool doorlopen en mijn moeder de lagere school. Ik heb na de lagere school de brugklas en de HAVO gevolgd. De cito toets gaf mavo aan en mijn school havo/vwo. Na een jaar PA (nu PABO) ben ik overgestapt naar de sociale academie. Na deze studie heb ik sociale wetenschappen gestudeerd en ben ik 1990 afgestudeerd. Op dit moment is mijn inkomen HBO-plus en hoop ik binnenkort op universitair niveau beloond te worden. Om te studeren heb ik altijd een maximale studiefinanciering mogen ontvangen, uitwonend. Dit jaar betaal ik de laatste restjes. Ten sloote wil ik vertellen dat mijn ouders mij niet direct hebben gestimuleerd. De kennis van het onderwijslandschap en welke mogelijkheden er zijn na een studie waren bij hen niet volledig bekend.

Mijn vraag is of ik nu een kwartje ben?
Zou mijn zoon eenzelfde carriere in het huidige onderwijsssyteem kunnen volgen?
Wat is de waarde van de cito toets en het advies van school? Of is de mening van de ouders van doorslaggevende betekenis?

Over enkele jaren begint de schoolcarriere van mijn zoon. U zult begrijpen dat ik hem flink achter zijn vodden ga zitten maar hoop stiekum dat dit niet nodig zal zijn en hij leren leuk vind en genoeg doorzettingsvermogen heeft om ook de minder leuke dingen met goed gevolg af te leggen. Er is echter een probleem. Zijn moeder is geboren in een voormalige kolonie van Nederland en om die reden is mijn zoon een allochtoon.

Is hij nu een dubbeltje of een kwartje?
Welk schoolsysteem kunt u mij voor de lagere school aan bevelen: katholiek, openbaar , protestant, dalton, montessori?
Zal ik de cito toets of het advies van school (meester klas 8)gaan volgen. Of zal ik op mijn eigen kennis en ervaring afgaan?

Ik ben benieuwd naar de reacties en wil u bij voorbaat danken voor de tijd en energie