De positie van de docent

Nu de conclusie van de cie Dijsselbloem is dat
de overheid zich moet beperken tot hoofdlijnen en de uitvoering moet overlaten aan de scholen wat zoals door iedereen hier geconstateerd is betekent dat schoolbesturen en werkgeversorganisaties vooralsnog de vrije hand hebben maak ik me bezord over de positie van de leraren. In het rapport van de cie Rinnooy Kan staat hierover wel een en ander beschreven maar vooralsnog in vrij algemene termen. De antwoorden van de minister op de kamervragen van Jasper van Dijk i.v.m. het conflict op het Commanderij College waren weliswaar formeel juist maar vertoonden weinig affiniteit met de kwestie waarom het hier naar mijn mening feitelijk ging nl. de vrijheid van meningsuiting waar het gaat om de inrichting van het onderwijs binnen een arbeidsrechtelijke gezagsverhouding. Ik ben geen jurist maar de praktijk wijst uit dat je dan normaal gesproken als docent het loodje legt. Hoe bereiken we dat de docenten meer invloed krijgen op de organisatie en de vormgeving van het onderwijs en welke waarborgen zijn er dat men niet al snel in een situatie komt dat men op een zijspoor wordt gezet en in kansloze juridische procedures verzeild geraakt ? De positie van BON lijkt me wel helder maar hoe staan de vakbonden hierin ? Docentenstatuut, versterking van de medezeggenschap, het wapen van de CAO ? Of zijn ze niet geinteresseerd ? na de euforie over Dijsselbloem volgt het handwerk. Wat nu ?

2 Reacties

  1. De ‘cie’ (wat is er tegen
    De ‘cie’ (wat is er tegen het uittikken van het woord ‘commissie’? Is dat zo veel extra werk?) Rinnooy Kan doet juist zeer concrete voorstellen m.b.t. de inkomens van docenten, waarbij moet worden aangetekend dat Plasterk juist op dit punt de commissie niet (zucht!) volgt. Wat we kunnen doen? Consequent ons geluid laten horen! Dat is krachtiger dan al die vakbonden bij elkaar! Of laat anders maar eens iets zien, AoB!

  2. Niet overlaten aan scholen
    maar overlaten aan docenten en vakgroepen. De scholen dat zijn de besturen en, met een beetje pech, de onderwijsraden. Laat het onderwijs alsjeblieft niet aan hen over.

Reacties zijn gesloten.