Aanbevelingen voor aanbevelingen

Ik hoor zo nu en dan stemmen van BON-leden opklinken die willen dat het BON-bestuur aanbevelingen doet over de wijze waarop in het onderwijs snel verbeteringen kunnen worden aangebracht. BON is met zijn 10 punten waaraan het onderwijs moet voldoen alleen maar duidelijk wat betreft de randvoorwaarden van een toekomstig onderwijsbestel. BON spreekt er zich b.v. niet over uit of de huidige schoolbesturen wel of niet geheel buiten spel gezet moeten worden.
Naar aanleiding van het onderstaand beschrevene wil ik hier een BLOG openen waarop BON-leden voorstellen voor voorstellen (door het BON-bestuur aan de minister) kunnen doen.
Aanleiding voor mijn eigen, nu volgende, voorstel is een zeer recente discussie op deze website waarin ter sprake kwam dat een meisje de onderwijzersopleiding verliet vanwege het lage niveau. Iemand schreef: “Maar ze had toch een uitstekende rekenjuf kunnen worden!”.
Mijn aanbeveling voor een aanbeveling luidt:
BON advisere de minister zo snel mogelijk een akademie voor rekenjuffen te openen. Deze moeten op basisscholen kunnen worden ingezet die niet met eigen leerkrachten in staat zijn om het rekenonderwijs op voldoende hoog niveau te brengen. Het gaat hierbij niet om volledig bevoegde basisschoolleraren maar om leraren (die ook van het mannelijk geslacht mogen zijn) met een zeer beperkte bevoegdheid. Het bestuur van BON (en dus de minister) moge deze bevoegdheid zien als een noodmaatregel om snel het niveau van het rekenonderwijs op de basisscholen te verbeteren. Uiteindelijk moeten de groepsleraren dat onderwijs weer overnemen.

2 Reacties

  1. Goed idee, maar………………
    zorg eerst dat de 10 punten goed worden opgepakt.

    Als je veel voorstellen gaat doen, loop je de kans dat het een oerwoud wordt van voorstellen waar niemand meer weet wat de prioriteiten zijn om het onderwijs eindelijk weer op de rails te brengen.

    Bovendien kan het ook nog tegen je worden gebruikt, als aan de extra voorstellen wel aandacht wordt besteed en heel weinig aan die tien punten, kan er gezegd worden “Wij hebben toch wel veel adviezen overgenomen !!” dat klopt dan, maar niet de 10 hoofdpunten.

    Ik heb zelf ooit eens ambities gehad om in de politiek iets te doen, welnu als je van duidelijkheid en van aanpakken houdt, dan zit je in de politiek echt niet in de goede hoek………………..

    Joao

    • terechte zorg
      Jouw zorg dat adviezen van BON aan de minister de aandacht van de 10 punten zouden kunnen afleiden is terecht. Bovendien zal een ervaren politicus onmiddelijk die mogelijkheid zien en er indien opportuun gebruik van maken. Bij voorstellen voor noodmaatregelen lijkt mij dat risico kleiner maar niet verdwenen. Anderzijds biedt het voorstellen van noodmaatregelen de mogelijkheid om het bestaan van de noodtoestand nog eens extra onder de aandacht te brengen en de staat tot actie te prikkelen. En, hopelijk, ook om op korte termijn al iets te bereiken op het gebied van onderwijsverbetering.
      vale
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.