Docent 12 ambachten 13 ongelukken

In het Volkskrant Banen Weekblad vond ik bijgesloten vacature. Een typisch voorbeeld van de onvoorstelbaar geringe vraag naar inhoudelijke geschooldheid en kwaliteit van docenten. Voor de niet ingewijden: Techniek Breed is het nieuwe clustervak waarin alle technische vakrichtingen die er van oudsher in het Voorbereidend Beroepsonderwijs bestonden sinds kort bij elkaar geveegd zijn. Een integratie van de vakken Metaaltechniek, Elektrotechniek, Voertuigtechniek, Installatietechniek en Bouwtechniek. Tot voor nog niet zo heel lang geleden was voor enkel een bevoegdheid in één van deze vakken nog een specifiek HBO opleiding vereist met daaraan gekoppeld een branchespecifieke werkervaring van 10 jaar.

Pijnlijk. Vooral voor de betrokken pupillen die er op hun 16de of 17de achter komen dat ze helaas nog steeds “niets” kunnen. En dus 12 jaar “voor niks” op school gezeten hebben. Maar ook pijnlijk voor de heer of mevrouw Ziekte in het geval deze docent wel over de mijns inziens in de vacature ontbrekende inhoudelijke kwaliteiten beschikt.

2 Reacties

  1. Woest
    Woest word ik daarvan. Wat een minachting voor de spil van onze samenleving: de techniek. De neerbuigende gedachte is dat die jongens iets leuks met hun handen aangeboden moet worden. Het lijkt meer om knutselen te gaan dan om een degelijke aanloop naar een beroepsopleiding en de definitieve keuze daarvoor.

  2. Hoofdcompetentie is
    “Onderwijskundige wendbaarheid”.
    En daar los je alle (technische) problemen automatisch mee op.

Reacties zijn gesloten.