intimidatie schreeuwen of zwijgen

Van intimidatie tussen een leidinggevende en een docent a.g.v. een verschil in inzicht over hoe de kwaliteit van het onderwijs het beste gediend is kun je veel zeggen en denken. Feitelijk probeert de leidinggevende de docent in het gareel te krijgen. Door gebrek aan tijd of vooral argumenten grijpt deze leidinggevende dan naar oneigenlijke middelen zoals intimidatie i.p.v. de overtuiging. Dit is volgens ons onacceptabel.
Mijn stelling als leidinggevende zou zijn dat ik van de docent verwacht dat hij zijn opdrachten loyaal uitvoert ongeacht wat hij ervan vindt.
Als je dus niet deconstructief bent en misschien zelfs wel constructief zou daar het probleem moeten stoppen. Het probleem wordt echter vaak steeds nieuw leven ingeblazen als blijkt dat HNL niet aan de verwachtingen voldoet. De docent zal klaar zitten om te zeggen “zie je nu wel weg met HNL” en de leidinggevende verwacht juist een creatieve oplossing voor dit probleem waardoor HNL wel voldoet, het is immers de ware weg.
De ene wil terugkeren van een verkeerde route en de andere wil juist meer inspanning. Ik beveel hier een overlevingsstrategie aan d.w.z. je moet intern wachten, lees je commentaar voor je houden totdat de leidinggevende tot inkeer komt. De oudgediende onder ons hebben dit al zo vaak moeten doen bij al die veranderingen de laatste 20 jaar. Probeer wel duidelijke opdrachten te krijgen opdat straks, als HNL niet blijkt te werken duidelijk is wie er verantwoordelijk voor was. Hopelijk gaan we dan ook eens een keer echt afrekenen. Al die bazen die de vorige verandering erdoor hebben geramd zitten nu HNL er weer door te rammen. Zonder schroom bestempelen ze nu de vorige verandering als totaal niet werkend.
Extern is een andere zaak. Waarom zou je niet openlijk mogen zeggen dat je tegen een wet bent. Sterker nog ik vind dat je het over de daken uit zou moeten schreeuwen. Dit is feitelijk je burgerplicht. Je meent toch op zijn minst op te komen voor het onderwijs.
Maar ja, onderwijs is geworden tot een bedrijf met een eigenbelang voor vooral de leidinggevende elite. En zo kan het zomaar ineens dat je burgerplicht wordt gezien als de vuile was buiten hangen wat dan mooi tegen je gebruikt wordt bij de ontslagprocedure.
Schreeuwen dus, zo hard als je kunt. Laat zien en horen wat er gebeurt opdat ouders, studenten en andere geïnformeerd worden
Dit geldt zeker voor intimidatie.
Maar doe het hier en onder pseudoniem
Corgi