‘ ROC Leiden: meer donaties nodig’

ROC_Leiden_Lammenschans_450x200.jpg

Uit het Leids Dagblad:

Leiden ROC Leiden heeft opnieuw een extra donatie van minister Bussemaker nodig. De school kreeg eerder dit jaar 18 miljoen euro uit het noodfonds uitgekeerd om een faillissement af te wenden. Om 2015 financieel goed af te kunnen ronden, is meer nodig, meldt het bestuur in een toelichting bij de jaarrekening.
 
Minister Bussemaker heeft nog 22 miljoen euro achter de hand om ROC Leiden te helpen weer in rustig vaarwater te komen. De mbo-instelling krijgt dit geld in etappes, maar daar zijn twee voorwaarden aan verbonden. De eerste is dat de school met een goed herstelplan over de brug komt. ROC Leiden diende dat plan gisteren in bij de onderwijsinspectie. De school had uiterlijk tot dit weekeinde de tijd. Minister Bussemaker heeft de Tweede Kamerleden beloofd hen hier rond 1 december over te informeren.
 
De tweede voorwaarde voor een nieuwe donatie is dat ROC Leiden samen met het ID College, ROC Mondriaan en het Nova College goede afspraken maakt over de samenwerking tot 2018. In die jaren moeten zwakke opleidingen van ROC Leiden overgedragen worden aan andere ROC's. De minister wil dat de ROC-directies uiterlijk eind november laten weten hoe ze dit gaan doen. Na 2018 moet in deze
regio een gemeenschap van ROC's gevormd worden.
 
Negatief  ROC Leiden publiceerde deze week het jaarverslag over 2014. Daarin meldt de mbo-instelling dat 2014 beëindigd wordt met een negatief resultaat van 49 miljoen euro. De school heeft in één keer haar vastgoed afgewaardeerd. ,,Daarmee zijn we verlost van de molensteen van het vastgoed'', stelt het bestuur in de toelichting. Het ROC maakte afgelopen jaar nieuwe afspraken met vastgoedeigenaar Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) over de huisvesting. Vastgelegd werd dat de school het pand bij Leiden Centraal in 2018 verlaat en het pand bij Lammenschans niet hoeft terug te kopen, maar blijft huren tegen een lagere prijs. Deze laatste terugkoopverplichting – ROC Leiden liet het pand zelf bouwen en verkocht het aan Green, om het later terug te moeten kopen – bleek voor de school veel financieel nadelige consequenties te hebben.
 
,,We hebben de ingewikkelde financiële constructie omgezet in een simpele huurovereenkomst'', aldus een woordvoerster van ROC Leiden. ,,Dat heeft er toe geleid dat de kosten die de afgelopen jaren zijn gemaakt in 2014 konden afgeboekt.'
 
Bankdepots  Uit de jaarrekening blijkt verder dat ROC Leiden 23 miljoen euro aan bankdepots overmaakt aan Green. De school hield dit geld over aan de verkoop van oude schoolgebouwen en heeft dit geld vaststaan bij de BNG. Het was bedoeld om uiteindelijk het Lammenschanspand mee te kunnen terugkopen. Nu afgesproken is dat deze koop niet doorgaat, wil Green dit geld als compensatie voor verbroken afspraken.
 
Door de nieuwe huurafspraken zien de uitgaven er voor volgend jaar een stuk overzichtelijker uit. De school is daarom optimistisch. In de periode tussen 2015 en 2018 moet het eigen vermogen weer positief worden.
 
Vanaf komende zomer moet bovendien de onderwijskwaliteit duidelijk meetbaar zijn, vindt het bestuur. ROC Leiden hoopt dat daarmee ook het aantal studenten weer aantrekt. Afgelopen studiejaar begonnen 1900 studenten aan een opleiding. In eerdere jaren waren dat er 3300. 

4 Reacties

  1. Jet vond het allemaal

    Jet vond het allemaal prachtig daar in Leiden, alleen de uitvoering was wat minder.

  2. Of je nu een bank hebt die

    Of je nu een bank hebt die niet mag omvallen of een lumpsumpbekostigde mega-instelling, je hoeft je nooit zorgen te maken: al je uitgaven worden door de gemeenschap gedekt. Dat je "concurrenten" dan moeten inleveren, is mooi meegenomen.

  3. Intussen horen we op het

    Intussen horen we op het nieuws dat oud-bestuurders persoonlijk vervolgd kunnen worden. Megalomane projecten ten koste van het dagelijks onderwijs, het besef dringt door dat er sprake van misbruik van gelden kan zijn. Krijgt Jeronimoon dus weer gelijk. De rol van roepende in de woestijn is zelden aangenaam. Maar sommigen verkiezen waarheid boven mode.

Reacties zijn gesloten.