Dijkgraaf: NWO wilde geen slapende honden wakker maken

Slapende puppy__450x200_754053_10443167.jpg

Volgens Volkskrantredacteur Martijn van Calmthout meent Robert Dijkgraaf dat de drastische reorganisatie van wetenschapsorganisatie NWO zoals het ministerie in de beleidsnotitie Wetenschap 2025 aankondigt zo terloops mogelijk in die notitie is ingeschoven. Men verwachtte kennelijk veel kritiek en wilde geen slapende honden wakker maken.

 

Die kritiek is toch gekomen. Zo hebben 69 Spinozaprijswinnaars hierover een brandbrief gestuurd.

 

 

3 Reacties

  1. Uit het door de redactie

    Uit het door de redactie gelinkte volkskrant artikel:

    In december stuurden 69 Spinozaprijswinnaars, de hoogste erkening in Nederland voor wetenschappers, een brandbrief waarin ze het NWO-plan zorgwekkend noemden omdat er te weinig ruimte zou blijven voor vrij onderzoek.

    Dat kalf is echter allang verdronken. Zie bijvoorbeeld wat op de NWO site te lezen is over de vrije competitie in de exacte wetenschappen:

    De laatste financieringsronde van Vrije competitie exacte wetenschappen was in 2012. Nadat de gefinancierde onderzoeksprojecten zijn afgerond, stopt het programma.

    Bij NWO exacte wetenschappen is er geen ruimte voor vrij onderzoek. Alles moet passen binnen "topsectoren", "clusters" en dergelijke. Enige uitzondering is (in principe) de "vernieuwingsimpuls" ("veni-vidi-vici"), maar de functie daarvan is inmiddels niet meer het financieren van onderzoek; universiteiten hebben hun loopbaanbeleid inmiddels uitbesteed aan de vernieuwingsimpuls (zie dit rapport).

     

    Zie ook dit artikel van Klaas Landsman.

Reacties zijn gesloten.