Kabinet vraagt Mariette te hameren op onderwijs

We hebben het eerder opgemerkt: het onderwijsbeleid wordt in steeds mindere mate bepaald vanuit onderwijsdoelstellingen en steeds sterker vanuit economisch perspectief waarvan het primaat bij Brussel ligt. Dat beeld wordt nu bevestigd door de brief van minister Asscher aan de nieuwe SER voorzitter Mariette Hamer.

Scienceguide schrijft hieroverDe nieuwe SER-voorzitter, Mariette Hamer, hoeft niet te dralen. Het kabinet laat haar raad zware thema’s nu oppakken. Met name het MBO moet een impuls krijgen, een ‘Agenda Stad’, HO-deeltijd, 21st Century Skills en de slimste aanpak en thema’s voor als Nederland in 2016 Europa gaat aanvoeren.

Natuurlijk heeft het onderwijs een belangrijke taak in de economie van Nederland en Europa, maar BON vindt dat dat niet de enige doelstelling van onderwijs zou kunnen zijn en wil waken voor een te eenzijdige visie vol buzzwoorden als flexibiliteit en 21st Century Skills. 

2 Reacties

  1. N.a.v. brief Asscher:

    N.a.v. brief Asscher:

    Loopbaanvaardigheden lijken me minder urgent. dan vakkennis maar de nadruk erop past wel bij de hedendaagse arbeidsmarktsituatie, waarin je je meer dan ooit als waar op de arbeidsmarkt moet zien te verkopen en de anderen je concurrenten zijn. Maar vakmanschap verkoopt zichzelf. Van de week zijn bij mij aan de achterkant heel vakkundig in één dag een paar nieuwe openslaande kunststof deuren geplaats. Prima vakwerk, niets te klagen. Het waren wel Portugezen. Het lijkt mij daarom beter als bedrijfsleven en ROC’s in de eerste plaats aan de vakmatige component aandacht besteden. Vanzelfsprekend ook toekomstgericht maar vage noties over “skills van de toekomst” helpen daarbij naar mijn idee niet zo veel. 

  2. Gaat Marriete Hamer spijkers

    Gaat Marriete Hamer spijkers met koppen slaan of kan ze zelf geen hamer meer vasthouden?

    Hiermee lijken me alle woordspelingen met Hamer wel uitgeput.

Reacties zijn gesloten.