Minister vindt samenvoeging UvA en HvA en plannen betafaculteit UvA/VU wel best

Folia, het weekblad van de UvA/HvA meldt dat de minister op kamervragen van Jasper van Dijk heeft geantwoord dat zij geen mening heeft over de volgens Het Parool mislukte fusie van HvA en UvA. Ook ziet zij geen bezwaar in de geplande vorming van een betafaculteit als fusieproduct van UvA en VU. "De minister heeft gezegd dat ze ‘positief’ tegenover de samenvoeging van de twee bètafaculteiten staat. ‘Ik ben van oordeel dat bestuurders hun handelen in dienst moeten stellen van het onderwijs en onderzoek aan hun instelling. Daarbij hoort ook dat men actief samenwerking zoekt met zusterinstellingen. Schaalvergroting kan echter nooit een doel op zich zijn en prestige ontlenen bestuurders aan de kwaliteit van hun handelen’."

BON betreurt het dat de minister het eerder ingezette beleid van voorzichtigheid bij fusies ('Nee tenzij') hier kennelijk niet uit wil toepassen.

10 Reacties

  1. De minister gaat door tot er

    De minister gaat door tot er één Global University of the Universe bestaat. Wellicht dat er in de tussentijd een nieuw sterrenstelsel of zwarte fnancieel gaten (?) worden ontdekt. Dat kan de aspiraties van de minister doen vergroten. Zal zij dan eindelijk op haar zetel van heerseres van hemel en aarde kunnen plaatsnemen? In perceptie is dit een moord met voorbedachten rade op de roemruchte bètafaculteit van de Gemeente Universiteit aka Universiteit van Amsterdam. Wie kan die domme plannen tegenhouden? Less is more. Samenvoeging van geld leidt niet vanzelf tot hogere kwaliteit. Geit: "Geeft niet hoor! Is modern."

  2. Als betaalmeester voor

    Als betaalmeester voor onderwijszaken moet een minister altijd willen ingrijpen als er in het departement van onderwijs processen in gang zijn of in gang gezet lijken te zullen worden die te duur of te onzeker zijn t.o.v. nagestreefde of verwachte voordelen. Wanneer je werkelijk gaat ingrijpen hangt mede af van het vertrouwen dat je hebt in het delegeren van de macht in zijn algemeenheid of in de personen aan wie die macht gedelegeerd wordt. Helaas lijkt het er op dat Nederland een minister van onderwijs heeft die te goed van vertrouwen is . Of doet ze alleen maar zo?

  3. @Sympathisant

    @Sympathisant

    Nou, ik denk dat de minister niet doorgaat tot er één Global University of the Universe bestaat; ik denk dat ze daarná verdergaat met in kleine stapjes alles weer heel langzaam op te splitsen. Want je moet natuurlijk wel iets te doen houden. Het gaat erom dat je in íeder geval dingen verándert, en wel in de richting die op dat moment de minste weerstand biedt.

     

    Als een minister of staatssecretaris docenten vraagt ergens de schouders onder te zetten, dan wil die bewindspersoon eigenlijk ook gewoon dat we onze schouders onder diens carrière zetten.

  4. Nog scherper gesteld: het

    Nog scherper gesteld: het betreft belangenverstrengeling. Nadat haar ministerszetel door een ander is ingenomen, kan ze misschien een hoog opgeschaalde bestuurszetel aan de Global University of the Universe in Amsterdam, haar (voormalige?) woonplaats innemen. Ze is als oud-rector van de Hogeschool van Amsterdam, en lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam bekend met de materie. Of ben ik nu te cynisch?

     

    De ironie is dat de minister is begonnen als kraker van het oude NRC Handelsbladcomplex op de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam, nabij de Nieuwe Kerk, waar de inhuldingen van het koningshuis plaatsvinden. Ten tijde van de krakersrellen tijdens de inhuldiging van de voormalige koningin bewoonde ze dat kraakpand. Er hingen jarenlang leuzen op de gevel. Het complex is later voor een boterzacht prijsje aan de krakers overgedaan. Procederen konden ze als de beste. 'Uw rechtsstaat is de onze niet." Centrumlocatie, veel ruimte, en zeer veel idealisme. 😉 Eerst GroenLinks (welke bloedgroep?), en in 1995 de carrièretechnische stap naar de in Amsterdam almachtige PvdA gemaakt. Een 'cum laude' in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam is veelzeggend. *Dissertatie*. Ik weet het, dit is persoonlijk, en toch kan ik niet anders dan naar de huidige minister kijken als zwelgend in de hypocrisie.

     

     

  5. “Bracht in 2013 als minister

    “Bracht in 2013 als minister van OCW de Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs (Stb. 298) tot stand. Deze wet bevat wijzigingen van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek over onder meer selectie bij aankomende studenten, differentiatie tussen opleidingen, invoering van de promotiestudent en afschaffing van het onderscheid in titulatuur tussen HBO en WO. De aansluiting tussen studenten, instellingen, bedrijfsleven en de samenleving moet hierdoor worden verbeterd. Er komt meer aandacht voor voorlichting, studiekeuze en begeleiding van studenten, zodat hun studiesucces wordt vergroot.” (*'als bewindspersoon'*) 

     

    Dol op papieren tijgers, dat ook. Technocraat 'pur sang'. What's new? 😉

  6. Als oud-rector van de

    Als oud-rector van de Hogeschool van Amsterdam heeft de minister het onderscheid in titulatuur tussen HBO en WO afgeschaft. Nivelleren is een feest!

     

    Science Guide, *‘Gelijke titels HBO en WO?’*

     

    “In zijn advies bij het *wetsvoorstel ‘Kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs’* laat de *Raad van State* blijken, dat het zonder meer volgen van de Angelsaksische traditie bij de HO-titulatuur het binaire karakter van ons hoger onderwijs onrecht doet. Bovendien zou het op de arbeidsmarkt vooral verwarring stichten.”

    “Anders dan in Nederland, worden in deze landen [als Duitsland] echter veel hogere beroepsopleidingen aan een universiteit gegeven. Het zonder meer volgen van de Angelsaksische praktijk zou in het huidige Nederlandse stelsel niet altijd recht doen aan de werkelijkheid.”

    “De kwaliteiten van die persoon, en niet de weg daar naartoe via hetzij een wo-, hetzij een hbo-opleiding, acht het kabinet het belangrijkst voor de herkenbaarheid van deze persoon op de arbeidsmarkt. Dat houdt inderdaad in dat niet enkel door de toevoeging is vast te stellen of de kwaliteiten bereikt zijn na het volgen en succesvol afronden van wo- of hbo-opleiding.”

     

    *Memorie van Toelichting* bij wetsvoorstel:

     

    “Het huidige Nederlandse hoger onderwijs is over het algemeen goed, maar de ambitie van Nederland om te behoren tot de top-5 van kennis-economieën vraagt om een verhoging van de kwaliteit.”

  7. Zou ‘verscheidenheid’ =

    Zou 'verscheidenheid' = 'diversiteit' = communisme? Again? Teleurstellend dat er een kamermeerderheid is gevonden (chantage in regeerakkoord?). Er is wel verzet gepleegd. Zie: 'Kwaliteit in verscheidenheid' (hiervoor) en kijk op 23 april 2013 (ècht de enige partij die geprotesteerd heeft? Diep triest). Wie verzint die titels van wetsvoorstellen? Het hoofdbureau van propaganda?

     

    Jaren geleden werd er al door de PvdA voor gepleit:

     

    "Die redevoering maakte nogal wat reacties los in de wereld van het hoger onderwijs, met name de door Plasterk gesuggereerde opheffing van de scheiding tussen hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Volgens de bewindsman is dit binair stelsel achterhaald door de tijd en zijn er tal van opleidingen die een hbo-karakter hebben, maar nu toch tot het universitair onderwijs worden gerekend, zoals bij rechten, bedrijfseconomie en geneeskunde.”, zie: *Hoger Onderwijs (WO en HBO), intimidatie docenten*, D.3 politiek (fusie universiteit met HBO).

     

    De salamitactiek – zeg maar: duurzame strategie – is geslaagd! Mijn complimenten voor het politieke spel.

     

      

     

  8. Regeerakkoord PvdA-VVD: *

    Regeerakkoord PvdA-VVD: *'Bruggen slaan'*, 29/10/2012. Ik heb niets over de fusie van WO en HBO gevonden, laat staan het titulatuur-communisme. Het hiervoor besproken wetsvoorstel raapt van alles bij elkaar en laat er één hamerklap op vallen. Gefeliciteerd! – een andere desastreuze maatregel omtrent het Nederlandse kennisniveau ('kwaliteit') als o.m. de invoering van de promotiestudent (daaag, Nederlandse bèta's) behandelen we een andere keer?

  9. De wet is per 1 september

    De wet is per 1 september 2013 ingevoerd. Stilte voor een nieuwe tornado? Nederland moèt kapot!!!

  10. De eerlijkheid gebiedt te

    De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het wetsvoorstel het op een meerderheidsbeslissing in onze parlementaire democratie heeft gehaald. Misschien eens een idee niet begin dertigers tot half veertigers in de tweede kamer toe te laten, maar eens oude reuzen in rust te laten groeien? De Tweede Kamer is nu een springplank voor bestuurlijk werk, in plaats van een serieus krachtenspel binnen een complexe samenleving. Die verjonging dat weten we nu wel. Het is maar een idee. Of krijgen we met gevestigde namen weer een ander lobbyspel? Het kamerwerk is zo oppervlakkig, mannetjesmakerig, en mediahyperig geworden, dat de steeds meer bloedzuigende EU onvoldoelde tegenwicht krijgt. Of is dit juist de bedoeling?

Reacties zijn gesloten.