Schoolnetwerken: Waarom geen Linux?

Sinds een paar maanden heb ik een versie van Linux op mijn computer. Tot dan toe had ik alleen maar met Windows gewerkt, maar ik kwam er achter dat er echt een gigantisch verschil zit in snelheid en stabiliteit. Veel mensen denken bij Linux (als ze weten dat het bestaat) al snel aan een besturingssysteem dat alleen maar te begrijpen is als je iets van programmeren af weet. Dit is al lange tijd niet meer waar.

 

Tegelijkertijd heb ik al jaren lang te maken met de computers en computernetwerken op school. Over het algemeen zijn deze netwerken traag, hebben regelmatig (chronische) problemen, en hebben gigantische limitaties voor leerling en leraar.

 

En nu vroeg ik mij af, waarom gebruiken nagenoeg alle scholen nog steeds Windows/Windows-gebaseerde netwerken?

 

Ik zie hier de volgende redenen voor het huidige gebruik van Windows:

-Het is wat mensen thuis ook gebruiken.

-Systeembeheerders weten niet beter.

 

Redenen om over te stappen op een Linux-variant:

-Stabiliteit. In Linux zitten een hoop minder fouten dan in Windows, omdat Linux open-source is en daardoor er een veel grotere groep mensen is die fouten kan vinden en oplossingen hiervoor schrijven. Linux is ook een stuk minder vatbaar voor virussen, door een veel duidelijker en robuster hierarchie-systeem.

-Snelheid. Linux is een stuk sneller en lichter (minder geheugengebruik) dan Windows.

-Gratis. Bijna alle varianten van Linux kosten helemaal niks om te installeren en te gebruiken. En dan kunnen scholen dat geld mooi in andere dingen stoppen!

 

Ontkrachting van misverstanden rondom het gebruik van Linux:

-Compatibiliteit: Met Linux kun je nog steeds (bijna) alle bestandsformaten openen: Er zijn meerdere (gratis!) text-verwerkings programma's die Microsoft Word (.doc, .docx) documenten kunnen openen. Hetzelfde voor spreadsheet, diashows, afbeeldingen, etc. Daarnaast klopt het dat Linux een aantal Windows-programma's niet kan uitvoeren, maar veel educatieprogramma's zijn ofwel ook naar Linux geport, of kunnen alsnog uitgevoerd worden door Linux mbv een speciale applicatie genaamd wine

-Moeilijk te snappen/over te stappen van Windows. Dit is niet waar. Er zijn meerdere Linux-varianten (Kubuntu, Linux Mint) die zo gemaakt zijn dat ze voor Windowsgebruikers heel makkelijk te snappen zijn.

 

 

 

Nu ben ik vooral benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Er zijn vast een hele hoop dingen waar ik geen rekening mee gehouden heb.

 

Groeten,

 

Wiebe Marten Wijnja, VAVO-leerling

 

3 Reacties

  1. Iemand heeft mij eens verteld

    Iemand heeft mij eens verteld waarom ze Magister gebruiken. Omdat er dan een single-logon mogelijk zou zijn.??

    Op zich een legitiem argument. Echter om je dan volledig van de IT/ICT realiteit af te sluiten is twijfelachtig.

    Te meer daar scholen toch een openbare functie hebben.

    't is duidelijk dat het een digibeet was die zich een commercieel verhaaltje heeft laten aan praten.

    Het gaat dus niet om school/leerling/onderwijs o.i.d. maar om geld.

     

    Linux is natuurlijk een volwaardig platform waar bovengenoemde problemen nauwlijks aanwezig zijn. Veelal is er van een Linux versie ook een Windows versie beschikbaar. Behalve dat is het open.

    Denk hierbij ook aan XML standaard die Openoffice/Libreoffice hanteren en waar Microsoft met z'n office pakket eigenwijs niet aan (wil) voldoen. etc. etc. etc.

     

    Terinfo:

    -Magister is een omgeving op basis van een proprietary platform van Micro$oft genaamd Silverlight.

    -Ik gebruik zowel Linux als Windows.

     

  2. Outsourcing

    Beste Wiebe, 

    De belangrijkste reden waarom scholen gen Linux gebruiken is eigenlijk eenvoudig. Het merendeel van de scholen ( ik praat over het MBO) heeft miljoenencontracten afgesloten met exteren partijen om het ICT gebeuren in de scholen gestalte te geven en te onderhouden. Zodoende heeft de school geen zeggenschap over wat wel en niet gebruikt wordt. Jij weet ook wel dat Linux niet al te hoog in aanzien staat bij deze ICT adviseurs en scholen zijn alleen maar geinteresseerd in een 'goed werkend systeem' en of het nu Linux is of windows, daar hebben scholen volstrekt geen bemoeienis mee. En vooral niet te vergeten dat de beslissingsnemer in de MBO scholen meestal denken aan een beestje met een staart en pootjes als je het met deze heren en dames praat over een muis. Laat staan dat ze weten wat een touchpad is. Kortom, de beslissingsnemers denken niet na over ICT maar tekenen de outsourcing contracten thats it. 

    • Ik heb een vage herinnering

      Ik heb een vage herinnering dat het ooit Deetman was die voor Windows had gekozen voor het onderwijs. Ik wist destijds niet wat 'Window"s' betekende, maar ik herinner mij wel de enorme kritiek die hij toen kreeg; kritiek waar ik weinig van begreep.

Reacties zijn gesloten.