in eigen hand

Van de universitaire studenten wordt steeds meer collegegeld gevraagd. Het was daarom voor mij verbazingwekkend om in CBS-informatie (www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2634-wm.htm )te lezen dat “[een] Mbo-leerling duurder  [is] dan [een] student hoger onderwijs”.

Zoals je banken hebt die “too big to fail” zijn heb je tegenwoordig ook scholen die te groot om ze te laten vallen zijn. Omdat de leerlingen niet op straat mogen komen te staan. En vooral omdat de gemeente er geld ingestoken heeft dat daarbij onzichtbaar zou worden. Schoolbesturen en bankdirecties hebben onaantastbaarheid gekregen en blijven buiten de tucht van de markt. Uitermate unfair t.o.v. nieuwkomers (als die al toegestaan worden)en debilitating voor BON.

“Binnen het gesubsidieerde onderwijs is het mbo het duurste vervolgonderwijs: de uitgaven per leerling waren bijna TIEN DUIZEND EURO” (per jaar) schrijft het CBS. Zou BON dat niet voor minder geld kunnen doen? Dat zou wel betekenen dat BON behalve commentatrix ook performatrix wordt.

Een technische opleiding op MBO-gebied is echter niet het  verstandigste plaats om eventueel met die nevenfunctie te starten. Daarvoor zijn de investeringen te groot. Maar BON zou wel een voorbereidende school voor HBO (VS-HBO/HAVO) of een voorbereidende school voor universitair onderwijs (VS-UO/VWO) kunnen starten als het de diploma’s  van die scholen als toelatingsexamen voor resp. het HBO en het WO erkend zouden worden. Als zo’n school alleen gebruik maakt van bestaande gebouwen  (b.v. lege kantoorgebouwen) en minimale uitrustingen voor demonstratie en praktikum en dan in staat zou zijn om lessen voor 8.000 euro per jaar per leerling te geven heeft het parlement daar misschien wel oren naar. In elk geval zou BON daarmee veel aandacht op zich richten.