Woensdag, Hak dag

 

Zo een symposium is altijd wel een bijeenkomst waar dingen te horen zijn die je dus niet verwacht. Het onderwijs is in rep en roer dat is nu wel duidelijk geworden door het inspectierapport over het onderwijs. Het is geen ramp meer, zoals voorspeld en jarenlang door Beter Onderwijs Nederland ten berde gebracht, het is een grote ramp. Van Basisonderwijs tot universiteit het gaat overal fout, met dank aan de onderwijsbestuurders van dit land die zo nodig ondernemertje moesten spelen met onze belastingcenten.

 

Dat van de politieke partijen in ons land geen afvaardiging van VVD en Groen links naar het symposium wordt gestuurd is niet verbazingwekkend. Groen links is in die 12 jaar geen enkele keer vertegenwoordig geweest, waarschijnlijk vinden ze BON niet groen genoeg en al zeker niet links genoeg, en de voorzitter van de VO raad per ongeluk voor het hoofd stoten met een domme uitspraak is natuurlijk zo gebeurd, vooral bij groen links. De VVD , och de VVD ziet als geen ander dat het onderwijs een economische tak is waar jaarlijks 32 miljard in omgaat, dus goed voor ´ondernemend´ Nederland en dan is het best om dwarsliggers als BON links of rechts te laten liggen.

 

Wie er wel was, heeft een paar uitspraken gedaan waar mijn oren van tintelden. Was het persoonlijke naïviteit of een gedragen partijpolitieke uitspraak? Geen idee , maar het was wel de moeite waard om ze te horen.

Het curriculum. Nu- gevalletje. Volgens de SP willen ze wachten met enige verklaring tot het ‘volledige plaatje’ rond is. Nu vraag ik u ‘hoe dom kan je zijn’ . Natuurlijk hoort de VVD dit soort uitspraken graag aan, het betekent ten slotte dat álle maar dan ook álle centjes ter voorbereiding van de ‘grote stap voorwaarts’ volledig opgesoupeerd mag worden, ondernemend Nederland wrijft zich in de grijpgrage handjes. Nu het inspectierapport er is moet de SP nog maar eens nadenken. Curriculum nu is nog meer van hetzelfde, nog meer moderne druïden en charlatans die ons onderwijs naar de vaantjes helpen. Adviesje, lees het inspectie rapport nog eens, vermenigvuldig de ramp met honderd en dat mag de SP verwachten bij de invoering van Curriculum nu.

Opvallend was ook dat de CDA vertegenwoordiger het opnam voor de kleinere scholen. Niet omdat hij het zo leuk vindt of dat onze jonge kinderen binnen, laat ons zeggen, op loopafstand naar school zouden moeten kunnen. Nee dat zeker niet. Het CDA wil namelijk op die manier de lump sum in stand houden. Verbazingwekkend? Nee, zeker niet. Een bestuurderspartij zoals het CDA is ziet ook wel dat er in dat onderwijs nog heel wat bestuurlijke postjes voor omhooggevallen en gesjeesde tweede kamer leden te verdelen zijn. Zeker nu, zeker nu het CDA in de coalitie een woordje mee mag spreken. Een paar bestuurdersposten geruild voor een klimaatakkoord is zo gebeurd natuurlijk.

En wat gedacht van geen iDee66. Hoorde ik Paul nu echt zeggen dat docenten maar gewoon moeten doen wat hun opgedragen wordt omdat ze te lui zijn om zelf na te denken. Ten minste daar kwam het op neer toen hij vertelde dat de wereld alsmaar verder gaat en de docent waarheden en vakkennis verkocht van twintig jaar geleden. Moeten we Paultje er dan echt aan herinneren dat het merendeel van de methoden die gebruikt werden in het onderwijs, voor de IT wereld er zich mee ging bemoeien, geschreven werd door docenten. Ná hun dagelijkse taak. De it wereld vond het niet kunnen want die zijn natuurlijk meer geïnteresseerd in het verkopen van big data dan het onderwijzen van onze jeugd. Dat is dan ook de reden waarom de IT methode van ‘trial en error’ zo succesvol is.

Trouwens ik hoop dat Paul volgend jaar ook komt. Kunnen we vragen waarom de komende wetgeving omtrent het onderwijs toch niet strenger is dan die in Vlaanderen, Zoals hij beweerde.

 

Ik zei het al in de titel, woensdag, Hak dag.

 

Jesse Jeronimoon

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter