Asterix en Obelix

Asterix en Obelix

 

In heel Nederland heersen de staatsecretaris en de minister over het onderwijs. Basis-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger onderwijs en de Alma Mater dansen naar de pijpen van het tweetal. Al jaren daalt  de knoet van verandering en de zweep van vernieuwing neer op de ruggen van de slaven van het krijtje. Bestuursvoorzitters wentelen zich in luxe en rijkdom en houden het onderwijsgepeupel in volstrekte gehoorzaamheid door het dreigement van ontslag en uitsluiting. In heel Nederland zal en moet het onderwijs klaar worden gestoomd voor een toekomst die nog niet bedacht is door de schare van adviseurs die in het kielzog van de raden zich te goed doen aan de steeds gevulde subsidieruif. In heel Nederland, behalve in een klein plaatsje ergens in het land dat misschien tegen beter weten in zich verzet tegen zoveel bemoeienis.

In dat kleine plaatsje hebben een aantal basisschooldirecteuren de koppen bij elkaar gestoken. Niet een paar dagen op de hei maar gewoon in het plaatselijke dorpshuis in het achterafzaaltje waar op zaterdag de duiven worden ingekeefd voor de grote prijsvlucht vanuit Roubaix. Daar vonden ze elkaar tussen pot en pint en gesterkt door de wil om onderwijs te geven zoals het hoort in deze roerige tijden, onderwijs dat er voor zorgt dat elke leerling klaar is voor zijn toekomst wat die ook brengen mag. Twee rondjes, uit eigen zak betaald, heeft het geduurd en toen waren ze er uit. Geen fusie maar een samenwerking, geen ‘in elkaar opgaan’ maar een coöperatie van gelijkgestemden, geen raad van bestuur en zulkse onzin meer, maar gewoon de directeuren directeur in hun eigen schooltje met de zeggenschap over het doen en laten in hun eigen schooltje. Geen auto met chauffeur maar gewoon op de fiets naar school zoals altijd. Geen sjiek bestuursgebouw annex vergaderruimte maar het achterafzaaltje van ‘de duivenkoning’ het dorpshuis.

Lesmateriaal? Samen aankopen en zoals Appie Hein op de kleintjes letten. Werkdruk? Vooral er voor zorgen dat de onderwijzers en onderwijzeressen niet ziek worden of afbranden. Lesmethode? Laat dat maar aan de onderwijsgevenden over, die hebben daar het meest verstand van. Nieuwe gebouwen? Laten we dat nog enige jaartjes uitstellen en wachten op betere tijden. ICT? Opletten geblazen want hierbij geldt vooral ‘de wet van de remmende voorsprong’ dus niet achter elk nieuwtje aanlopen dat bij aanschaf toch al verouderd is. En zo kwam alles ter sprake en maakten ze afspraken met elkaar van hoe en wat en op elkaar afgestemd.

Al dat gedoe met die samenwerkingverbanden vonden ze ook zo onnodig en in plaats van het geld dat ze krijgen voor het passend onderwijs rechtstreeks in de overvloedige potten van het samenwerkingverband te storten, doppen ze zelf hun boontjes. Elk schooltje heeft zijn ‘passend onderwijs’ klasje. Gerund door een bevoegd intern begeleider en ondersteund door een remedial teacher en allebei hebben ze het klappen van de didactische zweep perfect in de vingers. Voor de echt moeilijke leerlingen hebben ze samen een potje gemaakt waaruit geput kan worden voor professionele hulp, een schoolpsycholoog en aanverwanten worden uit dat potje betaald en wat er jaarlijks overblijft vloeit terug, netjes verdeeld zoals het hoort, naar de scholen.

U begrijpt, dit alles is tegen het zere been van het graaiersvolk dat vanuit zijn ivoren toren met ingehouden machteloze woede moet toezien hoe hun fusies, hun megalomane gebouwen, hun emolumenten, hun dure ICT, hun altijd gebrek aan geld, hun geldverslindende samenzweringsverbanden en andere netwerken, volstrekt belachelijk wordt gemaakt door wat zij noemen de eigen-nest-bevuilers.

 De staatsecretaris heeft al laten weten dat de inspectie van het basisonderwijs minutieus zal nagaan of de rekeningen van die schooltjes wel kloppen, of er wel degelijk les volgens de staatsnorm wordt verzorgd en hij heeft er de nadruk op gelegd dat scherp slijpen, muggenziften, afzeiken en volstrekte willekeur moet worden gehanteerd in de beoordeling van de schooltjes want per slot van rekening betekent heel Nederland ook héél Nederland zonder uitzondering.

Jazeker, de schooldirecteuren van dat enige plekje in Nederland dat zich verzet tegen alles wat ons onderwijs kapot en stuk maakt hebben een toverdrank, gewoon gezond boerenverstand.

 

J.Jeronimoon   

2 Reacties

 1. De staatssecretaris is erg
  De staatssecretaris is erg vlot met het reageren met volledige beoordelingen over iets waarvan hij nauwelijks tijd heeft gehad zich in te verdiepen.
  Is hij geniaal ?
  Werkt hij ’s nachts ?
  Of trompettert hij zonder kennis van zaken?

  Wat o wat zou van toepassing zijn ?

 2.  

   

  Wat vind ik in dit verband het biigaande plaatje (uit een BON twitterbericht) een uitstekende illustratie van bovenstaand verhaal…

  Hoe was die zin ook al weer: "Gansch het raderwerk staat stil……."!

   

  Permalink voor ingesloten afbeelding

Reacties zijn gesloten.