Noodmaatregelen of ondermijning van het beroep?

Nu het lerarentekort niet alleen ouders en schoolbesturen tot wanhoop drijft, gaan ook de gemeentebesturen van de vier grootste steden de ‘haarlemmerolie’ van stal halen.  Zij willen het lerarentekort zo snel mogelijk oplossen door onbevoegden, lees vooral vak-onbekwame zij -instromers, voor de klas te zetten. We zijn dus nu zo ver dat we door een inmiddels jarenlang falend onderwijsbeleid niet meer aan bevoegde en vooral vakbekwame leerkrachten kunnen komen.

Nadenken over waarom het misging en hoe het wel structureel kan worden opgelost, ook op de korte termijn, gebeurt niet. De bekende Pavlov-reactie is er eentje van breek het onderwijs af met onbevoegde en vak-onbekwamen die voor een appel en een ei de dure professionals verdringen. Zie, hoe het de zorg is vergaan. Kortom het antwoord wordt vooral gezocht in een gestage ondermijning van het beroep van leraar. Noodmaatregelen worden ze genoemd en alleen maar voor de korte duur.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter