Voorbeeld: Aanvulling op pi, tau of Theta

Peter Harremoes uit Denemarken heeft achterhaald dat de Pers Al Kashi al in 1424 het getal 6.28… uitrekende, zodat hij voorstelt het getal diens naam te geven. Met Archimedes, tau en Theta ontstaat zo een palet aan mogelijkheden. Daarom is er nu deze opiniepeiling, misschien interessant voor degenen die komende Pi Dag (14 maart) hierover een boom willen opzetten. Het gaat in de peiling niet om de vraag of je pi of 2 pi wilt maar om de vraag welke formulering voor 2 pi het aantrekkelijkst is: www.easypolls.net/poll.html?p=4f5619a1c2e1b0e4901bc494
Hier is mijn toelichting op de verschillende mogelijkheden. Daar staat ook het script dat op een webpagina kan worden opgenomen om te linken.
Archimedes revisited

6 Reacties

  1. Slechte poll
    Ik mis de mogelijkheid om 6,28… gewoon 2pi (en dan in symbolen) te noemen.
    Klaas Wilms

    • ԉ
      Is dit symbool geshikt: ԉ ? …..-bar is bij pi minder geschikt.Seger Weehuizen

  2. @ Klaas Wilms
    Er is bewust voor gekozen om “none of the above” en “2 pi” niet op te nemen, omdat dit een achterdeur is voor degenen die gewoon pi willen handhaven. Het gaat om het bundelen van visies over de alternatieven. Als daar meer eenheid in is, dan kan het gekozen alternatief gesteld worden tegenover pi, inclusief 2 pi. Het is dus geen domme poll maar een tweetrapsraket. PM. Wanneer je 2 pi zou willen dan zou voor een rechte hoek 2 pi / 4 de schrijfwijze zijn, dat is toch wat raar, en dit wordt weer pi / 2 en dus weer in wezen het gebruik van pi. Ja, heel veel lucht over heel weinig.

    • Zoiets als de euro
      Misschien, heel misschien, was het achteraf gezien beter als Nederland de gulden had gehouden. Maar nu we de euro eenmaal hebben, is het niet efficiënt om weer opnieuw van munteenheid te wisselen. Immers, zo’n verandering kost heel veel geld. De verandering moet dus een meerwaarde hebben die opweegt tegen de kosten, de verwarring en de onrust die erdoor veroorzaakt wordt.

      Zo ook pi: als pi niet bestond was het misschien interessant om te overwegen of pi, dan wel een andere constante ter waarde van 2*pi, of nog wat anders, de voorkeur verdient, en welke naam daarvoor het meest geschikt is.
      Nu we echter al enkele millennia met pi werken, ter waarde van de verhouding van omtrek tot diameter, is het slechts verwarrend om daarnaast of in plaats daarvan met een andere constante te gaan werken. De meerwaarde, zo die er al is, is miniem, de mogelijke verwarring groot en de kosten hoog.

Reacties zijn gesloten.