Universiteit Leiden: Studies Frans, Duits en Italiaans worden brede studie “taal, cultuur en media”

Redacteur Bart Funnekotter van NRC bericht over de plannen van de universiteit Leiden om de afzonderlijke studies Frans, Duits en Italiaans op te heffen en te laten opgaan in een brede bachelor Taal, cultuur en mediastudies.
De woordvoerder van de universiteit zegt dat de nieuwe algemene studie meer studenten zal trekken en dat dat op termijn gunstig is voor de levensvatbaarheid van de opleidingen.
Opleidingsvoorzitter Smith (Frans) denkt dat zij de beste opleiding Frans in Nederland zijn en dat ze gebruikt worden als ruilmiddel in de onderhandelingen met andere universiteiten die overeenkomstig het beleid van Zijlstra moeten specialiseren.

Ik kan me indenken dat niet alle afzonderlijke opleidingen zijn te handhaven, dus uitruil is niet per definitie fout. Met de keuze van een brede bachelor ontstaat echter de zoveelste loot aan de nu al topzware struik van onzinstudies waar inderdaad vast veel studenten op af zullen komen, maar die geen enkel academisch of praktisch doel dienen.

6 Reacties

  1. Groningen
    In Groningen is er al een tijdje een ‘brede bachelor’ Wiskunde/Technische Wiskunde/
    Natuurkunde/Technische Natuurkunde/Sterrenkunde/Scheikunde/Scheikundige Technologie.

  2. Schandalig
    dat een dergelijke studie “uitgevonden” wordt!

    Over de kwaliteit van een dergelijke opleiding schijnt niemand na te denken, als er maar “meer studenten” aangetrokken worden.

    Waarom geen uitruil? Dan blijft tenminste de kwaliteit gewaarborgd van de verschillende studies, althans daar mogen we toch gevoeglijk vanuit gaan.

    Als “ervaringsdeskundige” (wat een rot woord, maar toch) is het m.i. onmogelijk om op academisch niveau drie Europese talen te bestuderen en deze drie talen dan na 4 jaar tot in de puntjes te beheersen.

    Voordat de zogenaamde “tweede fase” op universiteiten werd ingevoerd, mid jaren 80, stond er 6 jaar voor een studie van een “vreemde” taal op universitair niveau.
    Daarna moest men dezelfde studie Frans, Engels, Italiaans of Duits binnen 4 jaar afronden. Dit inkorten leidde tot kwaliteitsverlies en kennisverlies. Vakken waar eerst tentamens in gedaan moesten worden vervielen, of men hoefde alleen nog maar colleges bij te wonen. Maar goed, er moest bezuinigd worden.

    Echter het kan er bij mij niet in dat men nu 3 talen gedegen kan bestuderen op academisch niveau zonder dat dit tot groot kwaliteitsverlies zal leiden. Want op deze manier studeer je weliswaar aan een universiteit, maar heb je waarschijnlijk minder kennis van de “vreemde” talen na 4 jaar dan wanneer je deze talen afzonderlijk op een lager niveau had gevolgd.

    Tot slot: wat er nog aan de naam van de nieuwe opleiding ontbreekt zijn de woorden “management” en “communicatie.” Dan zal het aantal nieuwe studenten helemaal niet meer te stoppen zijn. Gegarandeerd numerus fixus in het verschiet!!!

      • BON moet in de stijgbeugels gaan staan
        Er is op dit moment in Nederland een enorm tekort aan mensen met een goede beheersing van de Duitse taal. Zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs. Het verlagen van het niveau waarop Duits op de universiteiten wordt bestudeerd zal beslist niet bijdragen daar een einde aan te maken. Wat heeft Nederland eraan dat de universiteiten wat geld besparen en onze economie een veel grotere schade lijdt door onze afnemende talenkennis? De universiteiten kunnen op straffe van een financiële aderlating deze afweging niet in hun besluitvorming meenemen. Maar een goede regering hoort dat wel te doen. We hebben blijkbaar geen goede regering (Hoe kan het dat België wel in staat is om met relatief weinig schade te bezuinigen?). Helaas heeft BON zich niet voorbereid op het spelen van een grote rol in de politiek bij de ooit komende verkiezingen met als (enige) doel een harde sanering van het onderwijs voor elkaar te krijgen.
        Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.