Hoezo schaalvoordelen? Onderwijskolos Amarantis kampt met miljoenentekort

Uit Het Parool:
De instelling, die het onderwijs verzorgt voor ruim dertigduizend leerlingen in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs in en rond Amsterdam, verkeert in menig opzicht in een crisis.

Behalve met grote financiële problemen worstelt Amarantis ook met slecht onderwijs en hoge schooluitval, vooral in het beroepsonderwijs. Ook bestuurlijk is het een chaos.

En toevallig hoorde ik gisteren van een docent op één van de Amarantis scholen dat het bestuur toch meent invloed te moeten uitoefenen op de manier waarop op de, in dat geval kleine locatie, moest worden lesgegeven: het team probeerde zich daar niet zoveel van aan te trekken, was de verstandige inzet.

Het zou je schoolbestuur maar zijn: geld vragen voor de “overhead”, druk leggen op de manier van werken, onderwijskundig de grootste problemen veroorzaken en dan te langen leste nog (bijna) failliet gaan ook. Geweldig die schaalvoordelen.

5 Reacties

    • Zeer, zeer ernstig
      Volgens “een van de betrokkenen” is de “situatie zeer, zeer ernstig” en stevent de scholenmoloch met 30.000 (!!) leerlingen VO en MBO af op een tekort van tientallen miljoenen.
      (bron: Het Parool van 4 februari 2012)

  1. directie amarantis
    einstein
    docent vmbo/mbo
    Wat ik nog het stuitendste vind, René s’Jacobs, jarenlang in het College van Bestuur, vindt nu ook opeens dat het Atrium op de Zuidas niet een geschikte locatie is. Het is nu opeens allemaal de schuld van Bert Molekamp.
    Niet fraai om zo je eigen straatje schoon te vegen. Dat het slecht ging bij het MBO wist hij ook en als je wilt fuseren moet je toch eerst goed kijken hoe de partij waarmee je wilt fuseren er voor staat. Stelletje amateurs.

    • Groeien tot je barst
      Wat een vertoning! Dit hebben we twee, drie jaar geleden al aanzien aankomen. Groot, groter, grootste tot de zeepbel barst. Maar dan wel net op tijd met een forse handdruk de biezen pakken. Molenkamp, Verkerk en s’Jacobs halen ieder voor zich zo’n slordige 2 ton aan belastinggelden op. Geen medelijden met dat soort mensen! Ik ben benieuwd wanneer daar verantwoording voor afgelegd wordt. Waarschijnlijk nooit. Molenkamp (goed voor z’n slordige 200.000) zwaait inmiddels als i.m. de scepter bij Rivor ROC; waar beginnen deze mensen aan? Overal vriendjes denk ik dan maar. Onderwijs mensen? Een lachertje! Bij tijd en wijle een beetje interessant doen over hun zogenaamde vooruitstrevende visie en daadkrachtig optreden. Gekeuvel voor de bühne! Waar het hen werkelijk om te doen is: macht, eigen gewin en ego. Deze mensen zou je eigenlijk gewoon eens een half jaar in hun eigen organisatie op de werkvloer moeten zetten. Waarschijnlijk vliegen ze er bij de eerste de beste reorganisatie als boventallig weer uit. Ik zal ze vriendelijk de personeelsuitgang wijzen.

      Een Amarantis werknemer.

Reacties zijn gesloten.