Complimenten, maar een schijnoplossing: Reactie op Windels (2011)

Ik heb dit artikel aangeboden aan VELON Tijdschrift voor lerarenopleiders.

www.dataweb.nl/~cool/Papers/Math/2012-02-02-ColignatusMbtWindels.pdf

Abstract: Windels (2011) “Het 6E-model: een compromis tussen positivistisch en constructivistisch wiskunde-onderwijs?” verdient complimenten voor een theoretisch onderbouwd schema dat ook practisch lijkt te werken. Terwijl hij kijkt naar wiskunde zou die tegenstelling eigenlijk voor ieder vak kunnen gelden. Echter, het probleem in het vak wiskunde betreft iets wezenlijks anders. Wiskundigen worden opgeleid tot abstractie maar in de klas krijgen zij te maken met reëel bestaande leerlingen. Dit probleem is besproken in Colignatus (2009) en (2011). Alle vakken hebben ook baat bij dit inzicht. De conclusie is niet zozeer een andere lesmethodiek maar een parlementair onderzoek naar het onderwijs in wiskunde. Lerarenopleiders en de VELON verkeren in een belangrijke verantwoordelijke positie om dat advies actief te ondersteunen.

PM: Lezers bij BON kunnen het al kennen maar dit artikel draagt nieuw water aan.

1 Reactie

  1. het primaat van rekenen/wiskunde?
    Hoewel rekenen en wiskunde niet kunnen bestaan zonder TAAL, lijkt er inderdaad sprake van een primaat van wiskunde en rekenen in het onderwijs. Niet voor niets begint dagelijks bijna elke basisschool met het vak rekenen; op een moment dat de leerlingen nog het meest uitgerust zijn.
    Pas daarna begint het vak ‘Nederlandse Taal’. Deze volgorde is er niet zomaar: deze bleek het meest effectief.
    Waarom dit zo is? Ik heb geen inkijk in de werking van al die hersenen. Ik constateer vooral, met vele voorgangers.
    Deze vakken lijken het meest op het onderscheiden van waarheid/onwaarheid gericht. Een uitkomst is goed of fout.
    ‘TAAL’ is wellicht wat subjectiever van aard.
    Hoewel veel regels vaststaan, maar toch wel als zijnde ‘afgesproken’. Over afspraken kan eventueel getwist worden, hoewel dit niet de primaire taak van juf/meester is.
    Over rekenkundige samenhangen is geen debat mogelijk, vermoed ik. Zelfs een tweetallig stelsel beantwoordt aan rekenkundige basiswaarheden.

Reacties zijn gesloten.