De Torens van Babel: worden de politici WAKKER?

Voor wie het forum hier, de uitspraken van bestuursleden van BON, de uitgaven van BON gevolgd heeft, zal het geen verrassing zijn dat nu de volgende Toren van Babel omvalt.
“Onderwijskolos Amarantis komt miljoenen tekort” opent Het Parool. En ook subtitels maken veel duidelijk: “- 200 banen in middelbaar onderwijs op de tocht – klassen samengevoegd – chaos in bestuur”.
Ellende voor de leerlingen, die van verschillende ver weg gelegen delen van Amsterdam nu naar een andere locatie moeten, ellende voor docenten die aan de dijk worden gezet, ellende voor het onderwijs.
Het bestuur had zich genesteld op de prestigieuze Zuidas tussen de banken.
Als oorzaak voor het omvallen van de toren noemt de krant “slecht onderwijs en hoge schooluitval”. (En dan vergeet de krant te noemen hoe dat cgo-onderzoek eruit ziet)
Wanneer gaan de politici nu eens eindelijk grondig saneren? Wanneer zien ze dat de lump sump allerlei Torens van Babel gecreëerd heeft? Wanneer zien ze dat ze daarmee het onderwijs om zeep hielpen.
En wanneer zien ze eindelijk in dat ze de toekomst van duizenden leerlingen op het spel hebben gezet?
Is dat niet het echte schandaal?

6 Reacties

  1. cgo
    “cgo-onderzoek” moet natuurlijk zijn “cgo-onderwijs”, maar die term klopt niet want cgo is per definitie geen onderwijs.

    • Er is nog een reden waarom
      Er is nog een reden waarom CGO-onderwijs niet klopt, het onderwijs zit al in het cgo, het competentiegericht onderwijs.
      Maar inderdaad, cgo is per definitie geen onderwijs aangezien de leerling zichzelf moet ´onderwijzen` en dat op een ongestructureerde manier en de essentie van onderwijs is nu juist dat je iets nieuws leert van iemand die op dat vakgebied verder is.
      Wat mij betret mag je cgo gelijk stellen aan kindermishandeling.
      Ovedrijf ik?

  2. ROC ASA
    Amarantis is ongeveer hetzelfde als ROC ASA. Da’s die school waarvan een tijdje geleden de directeur zo enorm onnozel in een programma functioneerde. ‘Da’s mijn verantwoordelijkheid niet’ was ongeveer het antwoord op alle kritische vragen.

    • Dat was Bert Molenkamp
      Bert Molenkamp (Voorzitter College van Bestuur van Amarantis Onderwijsgroep. Daarvoor was hij commissaris bij de politie):

      • [N.a.v. kritiek dat het bestuur kantoor houdt in een prestigieus gebouw aan de dure Zuidas]
        Wat wil je dan? Ons onder de Bijlmerbajes neerzetten? Ik vind dat scholen in goede gebouwen moeten zitten en alle medewerkers ook.
      • Wij kennen de problemen van de leerlingen [gebrek aan lessen, structuur etc.]. Maar wij werken met kleine locaties. De directeur van zo’n locatie moet het uitleggen en met een oplossing komen. Ik ga daar niet over.
      • De lesroosters bevatten gaten? Er vallen hele dagen uit? De directeuren gaan over lesroosters. Die duizend roosters heb ik echt niet allemaal op het netvlies. Ik ben geen schooldirecteur.
      • Of wij de klachten van de leerlingen onderzoeken? Wij hebben geen extra onderzoek nodig van dingen die we al weten. Ik ben wel verbaasd om de externe publiciteit. Dat helpt niet altijd om de goede oplossingen te bereiken. We hebben een klachtenprocedure, we pakken dingen intern aan en desondanks zoeken leerlingen de publiciteit.
        [Aan een aantal leerlingen werd gevraagd een verklaring te ondertekenen waarin staat dat ze zich zullen onthouden van negatieve uitlatingen richting de media.]
      • Het raakt mij persoonlijk als het verwijt wordt gemaakt dat ik te weinig betrokken zou zijn. Dat voelt slecht, vooral omdat ik weet dat de werkelijkheid anders is. Misschien heeft het ook een functie: je moet iemand de schuld kunnen geven als het niet goed gaat.

Reacties zijn gesloten.