We horen weer eens van Zinvol Onderwijs Nederland

Hester Macrander en haar anti-BON clubje Zinvol Onderwijs Nederland is weer even in het nieuws (zie hier voor een bericht op de BONsite over de verschijning van ZON). Hester heeft in de volkskrant een artikel geschreven met de titel: Met ‘u-zeggen’ krijg je klas niet koest. Ze beschrijft daarin een aantal problemen in het onderwijs met betrekking tot ‘orde in de klas’. Haar oplossing: afschaffen van klassikaal onderwijs (dat is volgens Hester overigens de oplossing voor alle problemen in het onderwijs, niet alleen voor orde problemen).

De website van ZON heeft overigens sinds Maart 2009 geen nieuwe berichten meer. Behalve de spam op het forum dan die de beheerder blijkbaar niet weghaalt. De link naar het ZON-manifest werkt ook al niet meer… Een spookwebsite dus…

8 Reacties

  1. Zinnig verhaal totdat ze komt met haar oplossing….
    ‘Het kan anders.’ En ze noemt het Montessorisysteem als voorbeeld.
    Sommige ouders weten wel beter.
    Toen mijn kroost op het gym kwam na het Montessoribasisonderwijs, was huiswerk maken het eerst dat geleerd moest worden. Een verademing overigens. Eindelijk een school. waar je wat leerde en mét….klassikaal onderwijs.
    Overigens vonden de juffies van de Montessorischool de schoolkeuze voor het gym een asociale en rechtse keuze.

    • Kiezen voor het gym is asociaal
      Dat vindt ook Simone Walvisch, bestuurslid PO-raad en lid van het college van bestuur van het Openbaar Onderwijs Almere.

      Almere doet veel aan vernieuwing, de onderwijsresulaten behoren tot de slechtste van Nederland. Maar dat laatste ligt volgens haar aan de verhuislust van de Almeerders, “gemiddeld bezoekt een kind 3 verschillende basisscholen gedurende zijn schoolcarrière”.

      Simone Walvisch:
      “Een grote ergernis vormen de ouders van HAVO/VWO leerlingen. Het zijn ouders die er voor kiezen om zo vroeg mogelijk hun kinderen apart te zetten door ze op een HAVO/VWO te plaatsen, liefst op een gymnasium.”

      En welke middelbare schoolopleiding heeft Walvisch zelf genoten? Dat lezen we hier:

      nl.linkedin.com/pub/simone-walvisch/14/14a/a17 .

      Juist ja: Gymnasium

      • Omgekeerd snobbisme
        Vandaag in de Volkskrant ook een omgekeerd snobbisme verhaal met de titel: Je zult wel gek zijn, met een vwo-diploma naar het mbo! Of toch niet?.

        Zoals HMinkema in de reacties schrijft:

        Het komt mij voor dat mevrouw Schöttelndreier bezig is haar eigen jarenlange reserves t.a.v. het mbo weg te rationaliseren. Haar stuk, dat bol staat van de stromannen, non-sequiturs en loze aantijgingen, doet me het meest denken aan een anti-rookbetoog van een persoon die drie maanden geleden zelf met roken is gestopt.

        • Bij dit soort discussies
          Bij dit soort discussies valt mij altijd op dat veel mensen het MBO als praktischer zien dan het WO (inmiddels heeft de Volkskrant blijkbaar alle reacties verwijderd). Nu zal dit misschien ook wel zijn maar het is onzin om te veronderstellen dat het WO per definite niet-praktisch is terwijl het MBO per definitie wel praktisch is. Er zijn zat WO-opleidingen die veel praktischer van aard zijn (ingenieurs bijv.) dan tal van MBO-opleidingen (bijv. de vroegere MEAO).
          De opslitsing van de leerlingen en studenten naar de verschillende niveaus van tertiair onderwijs moet dus enkel gebeuren op basis van de persoon zijn vermogen om te leren en zijn ambities.
          Het lijkt me logisch dat iedereen zo hoog mogelijk mikt, daar is zeker niets mis mee zolang je als ouder het kind niet pusht om op zijn tenen te lopen wanneer het kind dat niet wil en kan. Je kan moeilijk verwachten dat ouders hun begaafdere kind naar het MBO sturen.

      • Met die differentiatie op
        Met die differentiatie op zich is niets mis, ik vind het wel laakbaar op welke wijze dat gebeurt: 160 meerkeuzevraagjes van VMBO-1-niveau in plaats van een toelatingsexamen bij de school zelf op het niveau wat die school ambieert.

    • Beluisterd
      Nou, ik heb het beluisterd, hoor. Ze bijt ons haar boodschap toe. Het geheel is tenenkrommend. En volgens mij heeft het een hoog ‘klok en klepelverhaalgehalte.’ Iemand zin om het te duiden?

Reacties zijn gesloten.