toetsflauwte

 
Studenten Pabo moeten toets alsnog maken: De Volkskrant

Zo’n honderd pabo-studenten in Groningen hadden een voldoende gekregen voor een voortgangstoets die ze niet hadden gemaakt. Er waren geen surveillanten voor dat tentamen, dus . . . . . .
Maar die vlieger gaat natuurlijk niet op: waar geen prestatie is geleverd, kan onmogelijk een voldoende zijn gegeven. Jammer voor de studenten: alsnog die toets doen. En als er dan weer geen surveillanten zijn, dan halen jullie de directeur maar uit zijn kamer. Om te surveilleren.

In de marge is een oud bericht te vinden, over een andere gekkigheid:

20 juli 2011: Gezakte vwo-leerlingen krijgen havodiploma
De Volkskrant

Ook al zo’n onverantwoordelijke actie: omdat het havo-examen over een vak minder gaat dan het vwo-examen, kan een vak uit het vwo-examen dat onvoldoende is, worden geschrapt. Bingo.
Maar zo gaat het natuurlijk niet: de truc gaat niet op omdat de keuze achteraf wordt gemaakt, gezien de behaalde onvoldoendes. Afgezien nog daarvan, is er gewoon sprake van valsheid in geschrifte.

6 Reacties

  1. Voldoende
    In het volkskrant artikel staat niet dat de leerlingen van deze PABO een voldoende hadden gekregen voor de toets, er staat dat er uberhaupt voor deze voortgangstoetsen geen cijfers gegeven worden (en dus ook geen voldoendes of onvoldoendes).

  2. Twee totaal verschillende gevallen
    Dat de PABO-studenten alsnog tentamen moeten doen lijkt mij niet meer dan terecht.
    Maar wat is er, afgezien van de geldende wettelijke regels, inhoudelijk tegen om iemand die ruimschoots aan de eisen voor een HAVO-diploma heeft voldaan, zo’n diploma ook te gunnen?

    • havo-diploma
      Over beide gevallen is er wel een boom op te zetten. De pabo-studenten waren voorbereid op een voortgangstoets die ze niet hebben kunnen afleggen; zonder ze een voldoende te geven, is het waarschijnlijk mogelijk om ze te ontslaan van de verplichting om alsnog die toets af te leggen. Uit een eerdere reactie begrijp ik dat zoiets ook is gebeurd.
      De gezakte vwo-ers een havo-diploma geven, ongevraagd zelfs als ik het krantenartikeltje goed heb onthouden, is toch wel bijzonder. Een onderscheid maken tussen formele regels en inhoudelijke prestaties is altijd een goed idee. Zou het een goed idee zijn om iedere vwo-er die wordt bevorderd naar de zesde klas, het recht op een havo-diploma te geven? Of bestaat die mogelijkheid al? Dat kunnen we met elkaar afspreken, zoals alles rond eindexamens een kwestie is van wat we met elkaar hebben afgesproken. Persoonlijk zou ik graag zien dat we voor endexamens eenzelfde soort afspraak maken als aan het eind van het basisonderwijs: dat in de afsluiting van het onderwijstraject ook de schoolloopbaan wordt meegewogen, naast schoolonderzoek en centraal schriftelijk.

      Inhoudelijk is er weinig tegen, daar ben ik het wel mee eens. Een rommeltje maken van de eindexamens is een andere zaak. Stel: er komen twee soorten eindexamens-havo op de arbeidsmarkt. Wie is daar echt blij mee?
      Wat mij opviel aan het creatieve boekhouden van deze school: als NA het eindexamen-vwo een vak onvoldoende blijkt, dan laten we dat toch weg, en geven op basis van de overige vakken een havo-diploma? Langs deze lijn van creatief omgaan met verkregen eindexamenresultaten zijn waarschijnlijk nog wel meer stuntjes te bedenken: we gaan dan varen op de toevalligheden in de eindexamenresultaten.

      • Bevordering
        Bevordering van een leerling naar 6VWO is een beslissing van een school waar verder geen verantwoording over hoeft te worden gegeven. Op basis daarvan een HAVO diploma geven zou het begin van het einde van het eindexamen zijn. Ben ik niet voor…

        • Andere werkwijze denkbaar
          Voor wat het waard is: wij verstrekken bij IVA Driebergen wel eens diploma’s van een lager niveau dan waarvoor de leerling tentamens heeft gemaakt. Daarbij strepen we echter geen onvoldoende vakken geheel weg, maar verhogen de behaalde cijfers met een vaste factor. Voldoet de leerling dankzij die omrekening aan het examenreglement van het lagere niveau dan krijgt hij (m/v) ook het bijbehorende diploma. Het gaat hier wel om diploma’s in het niet-rijkserkende deel van de opleiding, in de rijkserkende tak (HBO) kan dit uiteraard niet.

Reacties zijn gesloten.