Van welke organisatie is deze website?

www.eurogates.nl/
Het ziet er uit als een promotiemiddel voor onze “universities of applied sciences”, onze HBO-scholen dus.

6 Reacties

  1. Wie zal dat betalen?
    Je hebt me even op het verkeerde spoor gezet. Ik dacht dat de titelvraag bedoeld was als een boze rhetorische vraag om aan de geven dat er iets mis was met onze eigen website.
    Ik kan de vraag die je gesteld hebt niet beantwoorden maar mijn en naar ik denk ook jouw belangstelling gaat uit naar wat al die buitenlandse studenten ons kosten. Eén ding is duidelijk, als die Engelstalige opleidingen eroderen de positie van het Nederlands wat voor mij zwaar weegt. Maar ik meen te weten dat de collegegelden voor studenten uit de EU niet kostendekkend zijn. De genoemde onderwijsinstellingen spelen dus Sinterklaas met onze belastinggelden. Of zie ik het verkeerd?
    Verder jkan ik bij de vermelding van Inholland niet het akelige gevoel van me afschudden dat hier misleiding plaats vindt.
    Seger Weehuizen

    • Ik was met name benieuwd
      Ik was met name benieuwd welke organisatie deze promotiecampagne (er zal vast nog wel het een en ander aan gekoppeld zijn?) betaalt.
      De HBO-raad en/of de VSNU?
      Het ministerie van OCW?
      Hoe dan ook, het lijkt me goed als we het in ieder geval weten. Het lijkt mij dat linksom of rechtsom deze promotiecampagne betaald wordt van de publieke middelen, geld wat eigenlijk aan docenten, onderzoeksfaciliteiten, gebouwen etc. besteed zou moeten worden.
      Ik kwam op deze site terecht doordat ik naar aanleiding van deze uitspraak (gedaan door een HBO-gediplomeerde die een MBA-opleiding wil volgen) eens ging googelen met de term “applied university”: “Nee die twee afwijzingen komen gewoon doordat ik niet het goede vakken pakket heb gehad. Daarnaast zul je bij een master in het buitenland eigenlijk weinig verschil merken tussen normale universiteit en het nederlandse university of applied sciences.”
      Ik was benieuwd ofdat “applied university” slechts een naam is of dat het ook een officiële titel is. Hoe dan ook, blijkbaar gaan sommige HBO-leerlingen zelf geloven dat een applied university een universiteit is. Ik vind dit tegelijkertijd vermakelijk en pijnlijk.

    • Het lijkt me daarnaast
      Het lijkt me daarnaast interessant om eens kritisch te bekijken ofdat het wel nuttig is voor ons dat we zoveel buitenlandse studenten aantrekken en dat wij, om al die buitenlandse studenten aan te trekken, onze masters in een voor ons vreemde taal organiseren. Trekken we uit het buitenland voldoende goede studenten aan? De beste studenten kunnen immers ook kiezen voor OxBridge, IC, Harvard enz.
      We moeten ervoor waken dat twee discussies niet door elkaar lopen: de bekostiging (dat kan opgelost worden indien het niet kostendekkend is en we geen buitenlandse toptalenten aantrekken die hier blijven werken) en de invloed van al die buitenlandse studenten op de kwaliteit van de opleiding, met name over dat laatste maak ik me zorgen aangezien de kwaliteit van het onderwijs sterk samenhangt met de kwaliteit van de communicatie en aangezien de topstudenten uit het buitenland voor andere universiteiten kunnen kiezen.

      • niet-kostendekkend kan door de vakhogescholen niet ver. w.
        EU-landen mogen voor studenten uit andere EU-landen geen ander bedrag aan collegegeld vragen als aan eigen studenten. Indien in het laatste geval het collegegeld niet kostendekkend is en de uitheemse studenten ons niet een of ander voordeel verschaffen kosten die buitenlanders ons geld en bovendien onze taal.

        • Hebben universiteiten in de
          Hebben universiteiten in de EU de vrijheid om voor EU-inwoners uit andere landen strengere eisen te stellen dan voor niet-EU-inwoners uit andere landen? In principe kan een universiteit via selecte twee latten gebruiken, ofdat het nu is toegestaan of niet.
          Anderzijds zijn er ook veel Nederlanders die in andere EU-landen studeren en in Nederland betalen studenten in vergelijking met de meeste EU-landen (de U.K. is een uitzondering) een relatief groot deel van de kosten zelf, vergelijk het bijv. maar eens met België en Duitsland. Misschien moeten we dan ook niet teveel zeuren over de kosten en zouden we beter zeuren over het feit dat we nog steeds de grootste nettobetaler van de EU zijn.

          Wat is het gevolg van deze mobiliteit van doorsneestudenten op de kwaliteit van ons onderwijs?
          Over de Erasmusprogramma’s heb ik nog weinig positiefs gehoord, die staan vooral bekend om het feesten in het buitenland. Leuk hoor, maar het is niet erg nuttig om dit op kosten van de samenleving te doen.
          Ik kan me niet voorstellen dat bij de Nederlandse masteropleidingen alle docenten voldoende het Engels beheersen om in het Engels net zo goed te onderwijzen als in het Nederlands.
          Stel dat docenten zouden worden geselecteerd op hun Engelse taalvaardigheid dan zouden we misschien weer niet die docenten krijgen die vakinhoudelijk het beste zijn.
          Buitenlandse studenten zijn voor mij welkom maar ze moeten wel minstens zo goed zijn als onze eigen studenten, de lesgroepen moeten niet groter worden en zij moeten maar Nederlands leren. Een buitenlandse topper die in Nederland wil doceren mag dit natuurlijk wel in het Engels doen maar laat de Nederlandse docenten alsjeblieft in hun moedertaal doceren.

Reacties zijn gesloten.