HBO-keuring

De Volkskrant heeftvanmorgen een onthullend artikel HBO-keuring is ‘dure poppenkast’.

Hoe duur? Ik meende dat een accreditatie € 6000 kostte, maar dat moet heel lang geleden zijn: € 20 tot 30 duizend nu, voor de accreditatie zelf; met de voorbereiding etc. in huis erbij tegen de € 100.000. Iedere vijf of zes jaar weer. Per afzonderlijke opleiding.

Maar dat hadden we vanaf het allereerste begin kunnen weten. Wanneer was dat eigenlijk? Het rapport van de commissie-Franssen? Het optuigen van het visitatiecircus voor opleidingen in het wo?

Commissie Accreditatie Hoger Onderwijs (Commissie-Franssen) Prikkelen, presteren, profileren. Eindrapport (2001) pdf

www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/27920_invoering_van_accreditatie

www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vhi8t61lf1zj

m.europa-nu.nl/9353000/1/j9vviaekvp0oeyh/vhi8t61qppzx

VS:
Harland G. Bloland (2001). Creating the Council for Higher Education Accreditation (CHEA). Phoenix, Arizona: American Council on Education / Oryx Press. (mogelijk is dit boek niet in Nederlandse UB’s aanwezig; niet in KB; ik heb het zelf wél in de kast staan)

en.wikipedia.org/wiki/Council_for_Higher_Education_Accreditation

Eigen bemoeienissen/stukken:

Zodra er omvangrijke instituties worden opgebouwd, wordt er geld gegooid naar evaluatie en controle. De stelling kan dan eenvoudig zijn:

Stelling Evaluatie en controle resulteren alleen per ongeluk in verbetering van kwaliteit.

Het bewijs van het tegendeel moet toch echt worden geleverd door de voorstanders en financiers van deze kostbare activiteiten. Het geld besteed aan evaluatie en controle kan natuurlijk ook alternatief worden besteed, bijvoorbeeld in directe investeringen in onderwijskwaliteit. Waarom doen we voortdurend niet wat kan?

Op kleine schaal is het bewijs van de stelling geleverd door Wim van Os, aan de VU: het jarenlange programma om studentoordelen over het onderwijs te verzamelen heeft niet geresulteerd in betere kwaliteit.

  • Willem van Os (1999). Bruikbaarheid en effectiviteit van studentoordelen over het onderwijs. Amsterdam. Proefschrift VU.