Overzichtje van de bezuinigingen op de universiteiten

www.vsnu.nl/web/show/id=216446/langid=43

1.Verlies FES-middelen: € 500 mln op onderzoek bij hoger onderwijs en bedrijven
2. 370 mln op het hoger onderwijs door boete ‘langstudeerders’ en efficiencykorting
3. Reductie onderzoeksmiddelen met € 90 mln.
4. € 52 mln op universitair onderwijs en onderzoek
5. €72 mln op arbeidskosten universitair personeel en prijscompensatie
6. Bezuinigingen op internationaal onderwijs en onderzoek
7. € 60 mln op hoger onderwijs, ten kosten van kwaliteit onderwijs of aantal studenten

8 Reacties

  1. Geldverspilling…
    Bart geeft met zijn lijstje aan hoeveel geld er aan de universiteiten verspild wordt.
    De nieuwste ontwikkelingen vinden buiten de universiteiten plaats. Daar gaat het ook een tandje sneller, omder druk van de internationale concurrentie.

    Anders denken, Bart.
    Want je verdedigt nu een oud plaatje.

    • Wat een onzin
      Wat een onzin Hals. Het klopt dat er op universiteiten (net als op scholen) een hoop geld verspild wordt, maar hoe geeft het lijstje dat Bart noemt dit aan??

      En ‘het bedrijfsleven’ is helemaal niet innovatief. Het is korte termijndenken alom. En die ‘internationale concurrentie’? De Chinezen lachen zich rot dat die domme Europeanen hun decennia voorsprong voor een appel en een ei verkopen om de volgende kwartaalcijfers op te peppen.

    • Het tegendeel is waar
      Het tegendeel is waar Hals.
      Zoals Mark terecht opmerkt gaat het er hier niet om in welke mate er nog vet valt weg te snijden bij de universiteiten. Het gaat hier om het nut van de universiteiten: de noodzakelijkheid (door jou bestreden?) dat een land goede universiteiten heeft.

      Juist daar waar universiteiten en het bedrijfsleven intensief samenwerken ontstaan de beste resultaten: zowel voor de wetenschap als voor de innovatie binnen die bedrijven. Bedrijven besteden te weinig aandacht aan fundamenteel onderzoek, universiteiten hebben te weinig middelen om fundamenteel onderzoek te vertalen naar innovatieve winstgevende applicaties. Ze vullen elkaar dus perfect aan wanneer ze samenwerken.
      Sillicon Valley (Bay Area) is hier een goed voorbeeld van, zoals je weet vindt daar het grootste deel van de technologische innovatie plaats. Deze regio heeft zowel twee topuniversiteiten (Stanford en Berkeley) als zeer rijke bedrijven (Intel, AMD, Google, …).

      In Vlaanderen zijn ze volgens hetzelfde model in de jaren 80 tal van spinoffs gaan oprichten. Het meest in het oog springende voorbeeld is IMEC: dit bedrijf voor micro- en nano-electronica werd in 1984 opgericht door de Vlaamse overheid en 3 Vlaamse universiteiten (Leuven, Gent en Brussel). Momenteel is dit het grootste Europese R&D-bedrijf voor de nanotechnologie. en.wikipedia.org/wiki/Imec
      Verder zijn er tal van kleinere bedrijfjes, Eyetronics is een leuk voorbeeld: dit bedrijf heeft speciaal voor films een nieuwe 3D-foto-technologie ontwikkeld en levert een bijdrage aan tal van grote films (Pirates of the Caribeans) en videogames (GTA IV).
      Hier een overzichtje van meer spinoffs van de KULeuven: lrd.kuleuven.be/spinoff/spinoff-bedrijven

      Waarom kiezen wij Nederlanders niet ervoor om meer te investeren in spinoffs van universiteiten? Het levert gegarandeerd veel werkgelegenheid en winst op wanneer dat doordacht gebeurt.

    • Meer over die samenwerking
      Het is bij die samenwerking natuurlijk niet de bedoeling dat de universiteit enkel of hoofdzakelijk nog wordt gefinancierd door bedrijven, wat de Nederlandse overheid lijkt te willen. Het geld wat de universiteiten van de overheid krijgen moeten ze gebruiken voor fundamenteel onderzoek en het opleiden van studenten.
      De samenwerking komt bij IMEC als volgt tot uiting.
      Een deel van de studenten loopt tijdens hun studie al stage bij dit bedrijf en de universiteit mag voor de opleiding gebruik maken van de apparatuur van IMEC (ter demonstratie, om er eens mee te werken).
      Studenten die geïnteresseerd zijn in het doen van onderzoek bij IMEC solliciteren daar, IMEC besluit om wel of niet de student aan te nemen, wanneer IMEC de student aanneemt wordt vervolgens bekeken hoe het inkomen wordt geregeld. Eerst dient de student een beursaanvraag in bij de overheidsfondsen (o.a. FWO), wanneer het niet lukt om een beurs te krijgen dan betaalt IMEC gedurende die pak hem beet 5 jaar het salaris van de student. Tal van hoogleraren zitten in het mangement van IMEC.

      Voordeel voor de universiteiten:
      – best beschikbare onderzoeksapparatuur waarmee onderzoek kan worden verricht
      – specialisten van het bedrijf worden betrokken bij de opleiding van die studenten om de nieuwste technologieën uit te leggen

      Voordeel voor bedrijven (IMEC in dit geval):
      – gegarandeerde toestroom van de meest getalenteerde werknemers
      – betere praktische vorming van de studenten tijdens hun opleiding
      – goed op de hoogte zijn van de laatste resultaten van het fundamentele onderzoek

      • Je geeft een……
        …indrukwekkend rijtje, Bart.
        Maar als de overheid geld tekort komt, moet het mes erin. Het is niet anders.

        • Geen leugen svp
          De overheid komt géén geld tekort; de overheid maakt de politieke keuze om te bezuinigen. Iedereen weet dat je een huishoudboekje ook kloppend kan krijgen door de inkomsten te verhogen. Met enkele procentjes belastingverhoging voor de hoogste inkomens bereiken we een beter effect. We doorbreken daarmee namelijk ook de steeds maar stijgende inkomensverschillen.

          Geen leugentjes meer over de noodzaak tot bezuinigen svp! Het is NIET waar!

          • Inderdaad, in het ergste
            Inderdaad, in het ergste geval kan je de inkomsten vergroten door van de rijkste Nederlanders een hogere bijdrage te verwachten. Zo’n ´verzoek` zou redelijk zijn aangezien juist deze groep Nederlanders er het afgelopen decennium het meest op vooruit is gegaan en juist deze groep Nederlanders al behoorlijk is ontzien met o.a. de verlaging van de inkomstenbelasting en de invoering van de medische verzekering.

            Het zou me echter niet verbazen wanneer de overheid op hele andere domeinen kan bezuinigen waar wij in de media niets over vernemen aangezien het onderwijs en de wetenschap slechts een zeer klein deel (zo’n 6%?) van de begroting vormen.
            Heeft iemand een link naar de begroting? Ik kan wel de miljoenennota en de begroting vinden maar op het eerste gezicht moet je om de cijfers te vinden ofwel een hoop politieke teksten lezen (niet ontdaan van politieke kleur) of per ministerie de cijfers opzoeken.
            www.rijksbegroting.nl/
            Ik zou graag 1 grote tabel willen zien waarin per ministerie alle uitgaven staan vermeld (niets dan cijfers dus!). Kunnen we bijv. niet bezuinigen op Buitenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties, Algemene Zaken of Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als de overheid dan toch weigert om aan de rijkste Nederlanders een hogere bijdrage te vragen?

          • geen algemeen politieke discussies
            Houd het svp bij het onderwijs mensen. Waar de overheid geld vandaan haalt en aan besteedt wordt politiek bepaald. De ene wil het weghalen bij ontwikkelingssamenwerking, de andere bij de hypotheekrenteaftrek en de derde wil juist de inkomsten verhogen. Allemaal belangrijk voor een politieke discussie, maar niet hier 😉

Reacties zijn gesloten.