Voorselectie

Voorselectie

Dezer dagen werd mijn oog getroffen door een aankondiging van de Belangengroep Gymnasiale Vorming van de AOb. Men gaat op 2 april a.s. een conferentie organiseren over de toekomst voor Latijn en Grieks. Die ‘conferentie’ zal duren van 11.00 tot 16.00 uur. De kosten bedragen, let op, 90 euro voor leden van de AOb en 150 euro voor niet-leden. Het lijkt er sterk op dat men wil selecteren aan de poort en wel op de portemonnee van de eventuele deelnemers.
Een dergelijke conferentie zou interessant kunnen zijn voor leraren aan gymnasia en in het bijzonder voor classici – als ze tenminste bereid en in staat zijn de genoemde bedragen daarvoor uit te geven. Onder de jonge leraren zijn veel parttimers, die kunnen, met hun karige salaris, zo’n bedrag al helemaal niet ophoesten. Ja, maar ze kunnen toch ook lid zijn van de AOb? Ja, dat kan natuurlijk wel, al is deze uitnodiging dan een prima reden het lidmaatschap op te zeggen. Oudere leraren zullen niet vaak lid zijn van de AOb , die hebben onder de grote leiders Ella Vogelaar en Jacques Tichelaar hun lidmaatschap al opgezegd.
Het is hoogst merkwaardig. Bij de Vrienden van het Gymnasium zijn vergaderingen en bijeenkomsten gratis, of bijna gratis. Hetzelfde geldt voor Beter Onderwijs Nederland. Zo hoort het ook en als de kas het toelaat worden ook de reiskosten vergoed.
Is dan de grote AOb armlastig of verdienen hun bestuursleden zoveel? En dan nog. De enige verklaring die ik, met tegenzin, kan vinden is dat men deze conferentie het liefst wil beperken tot mensen die kunnen declareren: managers, schoolleiders, onderwijskundigen, het eigen bestuur. Dat heeft tot gevolg dat het standpunt van de aanwezigen ten aanzien van het te behandelen onderwerp in grote lijnen al bekend is: Men zal, onder het uitspreken van veel dierbare gevoelens over de waarde van de klassieken, kiezen, in de traditie van geleidelijke neergang, vóór concessies aan de kwaliteit van het onderwijs, vóór het in stand houden van kwantitatieve ‘targets’ en vóór het verzwakken van de positie van de leraar. Maar, uiteraard, iedereen kon erover meepraten op die conferentie.

Cornelis Verhage