Docenten anoniem gemaakt

De bereikbaarheid van docenten wordt gezien als beoordelingscriterium bij accreditaties in het HBO. Bereikbaarheid voor studenten heeft men het dan over. Maar in hoeverre zijn docenten bereikbaar voor ouders, voor bedrijven of voor de buitenwereld ?
Toen ik eens contact wilde opnemen met een studiedecaan van mijn vroegere middelbare school, bleek die persoon op de website te staan met e-mail adres en telefoonnummer.
De toenmalige hogeschool Alkmaar, één van de voorgangers van Inholland, had een website waarop de docenten stonden met foto en al plus hun vakgebied(en).
Een groot aantal scholen kiest er tegenwoordig voor om alleen bereikbaar te zijn via een soort call-centrum. Waar zijn die docenten gebleven ? Waarom zijn ze vaak zo anoniem gemaakt ?

2 Reacties

 1. Duidelijk
  Docenten zijn uiterst kwetsbaar. Volledig logisch dat ze hun privé beveiligen door niet met telefoonnummer, foto en adres bekend te willen staan. School is bereikbaar via het secretariaat en soms via e-mail. Dat zou genoeg moeten zijn.

  Voorbeeldje: Een collega werd ooit bedreigd met geweld door een leerling die achteraf ook in bezit van wapens bleek te zijn en daardoor in het gevang kwam……

  Een andere collega kreeg een eindeloze serie dreigende SMS-jes kreeg van een agressieve zuster van één van haar leerlingen die in alle acties van de school discriminatie wenste te zien.

  Daarnaast neemt het docentschap al veel meer tijd en energie dan waarvoor je betaald wordt. Prima dat je daar zelf grenzen aan kunt stellen.

 2. Anoniem
  Een soortgelijk (nog iets erger) probleem heb ik ook een aantal keer gehad. Ik wilde zien wie er nu precies bij een bepaalde (leraren) opleiding werkten en wat hun opleiding en achtergrond was. Niet te vinden.

  De website van universiteiten heeft meestal een persoonszoekfunctie waarin je functie, emailadres en (indien van toepassing) telefoonnummer van de medewerkers kunt vinden (bij mijn universiteit ook die van studenten overigens, dwz je kunt hun studie en emailadres terugvinden). En afdelingen van universiteiten hebben altijd een lijst van personen die daar werken op hun website (met functie, emailadres en telefoonnummer). Dit soort openheid lijkt mij vanzelfsprekend. Thuisadres en prive emailadres en telefoonnummer zijn natuurlijk wel geheim.

Reacties zijn gesloten.