Geert Dales legt het haarfijn uit: ‘De docenten zijn het schuld’

*InHolland gaf te makkelijk diploma’s weg*

Geert Dales:

“Ik ben blij met het rapport Leers, want nu weten we tenminste hoe het zit. De grote aantijgingen, dat het zou gaan om diplomabonussen en financieël gewin, hebben volgens de commissie geen enkele rol gespeeld; er waren geen trucs en docenten zijn niet onder druk gezet. De commissie is er diep ingedoken, dus als er iets was hadden ze het echt wel gevonden.”

“Het team van ‘Media en Entertainment Management’ dat daar aan het werk geweest is, is een betrokken en gedreven team. Ze hebben het uit betrokkenheid met de studenten en dit onderwijs gedaan. Ze hebben veel ruimte gekregen, maar daarbij hoort ook verantwoordelijkheid afleggen en daar heeft het aan ontbroken. Voor mij is het een grote sensatie waarom niet één van die mensen iets gemeld heeft; sommige docenten vonden dat er dingen gebeuren waarvan ze zeiden ‘dat is toch niet goed’. Maar niemand heeft de moeite genomen om de telefoon te pakken en dat te melden. Er is nooit een klacht ingediend niet bij mij maar ook niet bij mijn collega’s, ook niet via de klachtenprocedure of de klokkenluidersregeling of de MR of al die vele andere kanalen waar ze zich hadden kunnen uiten. Bij een professionele attitude hoort ook je je mond open doen als je ziet dat er iets gebeurt dat je niet kunt billijken. Ik verklaar het uit de attitude van ‘wij docenten, wij hebben die vrijheid en wij gaan die ook nemen en wij gaan problemen die ontstaan zelf oplossen.’”

4 Reacties

  1. De #@#$%$#@**&!
    Het gedrag van deze meneer toont haarfijn aan hoe het mogelijk is dat dergelijke mensen de macht hebben. Gewoon de schuld bij je ondergeschikten leggen en/of op tijd verkassen naar de volgende goedbetaalde bobobaan.

    Noord-Zuidlijn, Leeuwarden, Inholland: three strikes and you’re out. Maar niet voor de Dalessen van deze wereld. Besturen is een jurysport en de jury wordt gevormd door de vrindjes, de medebestuurders.

    Ik herinner me nog het eerste interview met Dales toen hij benoemd was. Hij wilde zich vooral gaan richten op de internationale ontplooing van Inholland. Let wel: ook destijds was die school middelpunt van kritiek van studenten en docenten, maar kennelijk had kwaliteitsverbetering, noch spreken met zijn medewerkers en studenten prioriteit. Nee .. de internationalisering, dat had zijn eerste aandacht.

    Gek he, dat docenen hem niet hebben gebeld over deze zaak.

    • Vrienden
      Dales noemt het ministerie, de NVAO en de onderwijsinspectie ‘zijn vrienden’. En dat is ook zo: hetzelfde kliekje mensen. En wie is dan de vijand? Inderdaad: de leraar.

  2. Lees p.59-63 van het Leers-rapport
    Het is schandalig zoals de heer Dales in het geciteerde interview het eigen straatje schoonveegt en de zwarte piet bij de docenten legt.

    In de eerste plaats is er in april 2009 een audit gehouden door het InHolland Validatie- en Accreditatieorgaan (INVO), onder meer bij de MEM. De auditeurs toonden zich kritisch over de kwaliteitsborging binnen het stuwmeerbeleid. We mogen aannemen dat het CvB toentertijd kennis heeft genomen van het desbetreffende INVO-rapport.
    In de tweede plaats hadden zowel de Schooldirecteur als de projectleider van het langstudeerderstraject zitting in de examencommissie. De Schooldirecteur was mondeling ingelicht over het project en we mogen aannemen dat zij beiden kennis hadden van het INVO-rapport.

    De docenten mochten dus concluderen dat de hoge heren (CvB en Schooldireceur), evenals de examencommissie, voldoende op de hoogte waren van het project en geen behoefte hadden de projectleider te controleren of voor de voeten te lopen. Onder die omstandigheden kon van de docenten niet worden verwacht dat ze zich nog een keer als klokkenluider zouden opwerpen. De klokkenluidersfunctie was immers reeds door het INVO vervuld.

    • INVO rapport
      Over dat INVO rapport heb ik nog niemand gehoord. Maar dat lijkt de strop om de nek van Dales.

Reacties zijn gesloten.