Leraren worden weggestuurd

Ouders woedend na wegsturen leraren

Woede, verdriet en verbazing op de Brederoschool in Groningen. Bijna een kwart van het lerarenkorps op de basisschool wordt na de vakantie gedwongen overgeplaatst.

Ouders zijn verontwaardigd dat de veilige omgeving van hun kinderen plotseling zo ingrijpend verandert. De Algemene Onderwijsbond bemoeit zich met de zaak en eist opheldering van de school.

Over de exacte reden wil de school vooralsnog weinig kwijt. Zeven leerkrachten en de directeur kregen vorige week mondeling te horen dat ze herplaatst zullen worden, tot grote verbazing van de Onderwijsbond. „Het besluit is gemaakt op basis van een onderzoek waarvan de resultaten bij hen en ons onbekend zijn. De betrokken medewerkers hebben dit besluit tot op heden niet schriftelijk ontvangen. Het bestuur moet laten weten waarom deze maatregelen genomen worden en de mogelijkheid geven hier eventueel tegen in beroep te gaan”, aldus een woordvoerder.

De school valt onder de stichting Openbaar Onderwijs Groep Groningen. Marita Schreur, voorzitter van het college van bestuur, geeft toelichting op de zaak: „Een aantal leerkrachten en de directeur konden niet meer goed samenwerken, waardoor de sfeer vaak onprettig was. Er zijn tevergeefs eerdere pogingen gedaan deze problemen op te lossen. We willen op deze manier voorkomen dat het onderwijs eronder gaat lijden.” Directeur van de school Harry Hoiting, weigert toelichting te geven en verwijst naar de Onderwijs Groep.

Ouders reageren geëmotioneerd op het naderende vertrek. „De kinderen zijn erg verdrietig over deze ingrijpende gebeurtenis. Het vertrouwen in de school is ernstig geschaad, het gaat om leraren die zich al sinds jaar en dag met heel hun hart inzetten voor de school,” zegt één van de ouders.
Vanavond krijgen de ouders tijdens een speciale informatieavond opheldering over het besluit. De gedwongen verplaatste docenten worden angstvallig buiten de pers gehouden.

Zal er ooit nog iets veranderen in het onderwijs ? Dit soort zaken speelt al heel lang en er wordt niet ingegrepen. Leuk voorbeeld voor de leerlingen !!

3 Reacties

  1. Hoe?
    Moeten ouders een eed zweren dat ze niets tegen de pers zullen zeggen over wat het bestuur vanavond gaat mededelen? Zo niet dan krijgt de pers de informatie uit de tweede hand en daaraan kleven wel risico’s voor de Openbaar Onderwijs Groep Groningen. Anderzijds kan die groep hopen dat daardoor bepaalde kritische vragen niet gesteld zullen worden of pijnlijke analyses niet zullen hoeven plaats te vinden.
    Seger Weehuizen

  2. Ik ben benieuwd ofdat die
    Ik ben benieuwd ofdat die leraren zijn ontslagen omdat het persoonlijk niet klikte of omdat er een verschil in visie was (bijvoorbeeld dat die 25% meer de nadruk wilde leggen op kennis en automatismen en minder op leuk). In geval van het laatste: welk verschil in visie?
    Gezien het grote percentage en het absolute aantal leraren op die school vermoed ik dat er een verschil in visie was. Ik kan me moeilijk voorstellen dat zoveel leraren daar slecht lagen in de groep omwille van hun persoonlijkheid.

Reacties zijn gesloten.