Academische Mopperkonten

Trouw bericht namens het SCP: “Van alle leraren vindt één op de acht het onderwijs onvoldoende, onder BON-leden ligt dat aandeel bijna op eenderde”.
Dus: meer dan twee derde van de BON-leden vindt het onderwijs niet onvoldoende???

9 Reacties

  1. Verwijderd?
    13:51 uur: “De pagina waar u naar zoekt, is mogelijk verwijderd, tijdelijk niet beschikbaar, of de naam ervan is gewijzigd.”

  2. SCP
    Net als Marten kan ik niet bij het trouw bericht komen….

    Maar het lijkt over het SCP onderzoek gelukkig voor de klas te gaan. Hier te downloaden. De bewuste data staat op pagina 152. Leraren werd gevraagd een rapportcijfer (1-10) te geven voor de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Nederland (niet per se op de eigen school, daar was een aparte vraag over). De uitkomst is opgesplitst naar kenmerken o.a. naar het BON-lid zijn. De uitkomst:

    BON leden:
    gemiddelde: 5.8
    onvoldoende (1-5): 31%
    voldoende (6): 47%
    ruim voldoende (7): 20%
    goed (8-10): 2%
    Het SCP zegt dat ruim 2700 leraren meegedaan hebben en dat 4% van hen BON lid is; dus ongeveer 100 BON leden zullen de enquete ingevuld hebben.

    Niet BON leden:
    gemiddelde: 6.4
    onvoldoende (1-5): 13%
    voldoende (6): 38%
    ruim voldoende (7): 44%
    goed (8-10): 5%

    • BON
      In het rapport van het SCP worden een aantal dingen over BON gezegd. Onder andere (pagina 86):

      Het beeld in de media, dat BON oudere academici sterker aantrekt, blijkt dus aardig te kloppen. Opvallend is dat deze minderheid bijzonder veel media-aandacht weet te genereren. Hun opvattingen zijn echter, zoals we verderop in deze publicatie zullen zien, niet representatief voor de totale beroepsgroep.

      • Laatsten der Mohikanen
        Oudere academici hebben opvattingen die niet representatief zijn voor de hele beroepsgroep. Nee, dat is ook eigenlijk niet zo raar. En als de trend van downgrading doorgaat zullen zij nog minder representatief worden.
        Toch merk ik, als representant van die oudere academici, betrekkelijk weinig van ‘andere’ opvattingen onder collega’s. Ik merk vooral dat heel veel collega’s helemaal geen opvatting hebben. Dan heb je nog de hielenlikkers (maar die hebben eigenlijk ook geen opvatting) en de mensen met een onbegrensd vertrouwen in de Boven Ons Gestelden. Het zal wel chauvinisme zijn (onze God is de beste), maar ik ken onder mijn collega’s slechts twee of drie overtuigde volgelingen van Wim Veen en andere goeroes.

        • het beroep leraar bestaat niet
          Bij het beroep piloot is er de variatie van sportvliegtuigjespiloot tot 747-piloot. Bij arts is er de variatie van basisarts tot aan chirurg, maar de variatie onder mensen die zich leraar noemen is vele mate groter. In het CPB onderzoek is de mening van de kleuterjuf waarschijnlijk vergeleken met de hoogleraar theoretische fysica. Als je dat dan ook nog gewoon turft, one juf one vote, dan is de mening van de hoogleraren fysica een ernstige minderheid en kunnen we niet anders dan constateren dat de leraren vinden dat de leerlingen het beste leren in de poppenhoek.

      • Waarde-oordeel SCP
        Het lijkt mij toch opmerkelijk dat het SCP zo’n waarde-oordeel geeft c.q. mag geven. Anderzijds: het is ook een erkenning van de invloed die BON kennelijk op het publieke debat heeft. Dat betekent dat BON het goed doet!

  3. Verwijderd!
    Het Trouw commentaar waar ik naar verwees is inderdaad verdwenen.
    Het betrof een artikel van de redacteur onderwijs over de recente tevredenheidsonderzoeken van Centron en J/M die in voorgaande draden bij BON al tegen het licht zijn gehouden. De strekking van het Trouw artikel was dat de meerderheid van de ouders en leerkrachten tevreden zijn over hun eigen school en dat vooral mensen buiten het onderwijs ontevreden lijken. De suggestie werd gewekt dat de ontevredenheid niet moet worden overdreven en dat je de academische mopperkonten bij BON niet te serieus moet nemen.
    Kennelijk heeft de redacteur zijn eigen stuk ook niet serieus genomen. Bang voor BON-commentaar?

  4. Discussie
    Er heeft zich een aardige discussie ontsponnen op de trouw website over dit stukje. Lezenswaardig voor BONners. Klik op de link bovenaan in de orginele post van Hendrikush om de discussie op de trouw site te lezen.

Reacties zijn gesloten.