Funderend onderwijs

Het is wat. Funderend onderwijs. Zo zou het moeten gaan heten had ik begrepen. Ter eer en glorie van wat eerst MBO heette maar qua beeldvorming verworden was tot alsmede door dat wat nu aldus toch maar weer onder een andere benaming in de markt moest worden gezet. Even googlen hoe het erbij staat. En ja hoor, daar kom ik dan toch wat tegen: www.minoc.an/BPO_FO.htm. In een kader wat niet eens iets weg heeft van een notendop het leerlingstelsel en zijn aanverwanten versneden tot nietszeggende prietpraat die je overal op kan plakken. Ik neem voorlopig aan en hoop ook van harte dat ik mij vergis.

Even verder kijkend kom ik terecht bij VSBO en SBO? En dat allemaal onder onderwijsvernieuwing. Nou snap ik het niet meer….. Och shit, nu zie ik het: Het gaat over de Antillen. Daar hebben ze een heel ander onderwijssysteem. Wel Nederlands, dat zie je zo aan al die krachttermen en dooddoeners welke de formuleringen doorspekken. Maar funderend onderwijs is daar natuurlijk iets heel anders dan dat het bij ons gaat worden. Ze spreken daar ook een heel andere taal…………alhoewel?

3 Reacties

  1. brrrr
    Schrikbarend dat zo iets door het Ministerie van Onderwijs gepubliceerd wordt. Ik heb de volgende commentaren op Opmerkingen bij “waar FO voor staat”
    * Ik snap niet wat bedoeld wordt met gelijke ontplooiingskansen. Een groot aantal leerlingen heeft geen enkele kans om zich te ontplooien als universitair master in de natuurwetenschappen. Gewoon niet intelligent genoeg.
    * Brede vorming mag geen verdieping in de weg staan. Een kind moet ook kunnen ontwikkelen in waar het goed in is: ballet, vioolspelen, wiskunde, talen etc.
    * Je kunt VMBO-leerlingen geen Latijn en Grieks onderwijzen om er voor te zorgen dat enkele van hen kunnen doorstromen naar het Gymnasium. Het wiskunde in het VWO zou zodanig van karakter moeten zijn dat er ook geen aansluiting tussen HAVO en VWO mogelijk is
    Seger Weehuizen

  2. Funderend?
    Ik dacht dat niveau 1 en 2 van het MBO Funderend Beroepsonderwijs zouden gaan heten. Voor mij maakt dat wel verschil.

    Kan het zijn dat Funderend Onderwijs weer een nieuwe naam is voor Basisonderwijs of Primair onderwijs?

    • FO = BO (waarschijnlijk)
      Ik ben net behoorlijk geschrokken. Op de site van de minister van Onderwijs en Cultuur staat (© 2009 !!!! Ministerie van Onderwijs en Cultuur) ook BASISONDERWIJS. Ik dacht dat we die ellende achter de rug hadden. Het lijkt overigens of met Funderend Onderwijs de basisschool bedoeld wordt. Dat had ik eerder niet begrepen.
      Ik heb nu geen tijd alle onzin die ik vind te bespreken. Dus een paar dingetjes slechts.
      • (Ook voor het VWO!) moeten de eerste 2 leerjaren zorgen voor een betere toegang tot (de) arbeidsmarkt.
      • Leerlingen VSBO en Havo/vwo nieuwe stijl krijgen dezelfde vakken, (maar het) niveau verschilt. Wat wordt met niveau verschilt eigenlijk bedoeld? Wel of niet grammatica? Ik hoop het. Bij wiskunde zouden 2 vakken diezelfde naam alleen mogen dragen als de inhoud ervan voor VMBO en VWO sterk verschilt.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.