KNAW commissie rekenen

De KNAW heeft eind 2008 een ‘commissie rekenonderwijs basisschool’ ingesteld. Op 25 september 2009 zal de voorzitter J.K. Lenstra op een studiemiddag van NVORWO de eerste bevindingen van deze commissie presenteren. Het enige dat ik verder kan vinden over deze commissie is dit stukje op de site van het Freudenthal Instituut. Weet iemand meer (bijvoorbeeld de samenstelling van deze commissie UPDATE: de samenstelling van de commissie is hier te vinden.)?

11 Reacties

  1. “de controverse is schadelijk”
    Ik vraag me toch af wat bedoeld wordt met: Het bestuur van de KNAW is van mening dat deze controverse niet alleen schadelijk is voor het basisonderwijs maar ook doorwerkt in de rest van het onderwijs en zelfs in het wetenschappelijke veld

    Het lijkt me dat controverses toch aan de bron van zo goed als alle wetenschap staan. Maar kennelijk wil het KNAW liever dat iedereen het met elkaar eens blijft. Ik geef toe, handiger te managen, gemakkelijker bij het binnenhalen van subsidies, maar het heeft toch verrekte weinig met wetenschap en waarheidsvinding te maken, lijkt me.

    • Een rare club
      Wat zou de KNAW gezegd hebben over een natuurwetenschappelijke controverse als het golf- dan wel het deeltjeskarakter van licht? Jongens, niet ruzieën! Zoiets is schadelijk voor de natuurkunde! Een vreemd standpunt voor een club die de woorden ‘Academie’ en ‘Wetenschappen’ in zijn naam heeft.

      • de koningin van de wetenschap
        Ik zie opmerkelijke parallellen. In het verleden was de wiskunde in zekere zin de koningin van de wetenschap. De waarden die daarbij hoorden werden hoog geacht in academie en in de maatschappij.
        Sinds een jaar of 30, wellicht langer, verschuift dat. Je merkt het op school. Niet langer is wiskunde groots en meeslepend, maar de verheffing is als een blad aan een boom omgedraaid in de richting van het managements concours. Communiceren, samenwerken, leiderschaps competenties, de verandering in de richting van generiek management (of je nu een oliemaatschappij of een kerk leidt, het is allemaal hetzelfde management). De generieke contextloze waarheid wordt niet meer in de wiskunde gevonden, maar in het management. Die verandering is in gang gezet door de utiliteitsgedachte en door het feit dat wiskunde te ingewikkeld is voor de 50% hoog opgeleiden die men wenst. ALs korte tussenvorm heeft volgens mij de informatica enige tijd gefungeerd als het summum van schoonheid: infornmatie, de kern van de maatschappij en , zeker in het verlden, nauw gerelateerd aan de wiskunde, Nu echter vooral gerelateerd aan managementsstudies.
        Nu is de KNAW zelfs zo verknipt dat men, zonder het zelf te beseffen, daar in mee is gegaan. Waar in het verleden waarheid de heilige graal was, is nu eenheid de heilige graal. De wereld is echt volledig gekanteld.

        • Poen (3x), Wat je allemaal met poen kunt doen!
          Die overgang in het onderwijs van de waardering van het universele van de wiskunde naar het universele van het management is in overeenstemming met de verschuiving naar wat nu als hoofddoel van het onderwijs bechouwd wordt. Vroeger was het hoofddoel van het onderwijs culturele rijkdom en nu gaat het om poen. Dat laatste past weer bij het toegenomen inzicht dat hogere cultuur onoverdraagbaar is aan de meerderheid van de bevolking. Geld kan wel verdeeld worden en daarnaar streven wordt nu als demokratisch beschouwd. Hogere Cultuur is elitair en tegenwoordig dus abject.
          Seger Weehuizen

        • Mathématiques et créativité
          La genèse de la création mathématique est un problème qui devrait intéresser intensément les psychologues. C’est l’activité dans laquelle l’esprit humain semble prendre le moins du monde extérieur, dans laquelle il agit ou semble agir de lui-même et sur lui-même, si bien qu’en étudiant le processus de la pensée géométrique on pourrait espérer atteindre ce qu’il y a de plus essentiel dans l’esprit humain.

          Un premier fait devrait nous surprendre, ou plutôt nous surprendrait si nous n’y étions pas si habituer. Comment se fait-il qu’il y ait des gens qui ne comprennent pas les mathématiques ? Si les mathématiques invoquent les règles de la logique, telles qu’elles sont acceptées par l’esprit normal; si les évidences mathématiques sont basées sur des principes communs à tous les hommes, et que personne ne saurait nier sans être fou, comment se fait-il alors que tant de personnes yy sont si réfractaires ?

          Nous savons que ce sentiment, cette intuition d’un ordre mathématique, qui nous fait deviner des harmonies cachées et des relations, ne peut pas être possédé par tout un chacun. D’aucuns n’auront ni ce délicat sens si difficile à définir, ni la capacité de mémoriser, ni une attention au-delà de l’ordinaire, et alors ils seront absolument incapables de comprendre les mathématiques supérieures.

          Créer consiste précisément à ne pas faire de combinaisons inutiles et à faire celles qui sont utiles et qui sont si rares.

          Parmi les combinaisons choisies, les plus fertiles seront souvent celles formées d’éléments tirés de domaines qui sont très séparés. Non pas que je veuille dire qu’il suffise pour une invention de mettre ensemble des objets aussi disparates que possible; la plupart de telles combinaisons seraient complètement stériles. Mais certaines d’entre elles, très rares, sont parmi les plus fructueuses.

          Inventer, je l’ai dit, c’est choisir.
          Henri Poincaré

  2. KNAW commissie rekenen
    Van de site van het Freudenthal Instituut:

    Op vrijdagmiddag 25 september 2009 stond de bijeenkomst Goed rekenonderwijs!, georganiseerd door de NVORWO, gepland. Op deze bijeenkomst zouden de conclusies van de KNAW-commissie rekenonderwijs basisschool en de resultaten van het landelijk onderzoek Beeld van je rekenonderwijs gepresenteerd worden. Aansluitend zou een dialoog gevoerd worden over wat we goed rekenonderwijs vinden.


    Deze bijeenkomst wordt verschoven naar een nog te bepalen datum in het najaar. De reden is dat de Commissie rekenonderwijs basisschool nog hard bezig is met het afronden van het rapport waardoor onzeker is of de conclusies op 25 september gereed zijn. Daarom heeft de NVORWO besloten de gehele bijeenkomst en dus ook de ledenvergadering door te schuiven.
    Prof. dr. J.K. Lenstra, voorzitter van de Commissie rekenonderwijs basisschool zal dan tevens de definitieve conclusies en aanbevelingen presenteren. We vragen uw begrip voor dit uitstel. De nieuwe datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Zie hiervoor ook de sites www.nvorwo.nl en www.volgens-bartjens.nl. U kunt zich (opnieuw) opgeven via platform@nvorwo.nl. Personen die zich reeds aangemeld hadden krijgen per mail bericht over de nieuwe datum.

    Ik vraag me af of dit de officiele presentatie van het rapport van de commissie is? Lijkt me een beetje vreemd dat een zogeheten onafhankelijke commissie zijn rapport openbaar maakt op de jaarvergadering van de lobbyclub van het realistisch rekenen….

    • Nog maar eens KNAW commissie rekenen
      Een persbericht van het Hoger Onderwijs Persbureau van vlak voor de oprichting van de rekencommissie van de KNAW schreef:

      De leden van de onderzoekscommissie zoekt de KNAW in eigen gelederen.

      Nu ben ik de ledenlijst van de commissie en de ledenlijst van de KNAW langsgegaan.

      Hester Bijl is lid van de jonge akademie.
      Marjolein Kool is geen lid van de KNAW.
      Jan Karel Lenstra is geen lid van de KNAW (zijn broer is dat wel en Jan Karel zit wel al in een andere KNAW raad al is hij geen lid van de KNAW).
      Anneke Noteboom is geen lid van de KNAW.
      Kees van Putten is geen lid van de KNAW.
      Rob Tijdeman is rustend lid van de KNAW.
      Lieven Verschaffel is geen lid van de KNAW.

      Van de 7 is er dus 1 rustend lid, 1 jong lid en 1 is weliswaar geen lid maar zou je kunnen zeggen komt wel uit de eigen gelederen van de KNAW. En die 3 zijn de 3 wiskundigen. De 4 niet-wiskundigen (Kool, Noteboom, Van Putten, Verschaffel) hebben lijkt het geen eerdere connectie met de KNAW.

      • En maar weer KNAW commissie rekenen
        Volgens de huidige lijst van medewerkers werkt Marjolein Kool bij het Freudenthal Instituut.

        Dit artikel van Marja van den Heuvel-Panhuizen uit 2003 geeft de affiliatie van Anneke Noteboom als het Freudenthal Instituut. Dus Anneke Noteboom is blijkbaar oud medewerker van het Freudenthal Instituut.

        Een zeeeer onafhankelijke commissie dus die de KNAW ingesteld heeft.

        • Idee voor de Stichting Goed Rekenen
          Zou het mogelijk zijn om namens de stichting Goed Rekenen bezwaar aan te tekenen tegen deze tendentieuze benoemingen? Liefst rechtstreeks én via de krant.

          • Re: bezwaar aantekenen
            De commissie is nu al bijna klaar met haar werk. Bezwaar aantekenen tegen de samenstelling had eerder gemoeten. Die samenstelling is overigens niet op de website van de KNAW te vinden. De commissie is eind 2008 ingesteld, maar als volger van de rekendiscussie kwam ik pas achter het bestaan van deze commissie in april 2009. Toen wist ik de samenstelling nog niet, Jan van de Craats was zo aardig om die in juli 2009 op de BONsite te zetten, dat is nog steeds de enige plaats op het internet waar de samenstelling te vinden is. Openheid lijkt niet het sterke punt van de commissie.

            Er zit nu niets anders op dan het eindrapport maar afwachten. Het zal wel een lofzang op het realistisch rekenen worden. Er zal vast wel enige kritiek in het rapport komen te staan: bijvoorbeeld dat er meer oefenstof moet komen (werk voor het Freudenthal Instituut…).

          • het andere kanaal is nog toegankelijk
            Hinke noemt 2 kanalen voor het uiten van ongenoegen. Een formeel protest en een artikel in de krant. Voor dat laatste is het nog niet te laat. In mijn ogen zijn de ongebalanceerde samenstelling van de commissie, het ontbreken van openheid over de samenstelling ervan en het buitensluiten van BON of uitgesproken tegenstanders van realistisch rekenen voor het KNAW voldoende graverend om een kwaliteitskrant ertoe te bewegen om daarover te schrijven of te laten schrijven.
            Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.