CPB oordeel ‘Wikiwijs in het onderwijs’: ongunstig

Het Centraal Planbureau heeft nu ook ontdekt dat het ontwikkelen van goed digitaal lesmateriaal veel tijd kost. Het CPB heeft vijf onderwijsprojecten doorgelicht, o.a. Wikiwijs in het onderwijs.
Wikiwijs is een project dat moet leiden tot gratis digitaal lesmateriaal. Het totaalbeeld van Wikiwijs wordt door het CPB als ongunstig beoordeeld (www.cpb.nl/nl/pub/cpbreeksen/document/183/)
Het CPB vraagt zich af of leraren een deel van hun schaarse tijd gaan besteden aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Deze tijd zal ten koste gaan van de lesgevende taak. Het CPB maakt zich zorgen over de kwaliteit van gratis digitaal lesmateriaal en verwijst naar studies die negatieve effecten van digitaal lesmateriaal op leerlingprestaties aantonen.
Het CPB twijfelt aan het verwachte drukkende effect op de kosten van leermiddelen. Als de afkoop van auteursrechten en de ontwikkeltijd van docenten worden meegewogen, is het de vraag of de kostenbatenanalyse nog positief uitpakt.

Uit ervaring weet ik dat het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal veel tijd kost (www.e-learning.amerlanden-techniek.nl/microbiologie).
Commerciële e-learning bedrijfjes rekenen forse prijzen. Voor een ‘beeldscherm’ lesmateriaal wordt € 300 gevraagd. Voor een lesuur zijn al gauw 60 ‘beeldschermen’ nodig!

5 Reacties

  1. Wikiwijs en het CPB
    Zou het CPB nu ook voor ouderwets en verzuurd uitgemaakt worden?

    Waar blijft het door de VO-raad betaalde onderzoek dat moet aantonen dat Wikiwijs wél loont?

    Wat is de reactie van de voorstanders binnen BON op e.e.a., of kunnen we hier een oorverdovende stilte verwachten?

  2. De Dijsselbloem-fouten worden ad-infinitum herhaald.
    De kleilaag, waaronder het ministerie, heeft geen leervermogen.
    “Er bestaan serieuze twijfels over de kwaliteit en kwantiteit van de te realiseren
    kennis. Dit betreft zowel de evaluaties van de individuele projecten als die van de
    overkoepelende regeling. Oorzaken van de twijfels liggen in onduidelijkheid over een geschikte uniforme indicator voor productiviteitsverbetering, de manier waarop de controlegroepen worden samengesteld, en in het grote aantal beoogde projecten dat door 1 onderzoeksbureau geëvalueerd zal moeten worden.”
    Het wiel wordt telkens opnieuw uitgedacht.

  3. Alle 5 ongunstig
    Niet alleen wikiwijs krijgt het oordeel ‘ongunstig’, alle 5 beoordeelde onderwijsprojecten krijgen dit oordeel.

    Ook ben ik wel enigzins geschokt dat het merendeel van het geld voor wikiwijs gaat naar het afkopen van auteursrechten. De uitgevers krijgen dan dus geld voor het materiaal waar ze liever vanaf willen (het goede materiaal zullen ze natuurlijk zelf houden om aan scholen te verhuren).

  4. 1:100
    Een vuistregel die ik heb gehoord is dat voor één uur ‘digitaal leren’ 100 uur ontwikkeltijd staat.

    • digitaal leermateriaal ≠ dig. aangeleverd boek
      We moeten wel een helder onderscheid maken tussen digitaal onderwijs en het digitaal aanleveren van leerboeken aan de school of de leerling. Dat laatste kan zeker tot enorme kostenbesparing leiden en maakt snelle aanpassing van leerboeken, ook door de school zelf, mogelijk.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.