Ideaal volgens Koornstra

‘Groene ondernemer’ Ruud Koornstra (Tendris) vindt het Sudbury Valley onderwijs (www.sudval.org) ideaal. Citaat van Koornstra in het FD:
” In de zoektocht naar de juiste teamsamenstelling en mensen die bij de job passen, verlang ik regelmatig naar een opleiding die mensen leert wat een bedrijf nodig heeft. Een vlekkeloze omschrijving van zo’n opleiding kan ik niet geven, maar woorden als ‘passie’, ‘verantwoordelijkheid’, ‘ethiek’ en ‘scheppend’ zouden erin moeten voorkomen. Het lijkt wel of het onderwijs steeds verder afdrijft van wat ik als ondernemer zou willen: geen robots, maar zelfdenkende mensen die verder durven denken dan hun neus lang is.
In mijn zoektocht naar een andere onderwijsbenadering ontdekte ik een paar jaar geleden een school met een ‘nieuwe’ aanpak. De Amerikaanse Sudbury Valley School is in de afgelopen vijfenveertig jaar in mijn ogen een van de best bewaarde geheimen binnen het onderwijs. De meeste pedagogiekstudenten (ik was er zelf één) hebben nog nooit van dit onderwijs gehoord. Hoogleraren in de onderwijskunde negeren Sudbury omdat ze het niet kunnen opnemen binnen het kader van hun educatieve gedachte en omdat radicale verandering ook voor hen erg eng is.
(lees HIER het hele artikel)

De website van Sudbury werkt de bekende Nieuw-Lerenriedels af (intrinsieke nieuwsgierigheid van het kind etc. etc.). Heeft er hier iemand meer kennis over Sudbury?

2 Reacties

  1. Luit makers
    Students have become lute-makers, auto technicians, musicians, equestrian-farmers, dedicated environmentalists. Some have started their own companies at 18. Others take retail or service jobs to get money for travel abroad for a year or two. Some continue their education cautiously, going on to community college. They do what they do not by default or by obligation but from a sense of understanding what they’re doing and why.
    The alumni study shows that a “spectacularly high number” pursue careers in the arts—music, art, dance, writing, acting.

  2. Meer van hetzelfde
    Ik heb vaker gehoord van Sudbury en vergelijk het met Iederwijs. Soms best geschikt voor witte kinderen uit een goed milieu, meer voor meisjes dan voor jongens. Kan best leuk zijn als jouw kind daarin past, geeft tevens garantie niet teveel met probleemkinderen ‘belast’ te worden.

    Voor emancipatie van de arbeiderskinderen, de allochtonen en de jongens is dit ongeschikt onderwijs, dat bovendien meestal uit giften van niet onbemiddelde ouders moet bestaan.

Reacties zijn gesloten.