schoolboeken worden steeds duurder

Schoolboeken worden steeds duurder.

Vorig jaar december kwam de Algemene Rekenkamer in de publiciteit met de resultaten van een onderzoek over het financiële beleid dat sinds 19990 werd uitgevoerd om de onderwijsvernieuwingen te realiseren. De Commissie Dijsselbloem stelde het op prijs het oordeel van de Rekenkamer nog mee te nemen in haar onderzoek.
Volgens dat onderzoek hebben de onderwijsvernieuwingen ( vmbo, basisvorming en tweede fase) 2,2 miljard euro meer gekost dan was gepland. Van slechts een deel van het totale budget voor onderwijsvernieuwingen kan met zekerheid worden gezegd of het besteed is door het ministerie, laat staan dat het ook echt voor de vernieuwingen is gebruikt. Wel is zeker dat er veel geld is uitgegeven aan ‘procesmanagement’, aan pedagogische centra en aan ‘versterking’ van besturen en directies. Niet aan de leraren.
Het lijkt er veel op dat dit beleid gewoon wordt voortgezet. De beide staatssecretarissen komen in het nieuws met geld voor de scholen dat die scholen – in het kader van de autonomievergroting – zelf mogen uitgeven. Met andere woorden, men gaat verder op basis van de sinds 1996 bestaande lumpsumregeling die er verantwoordelijk voor is dat scholen niet als onderwijsinstituten maar als commerciële instellingen gaan functioneren. Voor veel managers geldt dat het heerlijk handel drijven is met gemeenschapsgeld. Als er een kink in de kabel komt, zal de overheid wel bijspringen. Zoiets is er nu aan de hand met de schoolboeken.
De krant bericht: ‘De Tweede Kamer is gealarmeerd over het bericht dat middelbare scholen circa honderd miljoen euro aan boetes moeten betalen bij de invoering van ‘gratis’ schoolboeken. De boetes zijn een gevolg van langjarige contracten die scholen in het verleden hebben afgesloten met boekenleveranciers.’
Het is min of meer voorspelbaar wat er nu gaat gebeuren. De VO-Raad onder leiding van de heer Slagter ( die onlangs nog een salarisstijging van 37 procent regelde voor bestuurders in het voortgezet onderwijs) zal zeggen dat de staatssecretaris die immers dat plan van gratis schoolboeken zo graag wilde doorzetten dan ook maar die boetes moet betalen. De scholen zijn immers wel autonoom in goede tijden maar niet in slechte tijden: dat zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs!
En staatssecretaris van Bijsterveldt ( die volgens het blad ‘Schooljournaal’ van CNV Onderwijs voor Prinsjesdag een outfit droeg die speciaal ontworpen was door bevriende mbo-leerlingen, waarbij tweedehands kleding de basis was voor het jasje en jurkje) , zal proberen dat geld te vinden, of los te praten bij minister Bos, die al vier miljard euro kwijt is aan Fortis.
Maar dat bewindslieden die er een potje van maken zouden aftreden is niet goed denkbaar. Kijk maar naar hun voorgangers waarover Dijsselbloem rapporteerde. Die waren nog veel erger, zij het niet dommer, en die lopen toch ook nog eervol rond?

Cornelis Verhage