Aleid Truijens over “nutteloos, maar niet zinloos” (en over Kees Fens)

In de Volkskrant weer een prachtige column van Aleid.

Een citaat: (over Kees Fens)
Hij had het geluk op te groeien in een tijd waarin onderwijs nog niet moest aansluiten bij je ‘leefwereld’ en je niet je eigen leerproces hoefde vormgeven. De jezuïeten goten het erin en Kees maakte het zich eigen. Hij annexeerde nutteloze werelden. Nutteloos maar niet zinloos.

Hij annexeerde nutteloze werelden. Nutteloos maar niet zinloos. Die zal ik onthouden.

2 Reacties

  1. Hele mooie column van Aleid Truijens, maar….
    …..helaas ook deze lelijke dissonant:’Onderwijs was allang geen hefboom meer naar hoger honing, maar de snelste route naar driemaal modaal.’

    Gelukkig voor sommigen toch nog wel….onderwijs als een weg naar paradijselijk geluk.

  2. Nutteloos en zinloos
    De vetgedrukte zin over nutteloos en zinloos heb ik ook onthouden en al gebruikt in een toespraak voor een geslaagde. Ik kon het niet laten om over de hoofden van de leerlingen heen daarna tegen de ouders te zeggen dat ze iedereen moeten wantrouwen, die zegt dat je geen feiten meer hoeft te kennen, dat parate kennis niet nodig is. Wantrouw die mensen! (Wel een beetje verder uitgediept)
    Het bijzondere van deze BON-site is dat het leraren zoals ik bevestigt in wat ze al weten. De site geeft de goede onderbouwing voor datgene wat je al lang wist en ook al eens naar voren bracht. Doordat ik lange tijd dacht dat er maar een klein aantal gelijkgezinden waren, bleef het bij korte opmerkingen. Ik dacht dan vrijwel meteen al dat het gevecht toch zinloos was. Nu niet meer.
    Overigens was er een directielid in de zaal toen ik die opmerkingen richting de ouders plaatste. Niets van gehoord en ik denk ook niet dat ik er nog iets van hoor. Onze directie is in elk geval in meerderheid ook niet zo van het nieuwe leren.
    Bedankt BON.

Reacties zijn gesloten.