5 Reacties

  1. Mee eens.
    Het krijtbord (en iets minder het witte bord met stiften) is ideaal om je gedachten te ontwikkelen. Terwijl je schrijft ontwikkel je de formule. Het is ook automatisch een schrijftempo. Inbreng van leerlingen kun je in hetzelfde tempo op het bord verwerken. Een beamer met scherm is erg geschikt om illustraties, filmpjes e.d. te laten zien. Alles met beamer heeft het nadeel dat het niet interactief meer is. Het wordt een van te voren opgedreund lesje.
    Overigens valt mij op dat onderwijsvernieuwers zweren bij de nieuwe media. Als ze vervolgens op een studiemiddag of cursus vertellen hoe je moet lesgeven, zeggen ze dat je activerend moet werken, maar ze vertellen dat op de meest klassikaal frontale methode. Een opgedreund lesje, met moderne media. Inbreng van deelnemers is nauwelijks mogelijk. Je mag af en toe een voorgeprogrammeerd vraagje beantwoorden.
    Ik denk dat bijna geen enkele leraar zo lesgeeft. De klas pikt dat niet. De ogen dwalen weg.

  2. Krijt! Yes!
    Ik sta ook het liefst voor een groot schoolbord. Graag met ook een paar gele en blauwe stompjes krijt.
    Bij een les weet je (althans ik) nooit precies wat er gaat gebeuren, en met een schoolbord kan je fantastisch inspelen op opmerkingen uit de klas en zo.
    En je kunt ook nog eens gruwelijk de mist in gaan met een berekening, en dan samen met de klas proberen te achterhalen waar de fout zit. (Of fouten, zoals mij afgelopen week overkwam….)

    Soms heb ik een lokaal met een white board, maar daar heb ik toch niet zo veel mee.
    Viltstiften zijn zo digitaal. Aan of uit. Krijt is analoog.
    Een echte tekenaar gebruikt toch ook geen gekleurde viltstiften…

    • dilemma
      Het is een beetje een dilemma, voor mij. Ik wil graag een smartboard in m’n klas. Aan de andere kant ben ik het helemaal eens met de opmerking over het schrijftempo. Eigenlijk laat ik de leerlingen de aantekeningen ‘bedenken’, welke ik vervolgens op het bord ‘componeer’.
      Misschien valt er met zo’n digitale pen op een smartboard nog een beetje te schrijven?

      Overigens schreef ik met krijt veel netter, dan nu met stiften op een whiteboard. Ik nies nu wel veel minder 🙂

Reacties zijn gesloten.