Raad van State ziet niets in gratis schoolboeken………..

Raad van State ziet niets in schoolboekenplan
woensdag 30 januari 2008 08:34

Het plan om schoolboeken gratis te maken is ‘onbegrijpelijk vrijgevig’. Niet gezinnen met lagere inkomens, maar ouders die modaal of bovenmodaal verdienen, profiteren ervan.

De Raad van State vindt het gratis uitdelen van schoolboeken onbegrijpelijk vrijgevig.

Dat stelt de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. De Raad adviseert het kabinet om het wetsvoorstel te heroverwegen.

Het kabinet wil met de maatregel de schoolkosten voor ouders verlagen en een betere marktwerking op de educatieve boekenmarkt bewerkstelligen.

Tegemoetkoming

Gezinnen met lagere inkomens krijgen nu al een tegemoetkoming in de schoolkosten. In het voorstel van het kabinet worden de kosten voor de schoolboeken van die tegemoetkoming afgetrokken.

Ouders die nu geen tegemoetkoming ontvangen, krijgen straks wel een vergoeding van 308 euro. Het zijn dus de ouders met midden- en hogere inkomens die van de maatregel profiteren.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het niet met de kritiek van de Raad eens. Volgens de bewindsvrouw vergeet een derde van de gezinnen die nu recht hebben op een tegemoetkoming die aan te vragen.

Inelastisch

Ook zal de schoolboekenmarkt volgens de Raad niet worden opengebroken, omdat die teveel eigenaardigen kent. Zo is de markt aanbodgestuurd en de vraag inelastisch.

De Raad is van mening dat de 290 miljoen euro per jaar die met het wetsvoorstel gemoeid is, beter aan de kwaliteit van het onderwijs kan worden besteed. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming zeiden eerder al dat het geld zou moeten worden gebruikt om iets aan het lerarentekort te doen.

6 Reacties

  1. betalen en bepalen en krypto-lesgeld
    Het was een misstand dat de ouders die voor de schoolboeken moesten betalen geen enkele inspraak hadden in de samenstelling van de boekenlijst. Voor mij als ouder zouden de simpele zwart-wit-boeken van 40 jaar geleden ook goed genoeg geweest zijn.
    Verder kun je het betalen van schoolboeken door ouders gelijk stellen met het betalen van schoolgeld. Ik dacht dat op goede gronden het betalen van schoolgeld voor 16+ leerlingen afgeschaft was.
    Seger Weehuizen

    • Klopt
      In de zeventiger jaren is er een wetsvoorstel aangenomen met de strekking dat basisschool en voortgezet onderwijs voor de burger gratis is.
      Kan je erover twisten of daar schoolboeken ook onder horen. Zal wel in de wet staan.
      Blijf ik erbij dat gratis schoolboeken weggegooid geld is.
      Want wat gratis is, is van nul en generlei waarde.
      Dus zal de kleine burger er met weinig respect mee omgaan.

      • leengeld voor gebruik van schoolbanken
        De huidige methode van leerboekverstrekking die nu op de meeste scholen wordt toegepast is bizar. Men huurt een leermiddel, namelijk een boek bij de school. De school gaat er daarbij van uit dat het het boek na 3 keer verhuren moet afschrijven. Dat bespaart de scholier boekengeld maar hij mag het boek waarvoor hij betaald heeft niet houden. Waarom verhuurt de school de schoolbanken niet voor een jaar? ik zie hier weinig verschil tussen schoolbanken en schoolboeken. Als de school een downloadrecht per leerling voor de te gebruiken boeken aan de uitgever zou vergoeden zouden de leerlingen wel het hen vertrouwde leerboek kunnen behouden. Er zijn bedrijven die x maal windows kopen voor hun bedrijf zodat alle werknemers dat kunnen gbruiken. Dat zelfde systeem zou ook voor downlaadbare leerboeken moeten gelden.
        Seger Weehuizen

        • Goeie ideeen heb jij, oh Slecht behuisde
          En wie dat liever wil mag ook z’n eigen stoel meenemen. En wie het niet betalen kan krijgt sta-recht of gaat achter tegen de wand zitten.

          Overigens vind ik dat een plek bij het raam meer moet kosten dan een zitplaats tegen de blinde muur.

Reacties zijn gesloten.