Leve de middelmaat

Staatssecretaris Van Bijsterveldt is tegen de dictatuur van de middelmaat. De scholen moeten, heel modern, gaan voor excellentie. Op deze redenering baseert ze ook het beboeten van de scholen die de 1040 urennorm niet hebben gehaald hoewel ze wel goed tot zeer goed bleken te hebben gepresteerd. Daarmee hadden deze scholen namelijk volgens haar juist geen genoegen moeten nemen. Ze hadden moeten gaan voor excellentie ! En als je dat niet doet om wat voor reden dan ook kies je dus klaarblijkelijk voor de middelmaat. Deze welgemeende visie van de staatssecretaris lijkt toch wel een beetje op een merkwaardig soort luchtfietserij tegen de achtergrond van de wassende stroom van berichten over slechte, ondermaatse resultaten in het voortgezet onderwijs, over verplichte taaltoetsen aan de universiteit, over gebrek aan reken- en leesvaardigheden, pleidooien voor verplichte tussentijdse toetsen, het houdt niet op. Kortom, niet de middelmaat regeert maar onder de maat en dan bedoel ik niet de 1040 urennorm. Waarop de staatssecretaris zou je zeggen haar aandacht in de eerste plaats zou moeten richten is niet dat modieuze streven naar excellentie maar op het weer op peil brengen van het algemeen gemiddelde niveau.
Een goed gemiddeld niveau is de kurk waarop alles drijft: goede vaklieden, bekwame leraren, beheersing van algemeen noodzakelijke kennis en vaardigheden. De bovengemiddelden, de excellenten, die je ook nodig hebt stijgen daar dan minder gemakkelijk maar onweerstaanbaar bovenuit en moet je ook niet tegenhouden. Maar dat is op dit moment niet de prioriteit van staatssecretaris Van Bijsterveldt en zeker geen argument tegen scholen die goed presteren maar helaas onder de urennorm.

3 Reacties

  1. domme flinkheid
    De goed presterende scholen die nu beboet worden hebben binnen de beperking van hun financiële middelen hebben een topprestatie geleverd. Ze kunnen natuurlijk wel op excellent inzetten door zich aan de 2040 uur te houden maar dan moeten ze wel meer geld krijgen. De minister verwacht echter van deze scholen nog betere kwaliteit door meer kwantiteit en negeert dat deze scholen alleen maar meer kwantiteit kunnen aanbieden door de kwaliteit te verkleinen. Deze staatssecretaris is volgens mij niet goed bij haar hoofd en moet aftreden.
    Seger Weehuizen

    • Hakken in ’t zand
      Ze zette vandaag in de Kamer de hakken in ’t zand.
      Ja, wat moet ze ook, nu 200 scholen niet meer luisteren. Beetje paniekvoetbal.
      Aftreden, ja een leuke gedachte, die ik ook al voor Plasterk in petto had. Vanwege de salarissen.
      Eigenlijk het gehele kabinet.

    • Flinke domheid
      “De goed presterende scholen die nu beboet worden hebben binnen de beperking van hun financiële middelen hebben een topprestatie geleverd. Ze kunnen natuurlijk wel op excellent inzetten door zich aan de 2040 uur te houden maar dan moeten ze wel meer geld krijgen.”

      Er zijn in Nederland geen “goed presterende” scholen meer
      (of heeft de VU een eigen lijstje?)

      2040 (!!) is een mooi en noodzakelijk getal, maar voorlopig is de helft al te veel

      Stap een: de directeur voor de klas

Reacties zijn gesloten.