De kosten en opbrengsten van het onderwijs

In alle discussie over leraarssalarissen en basisbeurs, over de noodzaak van extra investeringen in het onderwijs mis ik een harde economische ingang. En aangezien ik zelf geen econooom ben hoop ik dat wijze forumbezoekers me kunnen helpen.

Ik heb wel eens begrepen dat de manier waarop inkomsten en uitgaven geboekt worden (ook in de lands begroting) enorm verschil kan uitmaken in of we een economie gezond of ongezond noemen.

Boek je een uitgave als kosten of als investering?

In het eerste geval is de betreffende uitgave een noodzakelijk kwaad, in het tweede geval is de uitgave bedoeld om er later geld aan te verdienen.
Wordt dat onderscheid in de landelijke begroting aangebracht? Is dat ergens terug te vinden?

Als je dat wel zou doen, dan zou je ook de onderwijs uitgaven voor een deel als investeringen kunnen zien. En van die investeringen zou je kunnen bekijken of die later inderdaad resulteren resulteren in opbrangsten. Dát maakt de financiele afhandeling eerlijker en opener, denk ik.

Let wel: ik pleit er niet voor om ENKEL financieel economisch te kijken naar de uitgaven van de overheid. Juist voor basistaken van de overheid is dat een veel te nauwe ingang. Ook uitgaven waar geen geen inkomsten tegenover staan zijn vaak zeer wenselijk (zorg/milieu/defensie). Maar ALS je dan toch een financieel/economisch model wil gebruiken bij het beoordelen van “the state of the education”, is het dan niet mogelijk om dat op een manier te doen zodat werkelijke investeringen niet enkel als uitgaven te boek staan.

Zijn er economen die hier licht op kunnen schijnen?

2 Reacties

    • Dank!
      Buitengewoon interessant dat die kosten per leerling zijn onderzocht.
      Ik geloof niet erg in zijn oplossing voor zover het vervangen van leraren door computers betreft, maar denk wel dat admistratieve processen in het reguliere onderwijs beter door ICT ondersteund kunnen worden dan nu gebeurt en dat levert ook op natuurlijk.

      Ik zou die geld per leerling gegevens ook wel eens naast het VO-raad onderzoek over het aantal managers willen leggen.

      Dank Adios!

Reacties zijn gesloten.