Primair en Voortgezet onderwijs (PO en VO), Pabo

Zie ook:
weblog Onderwijsbeleid
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/610

PRIMAIR ONDERWIJS

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPpen (OCW)

ALGEMEEN

• Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw (of vervallen: www.minocw.nl) en www.rijksoverheid.nl/themas/onderwijs-en-wetenschap www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/onderwerpen

• Ministerie van OCW, Organogram
www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/organisatie/organogram

Directoraat-Generaal Primair en Voortgezet onderwijs

• Directoraat-generaal Primair en Voortgezet onderwijs (en lerarenopleiding)

www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/organisatie/organogram/dg-primair-en-voortgezet-onderwijs en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijspersoneel en (vervallen: www.minocw.nl/persberichten/11175) en
www.grotestedenbeleid.nl/actueel/nieuwsberichten/1537

Verslag Platformbijeenkomst Brein & Leren

• Verslag Platformbijeenkomst Brein & Leren, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, 2 juni 2006

“Op 2 juni 2006 is op het ministerie van OC&W een platformbijeenkomst georganiseerd op het thema ‘Brein & Leren’. Het onderwerp van de bijeenkomst had betrekking op kennis en inzichten over ‘Hersenen en Cognitie’ die mogelijk voor het onderwijs relevant zouden kunnen zijn. Doel was om deze te bespreken met personen en instanties die betrokken zijn bij innovatie in primair en voortgezet onderwijs. In tweede instantie ging het er om, concrete afspraken te maken over verdere interactie om onderwijs en onderzoek op dit gebied meer op elkaar te betrekken.”

“Rector: “Laat het wetenschappelijk onderzoek verschil zien tussen de ontwikkeling van de hersenen van 16-jarige pubers anno 2006 en een jaar of 10 geleden? …
Jolles: “… Het idee is dat de veranderingen in het functioneren van de leerlingen vooral veroorzaakt worden door de onderwijsmethoden en het onderwijsaanbod. Er is echter geen onderzoeksmateriaal voorhanden op basis waarvan we hierover harde uitspraken kunnen doen.” (p. 9)

Met de DG Primair en voortgezet onderwijs, medewerkers van OCW, Onderwijsinspectie, SLO, KPC, Slash 21 en andere scholen onder leiding van een oude getrouwe.
www.jellejolles.nl/algemeen/downloads/platformbijeenkomstbreinleren.pdf of via ‘2006’, ‘Platformbijeenkomst Brein & Leren 2 juni 2006’, www.jellejolles.nl/07_Publications_and_interviews_for_general_public, niet te verwarren met ‘Brain-based learning’ -hoop ik-, www.illinoisloop.org/brain.html

OCW DOSSIERS

Primair onderwijs

• Ministerie van OCW, dossier primair onderwijs

“In het primair onderwijs zetten kinderen hun eerste grote stap in het leren op school. Vanaf vijf jaar geldt de leerplicht en moeten alle kinderen naar school.”
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs (of vervallen: www.minocw.nl/primaironderwijs)

Kerndoelen

• Ministerie van OCW, dossier kerndoelen basisonderwijs

“Wat moet een leerling aan het einde van de basisschool kennen en kunnen? Om hiervoor richtlijnen te geven heeft OCW de kerndoelen basisonderwijs ontwikkeld. Die zorgen ook voor een betere aansluiting met het voortgezet onderwijs.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-zijn-kerndoelen-voor-het-basisonderwijs.html (Kerndoelenboekje: ‘alle documenten’, ‘publicaties’)

Bekostiging

• Ministerie van OCW, dossier bekostiging primair onderwijs – lumpsum

“Door invoering van de lumpsumfinanciering krijgt het primair onderwijs meer bestedingsvrijheid. Een flink aantal financiële maatregelen en subsidies is afgeschaft en ondergebracht in één budget. Dit past binnen het streven van OCW naar minder regels en meer vrijheid voor de scholen.”
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-financiert-de-overheid-het-primair-onderwijs-po-en-voortgezet-onderwijs-vo.html en www.lumpsumportaal.nl en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs (vervallen: www.minocw.nl/bekostiging)

Zie ook:
• Overleg Vaste commissie van OCW met minister en staatssecretaris, 26480 Autonomie en deregulering in het onderwijs, nr. 3 verslag van een algemeen overleg, vastgesteld 30 december 1999

“Bij de begrotingsbehandeling heeft de regering aangegeven dat lumpsumfinanciering in het primair onderwijs niet mogelijk is omdat over het algemeen de schaal van de scholen zich daar niet voor leent.”
www.nieuwsbank.nl/inp/1999/12/1230R006.htm

Weer samen naar school (WSNS)

• Ministerie van OCW, dossier Weer samen naar school (WSNS)

“Het project ‘Weer samen naar school’ zorgt ervoor dat kinderen die extra zorg en begeleiding nodig hebben deze zo veel mogelijk op de basisschool krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die moeite hebben met leren of kinderen met gedragsproblemen.’
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs (vervallen: www.minocw.nl/wsns)

Achterstandenbeleid (Oab)

• Ministerie van OCW, Directie Primair Onderwijs, ‘Over achterstandenbeleid’

“Van de ruim 1,5 miljoen kinderen in het basisonderwijs hebben ongeveer 350.000 leerlingen een achterstand. Het onderwijsachterstandenbeleid heeft tot doel om achterstanden te voorkomen en terug te dringen, zodat de kansen, leerprestaties en schoolloopbanen van deze kinderen en jongeren verbeteren.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-het-landelijk-onderwijsachterstandenbeleid.html (vervallen: www.minocw.nl/achterstanden/252)

Schooltijden

• Ministerie van OCW, dossier schooltijden

“Scholen voor basisonderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs hebben meer vrijheid gekregen om hun eigen schooltijden vast te stellen. Ze zijn verplicht om de ouders hierbij te betrekken. Voor het voortgezet onderwijs zijn de onderwijstijden per 1 augustus 2006 aangepast.”
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/schooltijd-ziekte-en-opvang (vervallen: www.minocw.nl/lesurenbo)

Schoolzwemmen

• Ministerie van OCW, dossier schoolzwemmen

“Het ministerie van OCW vindt het belangrijk dat alle kinderen in het basisonderwijs een zwemdiploma halen. De regeling zwemvaardigheid is in 2006 vervangen door een jaarlijks stimuleringsbudget.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wie-is-verantwoordelijk-voor-de-veiligheid-van-mijn-kind-tijdens-het-schoolzwemmen.html en rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2005/10/14/protocol-schoolzwemmen.html (vervallen: www.minocw.nl/schoolzwemmen)

MEDIA OVER OCW

Ministerie moet flexibeler

• Wubby Luyendijk, ‘Ministerie moet flexibeler. Plaatsvervangend SG Kerstens zoekt nieuw type ambtenaren’, NRC Handelsblad, augustus 2000

“We waren een ministerie van veel regels en circulaires, goed op de kleintjes letten en bezuinigingsplannen maken. We worden een ministerie dat samen met de onderwijspraktijk met geld nieuw beleid kan maken. Dat vergt andere ambtenaren.”
www.nrc.nl/DenHaag/Instanties/ocwleeg.html (tweede artikel)

Het onderwijsniveau is niet te meten

• ‘Het onderwijsniveau is niet te meten’ of ‘minister durft niet te meten’, 16 februari 2007 (nav artikel NRC Handelsblad, 16 februari 2007)

“Het ministerie van Onderwijs is gematigd positief. Rob Kerstens, directeur generaal van het primair en voortgezet onderwijs: “Het ministerie wil niet de ogen sluiten voor problemen in het onderwijs. Maar het niveau van het Nederlandse onderwijs is door de bank genomen goed, en het ontwikkelt zich goed.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1461

**

NEDERLANDS ONDERWIJSONDERZOEK

Zie ook:
weblog Wet- en regelgeving, CAO’s, verdragen, EU en OESO beleid, ‘Europees onderwijsonderzoek’ (vlakbij kopje ‘OESO’)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/642

VERENIGING ONDERWIJS RESEARCH (VOR)

Algemeen

“De VOR is de beroepsvereniging voor onderwijsonderzoekers in Nederland en Vlaanderen. De vereniging is in 1975 opgericht en telt ongeveer 600 leden. De VOR werkt samen met het Vlaams Forum voor Onderwijsonderzoek (VFO).

De VOR is opgebouwd uit negen divisies, die het hart van de vereniging vormen. Alle leden van de VOR zijn lid van een of meerdere divisies. Iedere divisie organiseert activiteiten op een deelterrein van het onderwijs. Naast deze divisies maakt ook het VOR Promovendi Overleg (VPO) deel uit van de VOR.”
www.vorsite.nl en (vervallen: www.open.ou.nl//vor) en ‘Over de VOR’,
www.vorsite.nl/nl/over_de_ (en vervallen: www.open.ou.nl//vor/1_overdevor/_index.htm) en Prof. Dr. Wim Jochems, voorzitter VOR; treasurer European Educational Research Association (EERA), www.eera-ecer.eu en www.eera-ecer.eu/about/council en (vervallen: www.eera.ac.uk/web/eng/all/about/council)

Het kan beter. Het moet beter. Maar hoe?

• Vereniging Onderwijs Research (VOR), Themaconferentie 2006, ‘Het kan beter. Het moet beter. Maar hoe? Onderwijs in Nederland. Op weg naar Lissabon 2010.’, 30 november 2006

“Velen vinden de investeringen in modern onderwijs absoluut onvoldoende. Waar zitten de knelpunten? En vooral: wat kunnen onderwijsonderzoekers feitelijk bijdragen om deze forse uitdaging aan te gaan? Oftewel: leiden hun door de Nederlandse of Europese belastingbetaler gefinancierde inspanningen tot bruikbare adviezen, inzichten, tools of een onderzoeksagenda die reëel zicht biedt op een oplossing van deze problemen? Er zijn er die beweren van niet, deze conferentie biedt de mogelijkheid om deze critici de mond te snoeren door overtuigend te etaleren dat Nederlands onderwijsonderzoek wel degelijk een maatschappelijke bijdrage van grote importantie oplevert. Een bijdrage die de vraag om een ruimer onderwijsonderzoeksbudget overtuigend kracht bij zet.”
www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/VOR2006/conferentiethema.htm

ICO

Onderzoeksschool ICO

• Interuniversitair Centrum voor Onderwijsonderzoek (ICO)
www.utwente.nl/ico en bestuur, www.utwente.nl/ico/doel_org/organ/bestuur en Samenwerking ICO-PROO-VOR, www.utwente.nl/ico/links/proovor

SUBSIDIES EN FONDSEN

BOPO van NWO

• NWO, Programmacommissie BOPO, Subsidiewijzer onderzoeksprogramma beleidsgericht onderzoek primair onderwijs 2005-2008, maart 2005

Bijlage : programmacommissie BOPO 2005-2008, p. 31 en 32
Voorzitter: prof. dr. W.H.F.W. Wijnen

Onderzoeksprogramma beleidsgericht onderzoek primair onderwijs 2005-2008 en Subsidiewijzer BOPO 2005-2008 via
www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5X6EAU (‘Downloaden’, ‘Algemeen’) of www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5PQBCH?OpenDocument
en Projecten, www.nwo.nl/projecten.nsf/pages/projopsub?opendocument&show=NWOA_4XLA9M en Programmaraad Onderwijsonderzoek (PROO), ‘In juli komt het programma onderwijsonderzoek 2008-2011 uit’,
www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5T8KBV en www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_74YK5L (met download Programma onderwijsonderzoek 2008-2011, augustus 2007, programmaraad op p. 73)

Programma van het onderwijsonderzoek

“De PROO is een samenwerkingsverband aangegaan met de Vereniging voor Onderwijsresearch (VOR) en de onderzoekschool ICO. De samenwerking bestaat uit onder meer het uitwisselen van informatie, het ondersteunen van elkaars activiteiten en het gezamenlijk organiseren van evenementen.

Verder vindt er regelmatig uitwisseling van informatie plaats met de coördinator van het LPC-kortlopend onderwijsonderzoek, het onderwijstijdschrift Didaktief, de Onderwijsraad en uiteraard het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).”
www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_6529Z4

Diverse subsidies en fondsen

Aanvragen: “Het Ministerie van OCW heeft de Landelijke Pedagogische Centra (LPC) bij schrijven van 9 juni 1997 verzocht de coördinatie van het Kortlopend Onderwijsonderzoek uit te voeren.”
www.kpcgroep.nl/kennisOnLine/artikelen/main.asp?ArticleID=615&SubjectID=33&ThemeID=0 ,

Onderzoek 1998-2002: “Jaarlijks worden scholen en instellingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs uitgenodigd aanvragen in te dienen voor het Kortlopend Onderwijsonderzoek.”
www.kpcgroep.nl/kennisOnLine/onderwerp/index.asp?SubjectID=33&ThemeID=0 ,

Fondswijzer tot 2003
www.siswo.uva.nl/facta/subsidie.html

Kortlopend onderwijsonderzoek (KLOO), 2003,
www.vbs.nl/servicemenu/onderwijs_algemeen/diversen?mode=view&itemID=797

KLOO en SLO, 2003-2004,
www.cboo.nl/kloo%20en%20slo.htm en www.cboo.nl

NMa en artikel 24 Mededingingswet (misbruik economische machtspositie), 1998, www.nmanet.nl/Images/0028BEMP_tcm16-97482.pdf en www.nmanet.nl (zoek ‘onderwijs’)

ONDERWIJSKUNDIGEN.NL

Algemeen

• Onderwijskundigen

“Deze site wil jou als Nederlandse of Vlaamse Onderwijskundige ondersteunen in je vakgebied, door:
1. Je te voorzien van informatie over ontwikkelingen in je vakgebied, je verdere professionalisering en je loopbaan.
2. Je in contact te brengen met andere onderwijskundigen
3. De onderwijskundige als professional op de kaart te zetten.”
www.onderwijskundigen.nl

LOGISTIEK CENTRUM ONDERWIJS (LCO)

Algemeen

• Logistiek Centrum Onderwijs (LCO)

“Het Logistiek Centrum Onderwijs draagt de zorg voor het produceren en verspreiden van uitgaven voor het onderwijs. In het bijzonder gaat het om al die teksten die een rol spelen in de vernieuwing en ontwikkeling van het primair en voortgezet onderwijs.”
www.lcowijzer.nl

**

STICHTING LEERPLANONTWIKKELING (SLO)

Algemeen

• Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), sector primair onderwijs
www.slo.nl/sectoren/po en www.slo.nl

Interview met Jos Letschert

• Enno de Witt, ‘SLO: van hoofdrolspeler tot regisseur. Jos Letschert maakte cultuuromslag mee.’, 2007/1 LRPLN 47

“Bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Twente, lector bij Hogeschool Edith Stein te Hengelo en ook nog als stafmedewerker R&D in dienst bij SLO, prof. dr. Jos Letschert is zacht gezegd een druk en veelzijdig man. De voormalige kunstacademiestudent is bijna vanaf het begin actief binnen SLO, in een lange reeks verschillende functies. Hij maakte van dichtbij mee hoe de instelling zich binnen veranderende maatschappelijke omstandigheden ontwikkelde tot een actueel expertisecentrum.”
www.slo.nl/overSLO/lrpln/00001/00017 en Magazine LRPLN, www.slo.nl/overSLO/lrpln en www.gw.utwente.nl/co/en/general/Staff/Josletschert.doc en www.edith.nl/web/overHES/lectoraat/OratieLetschert.pdf en www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=101700 en www.storyline-scotland.com/netherlands.html

Column

• Leo Prick, ‘SLO’, NRC Handelsblad, 30 oktober 1999

“SLO is onze nationale denktank voor leerplanontwikkeling. Daar wordt bedacht wat leerlingen moeten leren. Dat is een proces van jaren, van onvermoeibaar vijlen en schaven en tegen het licht houden.”

“Nu gooit de Onderwijsraad zand in de geoliede SLO-machine met het advies aan de minister om erop toe te zien dat op de basisschool alle leerlingen op z’n minst taal en rekenen leren. Dit op grond van de overweging dat, als het daar niet goed mee zit, zij succesvol vervolgonderwijs wel kunnen vergeten. Hier valt moeilijk wat tegen in te brengen, lijkt me.”
www.nrc.nl/W2/Columns/Prick/991030.html

CENTRAAL BUREAU VOOR DE STATISTIEK (CBS)

Algemeen

• Centraal bureau voor de statistiek (CBS)
www.cbs.nl

Cijfers primair onderwijs

• CBS, Cijfers Primair Onderwijs

www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/onderwijs/cijfers en www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/dataverzameling/onderzoeksbeschrijving-primair-onderwijs-art.htm en ‘Onderzoeksprogramma beleidsgericht onderzoek primair onderwijs 2005-2008 – project 2b Leerlingstromen tussen de deelsystemen WSNS, LGF en OAB’, via www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5X6EAU (‘Documentatie’, ‘Downloaden’)

Helft openbaar onderwijs heeft zelfstandig bestuur

• CBS, ‘Helft openbaar onderwijs heeft inmiddels zelfstandig bestuur’, Webmagazine, 23 mei 2007

“De afgelopen tien jaar is de helft van het openbaar onderwijs verzelfstandigd. Vooral in de periode 2003–2006 hebben veel openbare scholen een zelfstandig bestuur gekregen. De stichting is bij deze scholen de meest voorkomende rechtsvorm.

Nederland heeft bijzonder en openbaar onderwijs. Het bijzonder onderwijs, zoals scholen op christelijke grondslag, wordt van oudsher zelfstandig bestuurd. Voor het openbaar onderwijs zijn de gemeenten verantwoordelijk. Vanaf november 1996 hebben gemeenten de mogelijkheid om openbare scholen te verzelfstandigen.”
www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/onderwijs/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2190-wm.htm

Zie ook:
• Parool (verslaggeefster), ‘West streeft echte buurtschool na’, 10 juli 2007

“Alle openbare basisscholen in de westelijke stadsdelen binnen de ring zijn onder één bestuur gebracht, de stichting Amsterdam-West. Ze moeten echte buurtscholen worden, vindt de nieuwe leiding.”

“De stichting komt voort uit de verzelfstandiging van de schoolbesturen in Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West en Westerpark.”
www.parool.nl/nieuws/2007/JUL/10/ams3.html

Zie ook:
• R. (Ronald), W.H.J. de Groot (1966, faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen, Universiteit van Amsterdam), dissertatie ‘Onderwijsdecentralisatie en lokaal beleid’, 2005; p. 233 proefschrift: c.v.

“3. Voor een meer effectieve uitvoering van het onderwijsachterstandenbeleid behoeven de kleinste categoriën [sic] gemeenten een grotere bestuurlijke schaal.
4. Het op afstand plaatsen van het openbaar basisonderwijs, al dan niet gecombineerd met bestuurlijke schaalvergroting, leidt tot een versterking van het beleidsvoerend vermogen van de verantwoordelijke schoolbesturen.” (openingsbladzijde)

Promotor prof. dr. A.M.L. van Wieringen; co-promotor dr. S. Karsten
dare.uva.nl/document/13726 en www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1259853 en www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/organisatie/ORG1238510

***

KENNISNET BASISONDERWIJS

Algemeen

• Kennisnet basisonderwijs

“Kies je site: Leerkracht; Schoolleider; Ouders; ICT-coördinator; Leerlingzorg; Speciaal onderwijs; PABO. Kids: Groep 1, 2, 3; Groep 4, 5, 6; Groep 7, 8.”
www.kennisnet.nl/bao

INTERNETWIJZER BASISONDERWIJS

Algemeen

• Internetwijzer Basisonderwijs
www.internetwijzer-bao.nl (via Primair Onderwijs Link Service –POLS- Netwerk Onderwijs en Internet, www.polsnetwerk.nl)

***

CITO

Zie ook:
weblog Onderwijsbeleid, ‘Citogroep’, ‘Cito B.V.’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/610

Algemeen

• Cito, Primair Onderwijs

“Naast de Eindtoets Basisonderwijs, beter bekend als de Citotoets, doet Cito nog veel meer voor het primair onderwijs. Omdat het belangrijk is zicht te houden op de ontwikkeling van elke individuele leerling hebben wij een Leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS) ontwikkeld.”
www.cito.nl/po

Weblinks naar sites over onderwijs en toetsing

• Cito, Onderzoek en wetenschap, Informatiebronnen, ‘Primair onderwijs’
www.cito.nl/oenw/info/links/frame_builder.htm?../../../share/kc/links/citolnk_po.htm

***

ONDERWIJSACHTERSTANDEN

Algemeen

• Onderwijsachterstanden (Oab)

“Deze site is speciaal bestemd voor alle beleidsmakers en uitvoerders in scholen, schoolbesturen en gemeenten. Deze website biedt informatie over het onderwijsachterstandenbeleid en de uitvoering daarvan. Om kinderen van laagopgeleide allochtone en autochtone ouders goed onderwijs te bieden, moeten scholen zich extra inspannen. Zij krijgen daarvoor extra budget. Het onderwijsachterstandenbeleid wordt uitgevoerd door het Rijk, gemeenten en scholen samen.”
www.onderwijsachterstanden.nl en
www.onderwijsachterstanden.nl/doen/index.php#Ouders en
www.onderwijsachterstanden.nl/start/servicestudenten.html

BREDE SCHOOL

Algemeen

• BredeSchool

“Onderwijs is in ieder geval participant. Kinderopvang, welzijn, peuterspeelzaal, sport, cultuur, bibliotheek en andere instellingen kunnen ook een onderdeel van de brede school zijn.

De brede school komt tot nu toe nog het vaakste voor in het basisonderwijs, maar in het voortgezet onderwijs is begonnen aan een inhaalslag. Er zijn ruim 600 brede scholen in Nederland. In 2010 moeten dat er 1200 zijn.”
www.bredeschool.nl en www.bredeschool.nl/bredeschool/bibliotheek/definitie-brede-school.html en www.bredeschool.nl/bredeschool/help/sitemap.html

• Voorbeeld

Als voorbeeld van uitvoering van de brede school een uitgebreide website, www.amsterdam.nl/onderwijs_0 en amsterdam.nl/onderwijs_0/beleidsinformatie/brede_school/brede_school_0 dan wel zoek op het Internet: ‘[naam gemeente]’, ‘brede school’ en ‘aanbesteden’ – heel Nederland is er mee bezig.

Zie ook:
• ‘Brede school’ de toekomst van Onderwijs Nederland, 17 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2597

Procesmanagement primair onderwijs (PMPO)

• Tweede Kamer der Staten Generaal, brief staatssecretaris OCW inzake procesmanagement primair onderwijs vanaf 2000, 15 februari 2000

“Het werkterrein van het procesmanagement vanaf 1 januari 2000 is primair de verbetering van kwaliteit, de brede-school-ontwikkeling en versterking van de samenwerking met andere sectoren. Het procesmanagement zal de taak hebben om de organisaties in en buiten het onderwijsveld te richten op deze doelstellingen, hen toe te rusten om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de netwerken in te richten die daarvoor nodig zijn.”
www.nieuwsbank.nl/inp/2000/02/0210R068.htm

Brede school en middenschool -daar zijn we weer-

• B.H. ten Bruggencate, ‘Het laatste kwartier, Gelijke kansen in het Groninger onderwijsbeleid in de jaren 1975-2000’, 2004
www.vangorcum.nl/nl/snpage.asp?ID=4067

Zie verder: weblog De nieuwe mens, Middenschool (met het rapport van de Onderwijsinspectie)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/364

Impuls Brede Scholen

• Bond Katholiek Beroeps- en Voortgezet Onderwijs (BKBVO), ‘Impuls Brede Scholen’, 12 december 2007

“In een brief aan de Kamer heeft staatssecretaris Dijksma haar beleid uiteengezet met betrekking tot het stimuleren van Brede Scholen. In de openingszin van haar brief wordt in ieder geval opgemerkt dat het concept van de Brede School niet ten koste mag gaan van het onderwijs. Zij stelt dat dat zeker niet het geval is, sterker nog het draagt bij aan het leervermogen van de leerling en de sociale cohesie in de wijken. Wel wordt nader onderzoek aangekondigd waarvan te hopen is dat het niet alleen Engelstalig georiënteerde bevindingen zullen zijn. In het bij de brief bijgevoegde Jaarbericht Brede Scholen 2007 wordt hoog opgegeven van het Brede Schoolconcept maar wordt wel toegevoegd dat het hier vooral om persoonlijke indrukken gaat en wetenschappelijke onderbouwing mist. De brief gaat overigens ook over Brede Scholen in het voortgezet onderwijs.”
www.bondkbvo.nl/impuls_brede_scholen en www.bondkbvo.nl [Sympathisant: ‘te hopen is dat het niet alleen Engelstalig georiënteerde bevindingen zullen zijn’. Wat zijn dat? Is Chineestalig beter? Of bedoelt men misschien de internationale -Angelsaksische of Engelstalige?- wetenschapsbeoefening wat betreft onderwijskunde? Gaat het om wetenschappelijke waarheidsvinding? Om hard bewijs? Nu, dan wil ik ook liever Nederlandstalig! Subsidiëren maar. ;-)]

Sharon

• Sharon, 1 juni 2007

“Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) is momenteel in Zweden. Daar zijn scholen uitgegroeid tot centra waar kinderen de hele dag worden beziggehouden. Dijksma bekijkt of Nederland van het Zweedse model iets kan leren. Als dat maar goed gaat.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2482 en www.minocw.nl/persberichten/12073 en www.bredeschool.nl/bredeschool/actueel/nieuws/nieuwsitem/article/32/dijksma-bren.html en het Zweedse model, www.bredeschool.nl/bredeschool/?id=306 en www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/6/1/010607_kinderopvang.html , www.dewerkendemoeder.nl/?p=245

Zie ook:
• Weblog Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur bij het kopje ‘Zweden’.
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913

Nieuwe leren: De nieuwe basisschool

• KPC Groep, ‘Nieuwe leren: De nieuwe basisschool.’ (interview met Jan Arts, divisiemanager primair onderwijs en Harry Gankema)

“In brede scholen zien we het al; meer disciplines in een schoolgebouw. Maar behalve de buitenwereld binnenhalen, kunnen kinderen ook buiten de school heel wat leren. “Als je de school uitfietst, heb je immers de authentieke leeromgeving” aldus Jan Arts, divisiemanager primair onderwijs. In het kader van het denktankproject ‘De nieuwe basisschool’ vertelt hij, samen met adviseur Harry Gankema, hoe naar hun idee de toekomstige basisschool eruit gaat zien.”

“Waar we voor moeten oppassen is dat we bij deze onderwijsvernieuwing weer starten bij de docent”, waarschuwt Gankema. “Dat gebeurt veel te vaak. Je zegt toch ook niet tegen een drogist die een nieuw parfum introduceert: ‘hoe zullen de verkoopsters het vinden?’ Maar: ‘hoe vindt de klant het?’ Zo moeten we bij de nieuwe basisschool vooral kijken wat de leerling ervan vindt.”
[Sympathisant: Met het doorbreken van het klasseverband wordt n.m.m. het veiligheidsgevoel van kinderen aangetast. De bestuurderen: minister, staatssecretaris en directoraat-generaal hebben de SLOA-gelden voor productontwikkeling o.m. bij KPC en sectororganisaties weggezet – ‘een krachtige innovatiebeweging van onderop’, ‘de verantwoordelijkheid bij de scholen’, ‘vraaggestuurd’. Zet de portemonnee open voor meer sloopwerkzaamheden. Leve de lobby en de warme contacten. 😉 De grote instroom van migranten vormt een moeilijk vraagstuk -wie durft het te benoemen?-; de persoonlijke ontwikkeling van kinderen gaat hierdoor minder gelijk op.]
www.kpcgroep.nl/kennisOnLine/artikelen/index.asp?ArticleID=1762&SubjectID=113&ThemeID=0& en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2500#comment-21231 ,
www.minocw.nl/documenten/11166a.pdf

In company studiereizen naar Edinburgh (Schotland)

“KPC Groep organiseert regelmatig in company studiereizen naar Edinburgh in Schotland.” (tbv Het Nieuwe Leren) www.kpcgroep.nl/kennisOnLine/onderwerp/index.asp?SubjectID=113&ThemeID=0

Zie ook:
• Comprehensive school, 4.1 Scotland (Wikipedia)

“In Scotland all publicly funded primary and secondary schools are comprehensive.”
en.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_school (vergelijk met meer oppervlakkig overzichtsartikel van Wikipedia, en.wikipedia.org/wiki/Middle_school) – Wikipedia: zoals bekend kan eenieder hieraan een bijdrage leveren.

[Sympathisant: Het is moeilijk het onderwijs van landen met elkaar te vergelijken. Mij valt op dat Zweden -bezoek staatssecretaris- en Schotland -KPC travels ;-)- beide een systeem met de middenschool bezitten. Staat de achterdeur weer open? Dat baart mij zorgen. Daarom wil ik hier aandacht aan besteden. In Zweden is binnen het ideologische concept van de middenschool de brede school opgezet om werkende ouders te helpen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de geboorte van de middenschool eveneens een ideologische achtergrond. Staatssecretaris Anthony Crosland -Labour- heeft half jaren zestig van de vorige eeuw de vroege schoolkeuze rigoureus willen indammen door de middenschool dwingend op te leggen (“If it’s the last thing I do, I’m going to destroy every f* grammar school in England. And Wales and Northern Ireland”). Toen Margaret Thatcher in 1970 in het zadel kwam werd deze dwang afgeschaft. James Callaghan -Labour- heeft in 1976 een debat over de vrijzinnige opvoedtheorieën en het lage niveau van de middenscholen geëntameerd. Kortom: lees het interessante verhaal in ‘comprehensive school’ van Wikipedia. Voor de ‘Einheitsschule’ en ‘Gesamtschule’ in het voormalige Oost-Duitsland verwijs ik u naar weblog De nieuwe mens, middenschool -algemeen-, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/364. Deze discussie spitst zich van oudsher op het VO toe. Vanwege de komst van WSNS -‘inclusive classrooms’/’inclusion’- lijkt zich in het PO nu een soortgelijke discussie te ontwikkelen: wat doe je met de verschillen in ontwikkelingsniveau/het geven van individuele aandacht waardoor je de groep als zodanig niet tekort doet? Zijn de idealen sterker dan de realiteit? Voor nog meer inspirerende verhalen uit het Verenigd Koninkrijk en ‘comprehensive schools’, weblog Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913 ]

***

SPECIAAL BASISONDERWIJS

Algemeen

• Speciaal basisonderwijs

“Scholen voor SBO vallen onder de Wet op het Primair Onderwijs. Sinds 1998 zijn er geen scholen meer voor moeilijk lerende kinderen (MLK), scholen voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (LOM) en afdelingen voor in hun ontwikkeling bedreigde kleuters (IOBK). Deze leerlingen gaan nu naar scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO).”
speciaalonderwijs.kennisnet.nl/sbo en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs/speciaal-onderwijs

Passend onderwijs

• Passend onderwijs

“Passend onderwijs voor iedere leerling: dat is het doel van de aanpassing van zorg voor leerlingen. In 2005 en 2006 sprak het ministerie van OCW samen met onderwijs- en ouderorganisaties over de manier waarop dit passend onderwijs vorm moet worden gegeven. Dit voorstel is september 2006 in de uitwerkingsnotitie Vernieuwing zorgstructuren aangeboden aan de Tweede Kamer. De volgende fase is aangebroken: OCW en haar samenwerkingspartners gaan in de komende jaren de plannen in deze notitie uitwerken tot wetwijzigingsvoorstellen om te zorgen dat er geen enkel kind meer tussen de wal en het schip belandt.”
www.passendonderwijs.nl en en organisatiestructuur,
www.passendonderwijs.nl/index.php?cms%5BcategoryID%5D=41
en ‘Besluitvorming Passend onderwijs in najaar 2007’, 10 juli 2007, www.wsns-hw.nl/vervolg.php?page=nieuws&mid=3 en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

WEC-Raad

• Vereniging WEC-Raad

De WEC-Raad behartigt de belangen van het speciaal onderwijs – uitvoering van de Wet op de Expertise Centra (WEC).
www.wecraad.nl en www.wecraad.nl/?pid=2 en www.meldpuntlgf.nl

STUURGROEP WSNS+

Algemeen

• Stuurgroep WSNS+

“Het beleidsprogramma ‘Weer Samen Naar School’ (WSNS) is erop gericht zoveel mogelijk kinderen passende zorg en passend onderwijs te bieden op de basisschool, zodat minder kinderen naar het speciaal basisonderwijs hoeven te worden verwezen. WSNS is in het begin van de jaren negentig van start gegaan.”

“Aan het eind van het schooljaar 2005-2006 loopt het project WSNS+ af. Om inzicht te krijgen in de activiteiten en resultaten van WSNS+ heeft de Projectgroep WSNS+ aan IVA en ITS gevraagd een overzichtsstudie te maken van de afgelopen 4 jaar. De studie heeft drie doelen: een overzicht bieden van de doelen en activiteiten van WSNS+, nagaan in hoeverre de gestelde doelen zijn gerealiseerd en inzicht bieden in de blinde vlekken en succesfactoren van WSNS+.” (studie, achterkaft of voorwoord, p. v.)
www.platformwsns.nl en www.platformwsns.nl/afstemming en wsnsplus.infotopics.nl/wsns en studie ‘WSNS+ in perspectief. Een terugblik op vier jaar WSNS+’, ITS, Stichting Radboud Universiteit te Nijmegen / IVA, Tilburg, 2006, www.platformwsns.nl/blobs/PDF/Terugblik%20WSNS+.pdf (in ‘adres’ kopiëren) of www.platformwsns.nl/actueel/Publicaties/615.htm en www.platformwsns.nl/actueel/Publicaties/611.htm

ARTIKELEN OVER WSNS

Inleiding bij conferentie Weer samen naar school

• Jacq. Wallage (burgemeester van Groningen), Inleiding tijdens conferentie ‘Dwarsliggers, de moeilijke klas’, 10 april 2003, Windesheim, Zwolle

“Nederland kende toen een zeer hoogwaardige voorziening naast de reguliere school. Noch aan de kwaliteit, noch aan de inzet van de docenten in de LOM-scholen was iets mis. Alleen, op deze wijze was wel een hele belangrijke voorziening buiten de dagelijkse praktijk van de reguliere basisschool geplaatst.

De groep van interne en externe experts, waaronder de hoogleraren Doornbos en Stevens, maakten een analyse die tot op de dag van vandaag de moeite waard is om goed tot je door te laten dringen.”
(vervallen: www.groningen.nl/assets/pdf/toespraak_schoolzwolle_100403.pdf of via www.groningen.nl/functies/pagfunctie.cfm?parameter=885) en dissertations.ub.rug.nl/faculties/ppsw/2004/d.g.hamstra

De groei van het speciaal onderwijs: een volksgezondheidsprobleem?

• J.F. Orlebeke e.a. (faculteit der psychologie en pedagogische wetenschappen, vakgroep Psychonomie; faculteit der geneeskunde, Antropogenetisch Instituut, Vrije Universiteit), ‘De groei van het speciaal onderwijs: een volksgezondheidsprobleem?’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 134, nr. 27, 1990, p. 1315-1319
(technisch, maar wel lezenswaardig!)
dare.ubvu.vu.nl/bitstream/1871/10372/1/Orlebeke+-+Das-Smaal+90+-+groei+speciaal+ow.pdf met reactie van Louis W.C. Tevecchio (Universiteit Leiden), Tijdschrift voor Ontwikkelingspsychologie 1991, vol. 18, 2, 99-115, openaccess.leidenuniv.nl/dspace/bitstream/1887/10581/1/7_704_045.pdf en www.childandfamilystudies.leidenuniv.nl/index.php3?c=97

‘Rugzakkind’ is ramp voor de klas

• Ronald Lamping (leerkracht basisonderwijs), ‘Rugzakkind’ is ramp voor de klas’, NRC Handelsblad, 26 oktober 2006

“Basisscholen moeten per 2010 openstaan voor „alle kinderen”, zo luiden de nieuwe plannen van Van der Hoeven en haar beleidsmakers. Of het kind nu gehandicapt is, onmogelijk gedrag vertoont of anderszins buiten de reguliere boot valt: het kind moet worden ingeschreven aan een reguliere basisschool. Minister van der Hoeven moet zich schamen!”
www.nrc.nl/opinie/article523465.ece en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2470#comment-20441 (en verder, p. 2)

Zie ook:
• Ronald Lamping, ‘Zonder veel vakantie houdt leraar het niet vol’, Het Parool, 18 april 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2158 ,
• Marc Kruyswijk, ‘Kind mist mannelijk rolmodel’, AD, 21 maart 2007
www.ad.nl/familie_en_relaties/article1199799.ece ,
• Pauline de Bok, ‘De klas’, Vrij Nederland, 8 april 2004
www.paulinedebok.nl/?page_id=2&artikel_id=19&mode=browse&PHPSESSID=9b70f94463302b54bfe2795266079f43 ,
• ‘Lesgeven aan een klas met tien nationaliteiten’, Nova TV, 30 juni 2001
www.novatv.nl/index.cfm?cfid=16599118&cftoken=7986428&ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=102

Helaas past niet elk kind op een gewone school

• Somajeh Ghaeminia (redactie onderwijs), ‘Helaas past niet elk kind op een gewone school’, 25 juni 2007

“Ieder kind, met of zonder handicap, moet naar een gewone school, was lang de opvatting. Maar staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, onderwijs) ziet het anders.”
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article736891.ece

Speciaal onderwijs blijft onmisbaar

• Redactie onderwijs, ‘Staatssecretaris Dijksma: Speciaal onderwijs blijft onmisbaar’, 25 juni 2007

“Staatssecretaris Dijksma (PvdA, onderwijs) wil snel een nieuw stelsel voor opvang van zorgleerlingen in het onderwijs invoeren. Speciaal onderwijs blijft behouden.

Niet de ouders, maar schoolbesturen moeten vanaf 2011 voor elke zorgleerling onderwijs regelen. Zij mogen kinderen met een handicap dan niet meer weigeren. Heeft een bestuur geen school onder zich die een bepaalde handicap aankan, dan moet het samenwerken met andere schoolbesturen.

Daarvoor moet er een landelijk dekkende infrastructuur van regionale netwerken komen, waar alle scholen inzitten.”
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article736901.ece

Zie ook:
Samenvattend (zonder rijm), 25 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2652

Verplichte opname zorgkind op school, 25 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2653

Inclusion: Has it gone too far?

• Sharon Cromwell, ‘Inclusion: Has It Gone Too Far?’, Education World, USA, article originally published 10/27/1997

“Inclusion of all children with disabilities in regular classrooms seems to be the law of the land. But is it the right thing for all kids? And how are teachers handling it?”
www.education-world.com/a_curr/curr034.shtml en www.educationworld.com/help/about.shtml en www.mun.ca/educ/faculty/mwatch/win21/philpott.htm en en.wikipedia.org/wiki/Inclusive_classroom en inclusion.uwe.ac.uk/csie/un-draft-convention-alert.htm

Resolution on inclusion of students with disabilities

• American Federation of Teachers (AFT), ‘Resolution on Inclusion of Students with Disabilities’, National Convention, Anaheim, California, 1994

“AFT Resolution on the policy known variously as inclusion, full integration of students with disabilities, the regular education initiative, unified system, or inclusive education.”
www.aft.org/about/resolutions/1994/inclusion.htm en www.aft.org/about en www.aft.org/topics/specialed/downloads/SPEDLRE.pdf en en.wikipedia.org/wiki/Individuals_with_Disabilities_Education_Act en en.wikipedia.org/wiki/Least_Restrictive_Environment

***

ONDERWIJSVERNIEUWING

Zie ook:
weblog Onderwijsbeleid
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/610

Koers

• Ministerie van OCW, dossier Koers Primair Onderwijs

“In het beleidsplan Koers Primair Onderwijs staan de richting en de hoofdlijnen voor het primair onderwijs tot 2010. De grotere vrijheid en ruimte die scholen krijgen om eigen keuzes te maken staan centraal in dit meerjarenplan uit juni 2004. De Koers Primair Onderwijs is mede gebaseerd op de inbreng van professionals in en rond de scholen.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2005/10/14/beleidsplannen-koers-po-vo-en-onderwijspersoneel.html (vervallen: www.minocw.nl/koerspo) en persbericht OCW, ‘Andere rol voor overheid en onderwijs. Koers Primair en Voortgezet Onderwijs en Beleidsplan Onderwijspersoneel’, 18 juni 2004, www.minocw.nl/persberichten/4767

Onderwijsvernieuwing

• Ministerie van OCW, dossier Onderwijsvernieuwing in het primair onderwijs

“Onderwijsvernieuwing draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Hierbij gaat het om kleine, stapsgewijze verbeteringen, maar ook om grotere, meer ingrijpende veranderingen op school.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2005/10/14/eindrapport-innovatie-in-het-primair-onderwijs.html en www.rijksoverheid.nl/nieuws/2010/02/01/publicatie-innovatie-in-het-onderwijssysteem.html (vervallen: www.minocw.nl/vernieuwingpo)

Innovatieagenda Primair Onderwijs

• Ministerie van OCW en PO Platform Kwaliteit en Innovatie, ‘Innovatieagenda Primair Onderwijs’, 7 juli 2006

“Het primair onderwijs kent een veelheid aan projecten gericht op kwaliteit en vernieuwing. Dit leidt soms tot onduidelijkheid en vaak tot onnodige administratieve rompslomp. Het nieuw opgerichte ‘PO Platform Kwaliteit en Innovatie’ en het ministerie van OCW hebben in een gezamenlijke ‘Innovatieagenda Primair Onderwijs’ afspraken gemaakt om hier verandering in te brengen.”
www.minocw.nl/documenten/innovatieagenda.pdf en ‘Op koers’, Voortgangsrapportage Koers Primair Onderwijs, www.rijksoverheid.nl/zoeken?search-keyword=koers+primair+onderwijs (vervallen: www.minocw.nl/documenten/27349a1.pdf) en www.minocw.nl/nieuws/35181/index.html of via ‘Alle documenten’, ‘7 juli 2006’ -aanvullende publicaties-, www.minocw.nl/koerspo/documenten

Innovatie in het primair onderwijs

• Peter Sleegers, Guuske Ledoux (SCO-Kohnstamm Instituut, UvA), ‘Innovatie in het primair onderwijs: strategieën, ervaringen en aanbevelingen. Een literatuurstudie naar werkzame principes’, 2006

Inhoud: 1. Inleiding; 2. Opzet van de studie; 3. Algemene aandachtspunten; 3.1 Wat is vernieuwen?; 3.2 Wanneer is vernieuwen succesvol?; 3.3 Inhoud van vernieuwingen; 3.4 Verschillen tussen scholen; 4. De drie vormen van leren; 4.1 Leren van eigen ervaringen; 4.2 Leren van en met elkaar; 4.3 Leren van en met experts; 5. Op zoek naar mogelijke invullingen: een innovatiearrangement; Geraadpleegde literatuur.
innovatiebao.kennisnet.nl/attachments/846813/Literatuurstudie_PO_Platform_Innovatie3_Guuske.pdf en www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/divisieTO.htm en www.open.ou.nl//vor/1_overdevor

Het nieuwe leren in het basisonderwijs

• SCO rapport 746 (H. Blok, R. Oostdam, T. Peetsma), ‘Het nieuwe leren in het basisonderwijs; een begripsanalyse en een verkenning van de schoolpraktijk’, SCO-Kohnstamm Instituut, Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Universiteit van Amsterdam, april 2006

“De term het nieuwe leren bestaat nog niet zo lang. Vóór 2000 werd er nog nauwelijks over gesproken. Toch is er over het nieuwe leren al een hele discussie ontstaan. De gevoerde discussie verraadt dat er onduidelijkheid bestaat over onder andere de motieven, de verschijningsvormen en de leeropbrengsten van het nieuwe leren. … In mindere mate betreft de discussie over het nieuwe leren ook het basisonderwijs. Ook hier hebben scholen en andere onderwijsinstellingen vernieuwingsinitiatieven genomen. Wat deze initiatieven precies behelzen, is het onderwerp van dit rapport.”
www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/pdf/sco746.pdf en samenvatting, www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/samenvattingen/samenvattingSCO746.htm of via www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/downloaden.htm en www.hersenenenleren.nl/70519VOKleraarOnmisbaar.pdf

Denken over leren. Primair onderwijs in een nieuw licht.

• KPC Groep, ‘Denken over leren. Primair onderwijs in een nieuw licht’, ‘s-Hertogenbosch, 2004

Inhoud: Voorwoord; 1. Onderwijs in beweging; 2. Denken in nieuwe kaders; 3. Ontwikkeling en leren centraal; 4. Een schoolorganisatie die leren faciliteert en stimuleert; 5. Het schoolbestuur als onderwijsaanbieder; 6. De gemeente als lokale regisseur; 7. Een onderwijssysteem met leervermogen; 8. Hoe verder?
www.innovativeteachers.nl/Materialen/Denken_over_leren.pdf en www.innovativeteachers.nl

***

PO PLATFORM KWALITEIT EN INNOVATIE

Zie ook:
weblog Onderwijsbeleid, ‘Hoofdlijnenbrief 2008-2009’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/610

Algemeen

• PO Platform Kwaliteit en Innovatie

“In een gezamenlijke Innovatieagenda Primair Onderwijs heeft het PO Platform afspraken gemaakt met de minister om de ondersteuning voor schoolontwikkeling en innovatie te stroomlijnen en beter in te spelen op de vraag van de professionals in het veld. Scholen krijgen zo meer mogelijkheden voor een eigen aanpak gericht op verbetering en vernieuwing van hun onderwijs. Innovatie van onderop is de beste garantie voor onderwijsvernieuwing die inspeelt op de behoeften van de leerling, de school en de omgeving van de school.”
innovatiebao.kennisnet.nl/poplatform en innovatiebao.kennisnet.nl/poplatform/watishetpoplatform en www.minocw.nl/documenten/11166a.pdf en innovatiebao.kennisnet.nl/poplatform/financieleimpuls en

Zie ook: Kwaliteitsagenda PO (van meer recente datum) www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/meer-kwaliteit-basisonderwijs

Plan van aanpak Innovatie PO

• Onderwijsachterstanden, Projectgroep, ‘PO Platform Kwaliteit en Innovatie gaat Taalbeleid/Taalpilots uitvoeren’, 18 mei 2006

“Het PO Platform Kwaliteit en Innovatie wordt vanaf 1 juni 2006 bestuurlijk verantwoordelijk voor de inrichting en uitvoering van het plan van aanpak Innovatie PO. De onderwijsorganisaties hebben zich sinds 1 januari 2006 in het platform verenigd.”
www.onderwijsachterstanden.nl/taal.php/nieuws/taalnie030.html

Adviesraad PO Platform

• Adviesraad PO Platform geïnstalleerd

“Op 18 december 2006 heeft de voorzitter van het PO Platform Kwaliteit en Innovatie, Theo Joosten, de Adviesraad Primair Onderwijs geïnstalleerd. De Adviesraad helpt het PO Platform Kwaliteit en Innovatie bij het vormgeven en onderbouwen van het nieuwe innovatiebeleid voor het primair onderwijs. In dit nieuwe beleid komt de regie op de invulling en de uitvoering van innovatie veel meer bij de besturen en de scholen te liggen.

De Adviesraad bestaat uit leraren, schoolleiders, bovenschools managers/bestuurders, wetenschappers en opleiders.”
innovatiebao.kennisnet.nl/poplatform/adviesraadpo

Onderwijs niet verschralen tot toetsbare doelen

• Marry Dijkshoorn, “Onderwijs niet verschralen tot toetsbare doelen” (interview met PO Platform-voorzitter Theo Joosten), SLO, Magazine LRPLN, 2007-1, p. 54-57

“In het basisonderwijs denk ik dat we toegaan naar een steeds grotere pluriformiteit. Scholen zullen steeds meer eigen accenten leggen, meer aandacht geven aan eigen profilering. En er zal een discussie ontstaan over de vraag hoe breed de basisschool moet worden: zijn we duizend uur per jaar verantwoordelijk voor onze leerlingen, of moeten we een basisschool ontwikkelen die meer een centrum voor jeugd en jongerenwerk is, waarin maatschappelijk werk, de hulpverlening en onderwijs samenwerken, een kinderpedagogisch centrum. Zelf zou ik graag zien dat het onderwijs meer biedt dan alleen een school waarin technieken en vaardigheden worden geleerd, maar ook sterk let op de vorming van leerlingen. Het onderwijs mag niet verschralen tot technische, cognitieve, toetsbare doelen.”
www.slo.nl/overSLO/lrpln/00001/00021 of via www.slo.nl/overSLO/lrpln/00001 en www.bondkbo.nl/bestuur

Natuurlijk Leren in Almere

• Almere: het walhalla van de onderwijsvernieuwing, 28 mei 2007

“Dus: Almere doet veel aan onderwijsvernieuwing, maar scoort extreem laag bij cito. De verantwoordelijke wethouder ziet hier geen link, maar denkt dat het komt doordat de mensen zo veel verhuizen in Almere. De inspectie is erg tevreden over de kwaliteit van lesgeven op de Klaverweide, maar de resultaten zijn bedroevend.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2442 en ‘Natuurlijk leren op basisschool De Klaverweide in Almere’, www.deklaverweide.nl/downloads/info_prof.pdf of www.deklaverweide.nl/downloads.html en www.deklaverweide.nl/links.html en www.aps.nl/NR/rdonlyres/C2DBE6FC-AA53-46C9-A818-9962217A70A6/0/APSnieuwsbrief_53.pdf (p.8 en 9) en www.aps.nl en Adviesraad PO Platform, innovatiebao.kennisnet.nl/poplatform/adviesraadpo

***

TEAMONDERWIJS OP MAAT (TOM)

Algemeen

• Teamonderwijs Op Maat (TOM): Onderwijs anders

TOM: Voor verandering en vernieuwing in het basisonderwijs

“TOM is een kind van zijn tijd. Het speelt in op een actuele ontwikkelingen:
– Netwerksamenleving: mensen veranderen regelmatig van baan, kennis veroudert snel en er heerst een zapcultuur. Dit stel andere eisen aan mensen en dus aan onderwijs.
– Lerarentekort: de laatste jaren is er een tekort aan HBO-geschoolde mensen. Hierdoor komt ander personeel de school binnen zoals zij-instromers, herintreders, onderwijs- en klassenassistenten.
– Het nieuwe leren: in deze visie krijgen leerlingen meer verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces. Onderwijs beweegt van aanbod- naar vraagsturing.
– Recht doen aan verschillen: er is een tendens veel meer kinderen, met handicaps en gebruiksaanwijzingen, een plek te geven in het reguliere onderwijs.”
www.teamonderwijs.nl en TOM-team, www.teamonderwijs.nl/?pag=4 en projectleider KPC Groep, www.teamonderwijs.nl/?pag=52 en opdrachtgever Ministerie van OCW, www.teamonderwijs.nl/?pag=57 en sitemap, www.teamonderwijs.nl/?pag=34 (zie ook ‘Actueel’, ‘links’, met verwijzingen o.m. naar de lump sum site, NIVOZ, meervoudige intelligentie)

Zie ook:
• Een catalogus van drogredenen (om het onderwijs elk jaar te vernieuwen), 16 maart 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1762

• Onderwijskundigen en onderwijsbobo’s aan het woord, 24 juni 2008
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4571

***

ALGEMENE VERENIGING SCHOOLLEIDERS (AVS)

Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS)

• Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS)
www.avs.nl

Visie & Missie

• Visie & missie

“Missie
De missie van de AVS geeft haar fundamentele bestaansrecht weer en luidt:
De bevordering en het borgen van de kwaliteit van het primair onderwijs.”

“Doelstelling
De AVS zal nu en in de toekomst deze missie realiseren door dienstverlening aan leden, met zowel activiteiten die de individuele positie van de leidinggevenden versterken, als activiteiten die het management in hun functioneren ondersteunen.”
www.avs.nl/web/show/id=43549

CNV SCHOOLLEIDERS

Algemeen

• CNV Schoolleiders

“De Onderwijsbond CNV en de PCSO (Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie) zullen met ingang van 1 januari 2007 een organisatie voor schoolleiders, directeuren en adjunct-directeuren oprichten onder de naam CNV Schoolleiders.”
www.cnvschoolleiders.nl/home/nieuws/artikel/2888/?tx_ttnews%5Byear%5D=2006&tx_ttnews%5Bmonth%5D=05&cHash=d34608678a en www.cnvschoolleiders.nl en www.pcso.nl

Adaptief onderwijs; wat bedoelt u?

• Emil Veldhuis (oud voorzitter Protestant Christelijke Schoolleiders Organisatie, PCSO), ‘Adaptief onderwijs; wat bedoelt u?’, datum onbekend (nav artikel van dr. H. Blok, ‘Adaptief onderwijs; betekenis en effectiviteit’, Pedagogische Studiën, jaargang 81, 2004, nr. 1, p. 5-27)

“Sinds een aantal jaren wordt in het onderwijs het begrip adaptief onderwijs gehanteerd; het betreft een vernieuwingsideaal in de zin van dat scholen moeten (beter) inspelen op verschillen tussen leerlingen. Blok vraagt zich in zijn artikel af wat het begrip adaptief onderwijs nu eigenlijk inhoudt? Bedoelen we wel allemaal hetzelfde als we spreken over adaptief onderwijs?”
www.pcso.nl/html/direct/childpages/artikelen/direct8_04/adaptiefonderwijs.htm en www.pcso.nl/html/searchprimair/searchprimair.htm en nl.wikipedia.org/wiki/Adaptief_onderwijs

PO-RAAD

Zie ook:
weblog Onderwijsbeleid, ‘Hoofdlijnenbrief 2008-2009’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/610

Algemeen

“De PO-Raad is de brancheorganisatie voor het primair onderwijs. De vereniging behartigt de gemeenschappelijke belangen van de besturen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs. De PO-Raad richt zich op de drie grote domeinen: bekostiging, werkgeverschap en de hoofdlijnen van het onderwijsbeleid.

De PO-Raad hanteert daarbij de volgende uitgangspunten: De leerling ten goede. De waarde van gemeenschappelijkheid. Maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verbinding.”
www.poraad.nl en www.poraad.nl/index.php?p=359374

Pettelaar Overleg

• Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), ‘Eén sectororganisatie PO nu!’

“Op dinsdagmiddag 3 oktober (2006) kwamen vele schoolleiders en managers van scholen in het primair onderwijs bijeen om zich te beraden over de toekomst van de sector primair onderwijs in het algemeen en de belangenbehartiging van en door de sector in het bijzonder. Het initiatief was genomen door een aantal verontruste managers die zich al enige tijd onder de naam “Pettelaar Overleg” bezig houden met de noodzaak tot het komen van een volwassen sectororganisatie in het primair onderwijs.”
www.avs.nl/web/show/id=50571/contentid=32211 (met downloads) en ‘Verslag overleg ministerie van OCW en Kerninitiatiefgroep Sectororganisatie PO (KIG)’, 30 maart 2007, www.sectororganisatie-po.nl/documenten/kerninitiatiefgroep/Verslag%20overleg%20Ministerie%20en%20Kerninitiatiefgroep%2030%20maart%202007.doc en ‘Sectororganisatie Primair Onderwijs per 1 januari 2008 een feit’, www.besturenraad.nl/pdf/po-raad-verklaring-5-4-2007.pdf en www.internetwijzer-bao.nl/default.asp?page=/item.asp?id=43 en www.sectororganisatie-po.nl

De PO-raad komt er; we kunnen niet meer zonder.

• Sjoerd Slagter, ‘De PO-raad komt er; we kunnen niet meer zonder’ (column), AVS, Kader Primair, nr. 7, maart 2007

“De AVS heeft haar wens om een sectororganisatie voor het primair onderwijs te ontwikkelen uitvoerig besproken in Kader Primair Special december 2005. Diverse personen uit het onderwijsveld geven hierover hun mening in de vorm van een column. Deze maand de beurt aan Sjoerd Slagter, sinds 23 november 2006 voorzitter van de VO-raad.”

[column]
“Dat de PO-raad er komt, staat voor mij als een paal boven water. Er zal nog heel wat vergaderd moeten worden, er komen nog talloze gesprekken, prikkelende teksten, ambitieuze plannen, aftastende ontmoetingen, terugtrekkende bewegingen en openlijke verzetsdaden. Maar dat alles zal niet verhinderen dat die ene vertegenwoordiging en die heldere belangenbehartiging er komt. Want we kunnen niet meer zonder.”
www.avs.nl/web/show/id=80026/contentid=62464 en rijksbegroting.minfin.nl/rijksbegroting_nl/09d752ebccc949b595c1f58d3a8a1a9bx59x39862x84.php?cycl=2006&fase=mn&hfds=40.19&it=V en www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/hoe-financiert-de-overheid-het-primair-onderwijs-po-en-voortgezet-onderwijs-vo.html en (vervallen: www.minocw.nl/documenten/11166a.pdf)

Het jaar van de te late onthulllingen

• Cornelis Verhage, ‘Het jaar van de te late onthullingen’, 29 april 2007

“Afgelopen week kwamen weer twee personen met onthullingen die te denken geven. De eerste is Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, die een zeer informatief artikel schreef over de gevolgen van de autonomievergroting in het voortgezet onderwijs. Zo zegt hij: ‘Zodra instellingen autonomer worden en over hun eigen budget beschikken, veranderen zij hun bestuursmodel. De directie wordt college van bestuur, daarboven komt een raad van toezicht. En ook al verandert de omvang van de instelling niet, de beloning van de bestuurders stijgt ogenblikkelijk. Dat zagen we bij de roc’s, nu ook bij de scholen voor voortgezet onderwijs. Nu het basisonderwijs aan de vooravond staat van eenzelfde dereguleringsoperatie, worden daar ook al de eerste colleges gevormd. Naast hogere salarissen wordt vrijwel tegelijkertijd een bonussysteem ingevoerd, waarover zonder enige controle de raad van toezicht en het college van bestuur beslissen.’”
www.gymnasiumnu.nl (zie linkerkolom ‘columns’, ‘het jaar van de te late onthullingen (29-04-07)’) en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2188 en www.minocw.nl/documenten/14020.pdf

***

KWALITEITSZORG PRIMAIR ONDERWIJS

Q*Primair

“In het project Q*Primair hebben tien onderwijsorganisaties de handen ineen geslagen om de ontwikkeling en toepassing van kwaliteitszorg in het primair onderwijs een krachtige impuls te geven. Zij willen zorgen voor een goede balans tussen interne kwaliteitszorg door de scholen zelf en extern toezicht door de inspectie. Het project loopt tot 2007.

Q*Primair is een initiatief van de AVS, Besturenraad, Concent, VBKO, VBS, VGS, VOS/ABB, PCSO, de directiegroep van de Onderwijsbond CNV en de functiegroep directeuren van de AOB.”
www.qprimair.nl

Kwaliteitsring

“De kwaliteit van het onderwijs staat volop in de schijnwerpers. Daarom heeft een groot aantal onderwijsorganisaties informatie over kwaliteitszorg in het primair en voortgezet onderwijs verzameld op deze website. De informatie is met name bedoeld voor leidinggevenden in het onderwijs en leerkrachten/docenten.”
www.kwaliteitsring.nl

Naar beter onderwijs: Tien tips voor een regeerakkoord

• Drs. Jozef J.M. Kok (voorzitter Adviesraad PO Platform; projectleider Q*Primair 5; senior adviseur KPC Groep; vm. lector Fontys Hogescholen, HNL; vm. coördinerend procesmanager Procesmanagement Primair Onderwijs -PMPO-; vm. adviseur en sectordirecteur KPC Groep die het lectoraat mede mogelijk heeft gemaakt), ‘Naar beter onderwijs: Tien tips voor een regeerakkoord’, 23 november 2006.

“Onderwijs staat weer hoog op de agenda als we de verkiezingsprogramma’s moeten geloven. Er is ook een heuse kennisinvesteringsagenda die er in voorziet om enige miljarden extra te besteden aan onderwijs en wetenschap. Waar zou dat het beste aan kunnen worden besteed? Deze vraag wordt beantwoord met als hoofdperspectief het primair onderwijs.”
www.qprimair.nl/ventura/engine.php?Cmd=seepicture&P_site=345&P_self=2062&Random=1238488089 en
schoolleider.kennisnet.nl/alfabetischzoeken of schoolleider.kennisnet.nl en www.kpcgroep.nl/actueel/persberichten/artikel/index.asp?SubNavID=43&SubSubNavID=0&ID=3122 en prof. dr. J.M. Kok [sic], www.platformwsns.nl/blobs/word/WSNS_sprekers_jan06.doc en www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5T8KBV en www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5T2LGJ

Lump sum:
www.lumpsumportaal.nl en www.lumpsumpo.nl/neemdeproefopdelumpsum en schoolleider.kennisnet.nl/lumpsum en 195.86.93.175/dyade/dyadeweb.nsf/index of www.dyade.nl/internet/dyade.nsf/pages/DWEB_6XNK28

***

BETER ONDERWIJS NEDERLAND OVER PO

In het basisonderwijs heeft zich een ramp voltrokken

• Jeanet Meijs (oud adjunct-directeur basisonderwijs, oud leerkracht groep acht), ‘In het basisonderwijs heeft zich een ramp voltrokken. Veel kinderen lopen zo’n achterstand op dat die nauwelijks meer is in te halen.’, NRC Handelsblad, 7 juni 2008

“De eerste prioriteit van een basisschool is het aanleren van basisvaardigheden. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan zijn voor het kind de rapen in het voortgezet onderwijs gaar: de achterstand valt niet meer in te halen. Anno 2008 is die achterstand eerder regel dan uitzondering. Daarom kun je nu niet anders dan met verbijstering kijken naar wat zich de afgelopen decennia in en rond het basisonderwijs heeft afgespeeld.” (met 9 aanbevelingen)
www.beteronderwijsnederland.nl/files/NRC080607.pdf of via www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4485

BON-rekenconferentie

• Goed nieuws: BON-rekenconferentie in voorbereiding, 5 juni 2008

“Goed nieuws: naar aanleiding van een discussie op dit forum is er, op verzoek van het BON-bestuur, een groepje mensen gevormd dat de voorbereiding van een BON-rekenconferentie in het najaar ter hand heeft genomen. Over een heleboel zaken moet nog besloten worden, dus veel details, bijvoorbeeld omtrent de locatie en het programma, kunnen we nog niet geven. In de wandeling noemen we de conferentie BRON (Beter Rekenonderwijs Nederland), want beter rekenonderwijs lijkt nodig.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4470

• nieuw of natuurlijk leren in basisonderwijs, 13 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/797

• Evangelisatieslachtoffer, 7 maart 2007 (HNL in basisonderwijs)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1661

• nog een speerpunt voor basisonderwijs : peuter opvang, 23 april 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2206

• ‘Zoek een mentorproject bij U in de buurt’, 17 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2596

**

MEDIA OVER PO

Het vak gaat naar de filistijnen

• Yolanda Sjoukes, ‘Het vak gaat naar de filistijnen’, BN/De Stem, 5 juni 2007

“Jeanet Meijs (66) was tot 1998 met veel plezier onderwijzeres, de laatste 15 jaar op de Dirk van Veenschool in Breda. Meijs begint namens Beter Onderwijs Nederland (BON) in september met een lezingenreeks in het land over de misstanden in het basisonderwijs. Er moet geld bij en de onderwijzers van nu moeten nodig bijgeschoold, zo zijn enkele van haar punten.”
www.bndestem.nl/breda/article1486459.ece en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2510 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2513

Basisonderwijs kreunt onder druk van regels

• Pier Bergsma (neerlandicus en ex-directeur van een basisschool), ‘Basisonderwijs kreunt onder druk van regels’ (opinie), Trouw, De Verdieping, Podium, 5 juni 2007

“De inspectie stelt bizarre eisen aan het onderwijs. Scholen verprutsen hun tijd met papieren invullen. Het verslag van de onderwijsinspectie is tegenwoordig heel wat omvangrijker dan vijftien jaar geleden. De kwaliteit van het onderwijs is er helaas niet door verbeterd. Integendeel.”
www.trouw.nl/deverdieping/podium/article723805.ece en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2510#comment-20736 en www.aob.nl/onderwijsdebat.asp?w=14

Moeder dwingt scholen VS tot ander toelatingsbeleid

• Frank Kools (New York), ‘Moeder dwingt scholen VS tot ander toelatingsbeleid’, Trouw, hetNieuws, 3 juli 2007

“Haar dochter mocht niet naar de eerste drie scholen van haar keuze. Omdat ze blank was. Na zeven jaar strijd kreeg Kathleen Brose vorige week gelijk van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ras mag niet de doorslag geven in het toelatingsbeleid.”
www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article742421.ece

Container neemt plaats van doofpot in

• Aleid Truijens, ‘Container neemt plaats van doofpot in’, De Volkskrant, 1 september 2007

“Hoe Klaas verdween uit Darp: wat op het eerste gezicht een vermakelijke dorpsklucht lijkt, is een hedendaagse moraliteit. Want eerherstel kreeg Molenkamp niet, ook niet bij de commissie-Middel. Die noemt hem ‘een directeur die slecht tegen vernieuwing kon.’

Zo’n opmerking is de doodsteek. Waren ooit de rebellen de ‘vernieuwers’ , nu tooien de arrogante gemeente- en schoolbestuurders zich met die geuzennaam. Wanbeleid heet nu ‘gebrekkige communicatie’, een container die de plaats inneemt van de aloude doofput. Was decennialang de enige reden voor ontslag van een leerkracht dat hij niet van kinderlijven af kon blijven, de nieuwe doodzonde is dat je vernieuwing niet invoert als het goed gaat, en leerkrachten aanspreekt op kwaliteit.

De nieuwe rebellen zijn de ouders. Het is een lange mars, vanuit Darp.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2854 of www.beteronderwijsnederland.nl/files/VOK-20070901-02025001.pdf

Docenten basisschool gelokt door middelbare scholen

• Raoul du Pré, ‘Docenten basisschool gelokt door middelbare scholen’, De Volkskrant, 8 augustus 2007

“Een op de vijf leraren in het basisonderwijs overweegt op korte termijn over te stappen naar een baan in het voortgezet onderwijs. Het salaris, de leeftijd van de leerlingen en de ‘interessante leerstof’ spreekt hen aan, evenals de mogelijkheid om zich te specialiseren in slechts één of twee vakken.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2786#comment-23635

Zie:
• N. van Kessel c.s., Doorstroom leraren primair onderwijs naar voortgezet onderwijs. Behoefteonderzoek onder scholen, schoolbesturen en leraren primair onderwijs, ITS, Radboud Universiteit Nijmegen, 2007.319, mei 2007, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

“Over de maatregelen omtrent het amendement-De Vries zijn aan de directeuren en besturen enkele stellingen voorgelegd. Zowel bij scholen als bij besturen vindt op een uitzondering na iedereen (98%) het positief dat door doorstroming leraren primair onderwijs meer loopbaanmogelijkheden krijgen. De tegemoetkoming van € 25.000 wordt door tweederde van zowel de directeuren als besturen als een stimulans gezien om voor het komend schooljaar leraren primair onderwijs in een zij-instroomtraject te benoemen. In Rotterdam en Utrecht is zelfs meer dan 85 procent van de directeuren
en besturen deze mening toegedaan.” (5.3.5, p. 49)
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties-pb51/doorstroom-leraren-primair-onderwijs-naar-voortgezet-onderwijs.html en www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/notas/2007/06/01/doorstroom-leraren-primair-onderwijs-naar-voortgezet-onderwijs.html en (vervallen: www.minocw.nl/documenten/doorstroomlerarenponaarvo.pdf (met op achterflap meer onderzoeken)) en managementsamenvatting, www.its.kun.nl/pdf/view.asp?id=422 en (vervallen: www.minocw.nl/onderwijspersoneel/281/Stimuleren-in-de-regio.html#A1820)

“De subsidie voor doorstroom leerkrachten po naar vo is niet meer van kracht. Voor de subsidieregeling gold 16 juli 2007 als uiterste inschrijfdatum. Die datum is verstreken en niet verlengd.” (eenmalig 5 miljoen euro beschikbaar).
www.avs.nl/web/show/id=50571/contentid=81466

INTIMIDATIE ONDERWIJZERS (PO)

Wegpesten in het onderwijs van leraren

• Wegpesten in het onderwijs van leraren, 10 oktober 2007

“Mijn manager wilde mij weg hebben om voor mij onduidelijke redenen … en heeft gedurende 2 1/2 jaar van alles geprobeerd om mij te lozen.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3024

• Wegpesten meesters, 18 oktober 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3059 of www.beteronderwijsnederland.nl/?q=blog/2205

• Wegpesten van leraren in het onderwijs (2), 17 december 2007

“Enige tijd geleden (9 weken terug ongeveer, op 10 oktober) had ik hier een stuk geschreven over het wegpesten van leraren in het onderwijs.

Inmiddels is de zaak iets verder, maar niet helemaal ten goede helaas.
Ik ben bij de Klachten Commissie voor het Onderwijs geweest, een speciale zitting met 4 Juristen, zij hebben “de kool en de geit gespaard” en eigenlijk ben ik nog helemaal niets verder.

Ik had klachten ingediend bij de Klachten Commissie tegen mijn manager, onder andere voor het negatief spreken over mij. Ik had zelfs een verklaring van een ouder op papier dat er negatief over mij werd gesproken in het bijzijn van ouders.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3438

Blog van een geschorste onderwijzer

• Blog van ‘keesie25’, geschorste onderwijzer
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=blog/1265

*****

PABO

Paboweb

• Het informatiekanaal voor de lerarenopleidingen basisonderwijs
www.paboweb.nl

INTERACTUM LECTORAAT – KANTELENDE KENNIS

Kantelende kennis

• Interactum Lectoraat (Jos Castelijns, Bob Koster, Marjan Vermeulen), ‘Kantelende kennis. Integrale ontwikkeling van scholen en opleidingen’, Educatieve Federatie Interactum, april 2004.

“Onderwijs moet bij uitstek interessant, motiverend en uitdagend en betekenisvol zijn, en moet plaatsvinden in een aantrekkelijke en professionele werk- en leefomgeving.” (Aanvraag lectoraat en kenniskring, Educatieve Federatie Interactum, 2002).”

“Kanteling is een complexe metafoor. De vraag is immers: wat kantelt er eigenlijk? In welk opzicht kunnen opvattingen over leren veranderen? We kunnen deze vraag uiteenrafelen in negen deelvragen (zie ook Figuur 3)” (H. 2.4, Kantelen, p. 14 en 15)
www.lectoraat.nl/Docs%20Internet/lectoraat/LI%20binnenwerk%20TK.pdf en www.lectoraat.nl/Docs%20Internet/lectoraat/lectoraat%20bijdrage%20veerkracht%20definitief.doc en www.lectoraat.nl/smartsite.shtml?id=5885 en www.kpz-web.nl/index.asp en www.kempel.nl en www.domstad.nl/smartsite.shtml?id=209 en www.hsmarnix.nl/academie/Interactum.htm (enz.).

Zie: De angst voor het omgekeerde theezakjesmodel, 26 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/881

• drs. Jozef J.M. Kok, ‘Onderwijs kantelt!’, 2e Christoffelconferentie, Oranjerie Roermond, 29 september 2004

Wat kantelt er allemaal?; Waarom kantelt het ?; Wat betekent dat voor uw vak en uw werk?; ‘Kantelen’: hoe doe je dat? (presentatie)
www.fontys.nl/generiek/bronnenbank/sendfile.aspx?id=26130 en www.fontys.nl/talent4leren/lezingen.65515.htm (zie ook presentatie ‘4e Suus Freudenthal lezing’, waarbij de traditionele didaktische driehoek: Leraar-Leerling-Leermiddelen wordt vervangen door een nieuwe: Leerbronnen-Leerling-Leeromgeving; ‘Teaching and Learning in the 21th Century’, ECNAIS Conference Rome, www.ecnais.org, by Jozef J. M. Kok, Associate-Professor Fontys University of Professional Education, Eindhoven The Netherlands, 22-24 April 2004, met: ‘New children in a new age?: Homo Zappens; Screenagers; Multi-tasking researchers; High sensitive; High tech + High touch; Think global – Act local; Wall-less schools’).

Zie: weblog Het Nieuwe Leren, Opvattingen, oratie drs. J.J.M. Kok MCM in de hoedanigheid van lector HNL bij Fontys Hogescholen, 19 juni 2003.
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/544

Constructivisme

• dr. P.A. van der Ploeg (lector Daltononderwijs, PABO, Saxion Hogescholen, Deventer en universitair hoofddocent Algemene Pedagogiek, Universiteit Utrecht, www.pietvanderploeg.nl/i_1.html), ‘PABO’s varen blind op constructivisme’, VELON, Tijdschrift voor Lerarenopleiders, jaargang 26(2), 2005

“PABO’s richten zich in toenemende mate theoretisch naar het constructivisme. Deze oriëntatie wordt hier bekritiseerd aan de hand van een analyse van en commentaar op ‘Kantelende kennis’, een theoretische positiebepaling van de lectoren van zeven PABO’s.”
www.pietvanderploeg.nl/PABO.PDF

• Jos Castelijns, Bob Koster, Marjan Vermeulen (Lectoren Interactum Lectoraat Kantelende Kennis), ‘Over vermeende tegenstellingen die irrelevant zijn’, VELON, Tijdschrift voor Lerarenopleiders, jaargang 26(2), 2005

“In het stuk van Piet van der Ploeg ‘Pabo’s varen blind op constructivisme’ (zie artikel op pagina 13) worden veel tegenstellingen geschetst. De tegenstelling tussen oud en nieuw leren bijvoorbeeld waar aldus van der Ploeg in Kantelende kennis ‘de richting van de keuze zich laat raden’. Ook de tegenstelling tussen individueel en sociaal-constructivisme die ‘door elkaar gehaspeld’ zouden worden. Zo schept hij inhoudelijke tegenstellingen. Maar ook de toon van de reactie en de manier van schrijven is erop uit om een tegenstelling te creëren en ook daarop gaan we hieronder in.”
www.velon.nl/documenten/ReactieLectoren.pdf

• Jan Dirk Imelman (1939, emeritus hoogleraar Grondslagen en geschiedenis van de pedagogiek, Universiteit Utrecht, voormalig onderwijzer en docent middelbaar en hoger beroepsonderwijs), ‘Wijs met het onderwijs?’, Veerkracht (blad van de Katholieke Pabo Zwolle, kpz.hscglab.nl), 2004 of 2005 (?)

“Het verontrustende is nu dat de auteurs uitsluitend en alleen lijken in te zetten op leren als ‘subjectieve activiteit’ (die, inconsistent genoeg, ook weer lijkt op te moeten gaan in groepsleren). De uit dat leren resulterende kennis is in hun ogen veel waardevoller dan wat gangbaar onder ‘kennis’ wordt verstaan. Het is, zeggen ze, ‘kantelende’ kennis. Bij kantelende kennis is de lerende een subject, hij stuurt zelf, hij creëert daardoor zelf kennis, de bron van die kennis is hijzelf, het motief om te leren is: ‘omdat je het zelf wilt’ enzovoort (zie p. 14/15). Bij het ondergaan van dit soort onderwijs – ik kan het niet anders zien – varen eigenlijk alle kinderen slecht. Maar in het bijzonder zij die uit minder goed in de samenleving gewortelde milieus komen. Die milieus kunnen onmogelijk compenseren wat het ‘kantelende onderwijs’ hun kinderen te kort doet.” (p. 4)
members.chello.nl/~s.hiemstra/JDI-Wijs.met.onderwijs-1-.pdf en reactie van de lectoren: www.lectoraat.nl/Docs%20Internet/lectoraat/Imelman%201.doc en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/881#comment-4516

• J.M. Praamsma (1966), ‘Kantelende kennis – wankelend onderwijs. Over de ideologie van ‘het nieuwe leren’ ‘, 2005; dit artikel werd eerder gepubliceerd in: ‘Beweging’, Periodiek orgaan van de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte, jaargang. 69, nr. 1, Amsterdam 2005.

“Zijn PABO’s de kwalificatie ‘hoger onderwijs’ nog wel waard? Hebben startende leraren basisonderwijs wel voldoende intellectuele en culturele bagage voor de belangrijke taak die ze hebben in het vormen van jonge mensen? Veel van die discussie heeft te maken met de inrichting en organisatie van het onderwijs aan de leraarsopleidingen, waarbij tegenwoordig het sociaal-constructivistisch denken een belangrijke rol speelt. Daarmee wordt de discussie gelijk ook breder getrokken dan alleen die over de kwaliteit van de PABO.”
igitur-archive.library.uu.nl/fss/2006-0711-200026/kantelende%20kennis%20-%20wankelend%20onderwijs.pdf

KWALITEIT PABO’S

Ritzen stelt commissie in over lerarenopleiding voor hoger opgeleiden

• Directie communicatie OCW, ‘Ritzen stelt commissie in over lerarenopleiding voor hoger opgeleiden’, Persbericht, 17 september 1997
www.minocw.nl/persberichten/11541/index.html

Visitatiecommissie onderzoekt kwaliteit van de pabo’s

• HBO-raad, ‘Visitatiecommissie onderzoekt kwaliteit van de pabo’s’, 30 september 2003

“Hoewel overwegend het hbo-niveau wordt bereikt, moet dit beter door de opleidingen worden gegarandeerd. Dit is belangrijk, omdat het niveau van de instromende studenten zeer heterogeen is. Dit concludeert de onafhankelijke visitatiecommissie die, onder voorzitterschap van de heer prof. dr. L.M. Stevens, in 2002/2003 zevenendertig hbo-opleidingen leraar basisonderwijs op hun kwaliteit heeft beoordeeld. De bevindingen zijn vastgelegd in het vandaag gepubliceerde visitatierapport Moed tot Meesterschap.”
www.hbo-raad.nl/index.cfm?i=71&t=press en www.paboweb.nl/index.php?action=of&type=nieuws&iid=382 en www.hbo-raad.nl/index.cfm?t=publication&i=549 en www.nvao.net/nieuws/2005/49 en ‘De leraar van morgen: kwaliteit van de pabo’, september 2005, via www.hsleiden.nl/lectoraten/educatie/publicaties en www.vgnkleio.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=99

Ernstige vraagtekens bij kwaliteit PABO’s

• Dr. P.A. van der Ploeg, ‘Ernstige vraagtekens bij kwaliteit PABO’s’, Pedagogiek.net, publicatiedatum: 6 februari 2005, laatst gewijzigd: 25 november 2005. Pedagogiek.net is een uitgave van de opleiding Pedagogiek van de Universiteit Utrecht en wordt gemaakt door een redactie bestaande uit studenten en medewerkers van deze opleiding, www.pedagogiek.net/index.php.

“De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) is minder mild over de kwaliteit van de PABO’s dan de Visitatiecommissie in 2003. “Sommige Pabo’s lopen een groot risico niet geaccrediteerd te worden,” aldus iemand van de NVAO (Science Guide, 5 januari 2005). De helft van de PABO’s heeft inmiddels officieel een waarschuwing gekregen. Voor eind 2005 moeten zij laten zien hoe ze hun onderwijs verbeteren. Anders stopt de financiering (NRC, 5 februari 2005).”
www.pedagogiek.net/content/artikel.php?contentID=1007&name1=tweede&name2=derde&name3=vierde&sectieNR=1&sectie=3&haalsectie=3&haalsectie2=&haalsectie3=&sectiename=Onderwijs&headID1=1&rubriek=3&rubriekname=&headID2=&rubriek2=&rubriek2name= en
nvao.net/content.php?a=s&t=nie&id=135&menu_id=30 en ‘Moed tot meesterschap’, deel I t/m III, 30 september 2003 via www.hbo-raad.nl/index.cfm?id=128&t=publication&y=2003

BELEIDSAGENDA LERARENOPLEIDINGEN

Beleidsagenda lerarenopleidingen

• Ministerie van OCW, VSNU, HBO-Raad, ‘Meer kwaliteit en differentiatie: de lerarenopleidingen aan zet. Beleidsagenda lerarenopleidingen 2005 – 2008’, juni 2005
www.hbo-raad.nl/upload/bestand/beleidsagendalerarenopleidingen.pdf

Onderwijzers en leraren zouden recht op een extra opleiding of promotieplaats moeten hebben

• Algemene Onderwijsbond (AOb), Masterplan Onderwijs, 6 maart 2006

“Het onderwijs kan een flinke kwaliteitsslag maken, als er op grote schaal wordt geïnvesteerd in vervolgopleidingen van leraren en ondersteunend personeel. Iedere leraar in basis- en voortgezet onderwijs zou in principe de mogelijkheid moeten krijgen om tijdens zijn loopbaan een mastersopleiding op academisch of post-hbo niveau te volgen. Academici moeten kans hebben op een promotieplaats. Ondersteunend personeel dat zich wil bekwamen voor een leraarsbaan moet die mogelijkheid krijgen.”
[opmerking Sympathisant: volgens welke criteria en door wie zal de selectie plaatsvinden dan wel hebben docenten sowieso recht op een kans -er zal studieruimte en financiering worden bedoeld-? Gelden voor deze promotieplaatsen andere selectie- en kwaliteitscriteria dan voor klassieke wetenschappelijke promotieplaatsen? Gaat het om een recht op promotie met een acceptatieplicht voor de onderwijsinstellingen? Wie bepaalt de inhoud van het onderzoek; is er keuzevrijheid? Op welke wijze wordt het onderwijs gediend? Gaat het om een vakinhoudelijk onderzoek of wordt een algemeen onderwijskundig onderzoek ook toegestaan? Met andere woorden: hoe zit het met het -internationaal- wetenschappelijke niveau en de wetenschappelijke vrijheid? Zal men de graad van doctor kunnen verkrijgen? Of wordt het een gratis eredoctoraat bij een dienstbaar staatsburgerschap -zodat er niet gediscrimineerd hoeft te worden bij het kiezen van talent? 😉 Wie stopt de erosie van de wetenschappen welke voortschrijdt sinds de jaren zestig van de vorige eeuw toen de Nieuwe Studies Voor Maatschappelijk Betrokken Mensen En Iedereen Die Wil Studeren Met Behulp Van Uittreksels werden gesticht? Misschien heeft het HBO wel een aardig plekje voor deze mensen -liever ook niet…-. Oud politici kennen de weg inmiddels wel. Het persoonlijke is immers politiek… 😉 ]
www.aob.nl/i.aspx?a=5891 en www.aob.nl/kixtart/nm/articlefiles/5891-masterplan2006.pdf en www.hbo-raad.nl/index.cfm?i=904&t=news en www.hbo-raad.nl/index.cfm?i=918&t=news

Lectoraat Competentiegericht & Vraaggestuurd Leren

• Lectoraat Competentiegericht & Vraaggestuurd Leren, Avans Hogeschool (Breda, ’s-Hertogenbosch en Tilburg).

“Binnen het thema Competentiegericht en Vraaggestuurd Leren ligt de focus vooral op het ontwerpen en realiseren van vraaggestuurde leerarrangementen voor studenten van de Academie voor Pedagogisch Onderwijs, leerkrachten in het basisonderwijs en docenten in het hbo. Het lectoraat kent diverse onderzoeksprojecten. In september 2006 is een narratief zelfonderzoek afgerond, naar de veranderende identiteit van een docent in een vraaggestuurd curriculum en een onderzoek naar de ontwikkelingsbehoefte van leerkrachten in het basisonderwijs.”
www.hbo-raad.nl/index.cfm?t=lector&lid=39 en beroepsopleider.web-log.nl en www.kpcgroep.nl/publicaties/publicatie/index.asp?pubID=482 (een aanrader) en www.avans.nl

LANDELIJK PLATFORM BEROEPEN IN HET ONDERWIJS (LPBO)

• ‘Minister Van der Hoeven onderschrijft advies LPBO: Nieuwe hbo-masteropleiding gericht op innovatie en schoolontwikkeling’, Lectoratenwebsite, 10 november 2006

“De minister van OCW heeft het Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs (LPBO) gevraagd advies te geven over educatieve masteropleidingen voor leraren. De vraag is of er bij scholen behoefte bestaat aan een opleiding die een leraar bijschoolt op ‘senior niveau’. Dit zou betekenen dat die leraar dan (nog) beter in staat is om zelfstandig onderwijs te ontwikkelen, beleid voor zorgverbreding op te zetten, inhoud te geven aan een specialisme of collega-leraren te coachen of te coördineren. Het gaat niet om een nieuwe managementopleiding of een vakinhoudelijke masteropleiding, in die behoefte wordt al voorzien door het huidige aanbod.” (p. 54).
www.lpbo.nl/cmsimages/publicaties_lpbo/02_Educatieve_Masters/Rapport_Educatieve_Masteropleidingen_Beeld_van_de_behoefte.pdf en www.lectoren.nl/?i=1241&t=news en www.lectoren.nl

Zie ook:
Weblog Wet- en regelgeving, CAO’s, verdragen, EU en OESO beleid bij ‘organisaties’, ‘landelijk platform beroepen in het onderwijs (LPBO)’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/642

REKEN- EN TAALTOETSEN PABO

Zie ook:
Kenniseconomie (adviescommissies, exacte vakken) bij ‘exacte vakken’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/612

HBO-Raad

• HBO-Raad, Vraag en antwoord pabo-rekentoets, 26 april 2007
www.hbo-raad.nl/?i=1401&t=news en interview Doekle Terpstra HBO-Raad, www.dag.nl/Nieuws/Artikelpagina-Nieuws.htm?contentid=16669 en reacties,
www.telegraaf.nl/binnenland/65983131/Kwart_moet_van_pabo_af_om_rekentoets.html en Trouw, Leerkrachten in spe kunnen niet rekenen, 2 januari 2006, www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article120101.ece

Cito

• Cito, Toetsen voor pabo’s

“In opdracht van de HBO-Raad heeft Cito voor de pabo’s een opgavenbank voor rekenen en een toetsenbank voor taal ontwikkeld. De toetsenbank voor taal is ontwikkeld in samenwerking met het Expertisecentrum Nederlands van de Radboud Universiteit Nijmegen. De toetsenbank rekenen is door Cito zelf ontwikkeld.”
www.cito.nl/pend/ho_pabo/eind_fr.htm (linkerkolom: overzicht) en extra.volkskrant.nl/qz/gen/nationalerekentoets/index.php en www.volkskrant.nl/achtergrond/binnenland/rekentoets en www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2006/10/11/111006_voorbeeldsommen.html

BON OVER REKEN- EN TAALTOETSEN PABO

• column: lege briefjes, 18 oktober 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/648

• taalonderwijs ondersteunen, 11 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/788

• Rekentoets PABO, 29 november 2006

“De resultaten van de CITO PABO rekentoets van de hogeschool Utrecht zijn binnen. De helft van de circa 250 pabo-studenten van de HU slaagt voor de landelijke rekentoets. Studenten van het vwo doen het beter dan degenen met een havo-achtergrond. Mbo’ers hebben de meeste moeite met rekenen.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/897

• Rekenslagveld…, 31 mei 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2470

• Een kwart van alle eerstejaarsstudenten aan de pabo moet van school af, 20 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2612

• Kranten over de PABO rekentoets, 22 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2632

MEDIA OVER PABO EN LERARENOPLEIDINGEN

De Nieuwe Leraar

• Mark Duursma, ‘Wat de Nieuwe Leraar wel en niet hoeft te weten en te kunnen.’ (over Archimedes Lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht), NRC Handelsblad, 10 december 2005

“Door veranderingen in het voortgezet onderwijs moeten ook de lerarenopleidingen op de schop. De Nieuwe Leraar moet meer kunnen, maar hoeft minder te weten. ‘Als je dit boek een uur doorleest kun je hier ook lesgeven.’”
www.nrc.nl/binnenland/article107298.ece/De_tomaat_komt_van_een_plant en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1614

Specialisatie van leraren

• Redactie onderwijs, ‘Leraren in spe moeten zich specialiseren’, Trouw, 8 november 2006

“Volgens de hogescholen is specialisatie de enige manier om de lerarenopleidingen op peil te brengen. Nu kunnen pabo-afgestudeerden niet altijd op hbo-niveau werken en afgestudeerde leraren in het voortgezet onderwijs zijn niet altijd geschikt voor het vmbo. „Dit voorstel levert alleen maar winst op”, zegt hogeschooldirecteur Jos Elbers, die het plan voorbereidde.”
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article535899.ece/Leraren_in_spe_moeten_zich_specialiseren

Het vak gaat naar de filistijnen

• Yolanda Sjoukes, ‘Het vak gaat naar de filistijnen’ (interview met Jeanet Meijs), BN/De Stem, 5 juni 2007 hiervoor ook bij ‘media PO’ vermeld
www.bndestem.nl/breda/article1486459.ece en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2510

Beperkte visie op kwaliteit

• CNVO, ‘Column Marleen Barth: Beperkte visie op kwaliteit’, 29 juni 2007

“Op mijn vroegere school doceerde een leraar Natuurkunde die gepromoveerd was. Een knappe kop, maar geen goede leraar. Hij snapte niet dat sommige leerlingen (ik was er één van) niets van dat vak snapten. Het overbrengen van de stof kreeg hij niet voor elkaar. Zijn lessen waren één lange kwelling.

Nu wordt een kwart van de eerstejaars op de pabo weggestuurd, omdat zij het rekenen niet voldoende beheersen. Diep in mijn hart zit me dat niet lekker. Natuurlijk, de kwaliteit van het onderwijs moet gewaarborgd blijven. Zeker nu er een tekort aan leraren ontstaat, moeten we niet gaan schipperen om maar voldoende mensen binnen te halen.”
www.cnvo.nl/home/schooljournaal/column/artikel/22683/?tx_ttnews%5Byear%5D=2007&tx_ttnews%5Bmonth%5D=06&cHash=f241bec921 en www.cnvo.nl en drs. M.A.M. Barth, 1964, bestuurskunde, PvdA,
www.parlement.com/9291000/biof/02208 (Sympathisant: een prachtige column van de onvolprezen voorzitter van de CNVO. Eerst polariseren en daarna gooi je het kind met het badwater weg. Want, zeg nu zelf: “Wat heb je nou aan algebra, nu je voor de keuze staat?”)

Er zijn te veel onbevoegde en onbekwame docenten

• Arnold Heertje, ‘Er zijn te veel onbevoegde en onbekwame docenten’, RTL Z, 13 september 2007

“Eergisteren nam ik deel aan een onderwijsdebat bij de Hogeschool Utrecht, georganiseerd door de studentenvereniging Eureka van de lerarenopleiding.”

“Hun mededelingen waren vernietigend voor het management en de docenten. Een student merkte op dat bij haar opleiding Spaans veel te weinig aandacht wordt besteed aan grammatica. Wel worden er bijvoorbeeld lessen gegeven over loopbaanbegeleiding door een docente, die net van de opleiding afkomt en over geen enkele loopbaanervaring beschikt. Deze zogenoemde loopbaanopleiding beslaat een kwart van de opleiding leraar Spaans, Engels, Duits en Frans.”
www.rtl.nl/financien/rtlz/home/column_heertje.xml -onderaan overzicht columns- of dode link in ‘adres’ kopiëren www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/redactie/column/10-column_heertje.xml

Education schools in USA

• George K. Cunningham, ‘Can Education Schools Be Saved?’, speech at AEI event on education (Washington), June 9, 2003

“There are two major competing philosophies in education. One asserts that teachers should focus on increasing their students academic achievement. The other dismisses the importance of academic achievement and instead defines good teaching as the creation of a classroom atmosphere that eschews explicit instruction in favor of giving responsibility for learning to the students. The two approaches are incompatible and there is really no way to create a compromise between the two. The question left unanswered is who gets to decide between the two. Legislatures, governors, and the federal government through NCLB have declared that academic achievement should be paramount. The faculties of education schools and the national organizations that support them have decided otherwise. We will have to await the outcome of this contest, but it looks like the education schools already are ahead on points.” (NCLB: No Child Left Behind legislation)
www.aei.org/publications/pubID.17804,filter.all/pub_detail.asp en
www.aei.org/about en www.wgquirk.com/content.html en www.edexcellence.net/foundation/publication/publication.cfm?id=353

Education schools in Canada

• Jerry Jesmess, ‘Faculties of education discourage their best students from becoming teachers.’, Organization for Quality Education, March 2001, p. 9

“Like the other disciplines, faculties of education separate the wheat from the chaff but, unlike the other disciplines, they then throw away the wheat.”
www.societyforqualityeducation.org/newsletter/archives/gatekeepers.pdf en www.societyforqualityeducation.org (Canada)

BETER ONDERWIJS NEDERLAND OVER PABO

• Het nieuwe leren moet realistisch worden. lees en help!!, 9 november 2006

“Ik ondervind momenteel de problemen bij het invoeren van het competentie gericht leren. Ik ben een actieve student die graag veel kennis krijgt overgedragen en bereid is veel inzet te tonen. Het begon vorig jaar, in mijn derde jaar van de PABO. het hele systeem werd omgegooid. Veel is onduidelijk, er wordt weinig tot geen les gegeven. We moeten twee onderzoeken doen en een portfolio (geheel onbekend voor ons) bij houden en zo dat is het derde jaar.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/766 of www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/767

• Actie PABO Utrecht, 28 november 2006
“Het rommelt ook op de PABO van de Hogeschool Utrecht.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/893

• pabo studenten gediscrimineerd?, 1 juni 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2480

*****

VOORTGEZET ONDERWIJS

MINISTERIE VAN OCW

Algemeen

• Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dossier Voortgezet Onderwijs
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs (vervallen: www.minocw.nl/vo)

Koers Voortgezet Onderwijs

• Ministerie van OCW, dossier Koers Voortgezet Onderwijs

“Het visiedocument ‘Koers VO’ bevat de richting en de hoofdlijnen voor het voortgezet onderwijs tot 2010. OCW wil het onderwijs meer speelruimte geven, zodat scholen het onderwijs zélf regelen.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2005/10/14/beleidsplannen-koers-po-vo-en-onderwijspersoneel.html (vervallen: www.minocw.nl/koersvo) en Persbericht OCW, ‘Andere rol voor overheid en onderwijs. Koers Primair en Voortgezet Onderwijs en Beleidsplan Onderwijspersoneel’, 18 juni 2004, www.minocw.nl/persberichten/4767

VO WIJZER

Algemeen

• VO wijzer
www.vowijzer.nl (via Primair Onderwijs Link Service –POLS- Netwerk Onderwijs en Internet, www.polsnetwerk.nl)

MANAGERS IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Algemeen

• Algemene website van managers in het voortgezet onderwijs
managervo.kennisnet.nl

Fusies tot één centrale organisatie

• Het VSWO bestaat uit VOS/ABB, VBS, Besturenraad, KBO en KBVO

VOS/ABB: vereniging voor bestuur en management in het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (www.vosabb.nl)
VBS: Vereniging “Verenigde Bijzondere Scholen voor onderwijs op algemene grondslag” (www.vbs.nl/home)
Besturenraad: de organisatie van het christelijk onderwijs (www.besturenraad.nl)
De bond KBO: de belangenorganisatie voor schoolbesturen in het katholiek primair onderwijs (www.bondkbo.nl)
De bond KBVO: de vereniging van katholieke schoolbesturen voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. (www.bondkbvo.nl)

Zie: www.hetplatformberoepsonderwijs.nl/artikel.php?artikel_id=1210

• VVO: Vereniging voor het Management in het Voortgezet Onderwijs (opgegaan in Schoolmanagers_VO)

• WVO: Werkgeversverbond voortgezet onderwijs

“De VO-raad is op donderdag 6 april 2006 opgericht als dé sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. Vanaf 1 oktober 2006 treedt de VO-raad ook als zodanig naar buiten. Zowel het WVO, als ook Schoolmanagers_VO communiceren vanaf dat moment niet meer onder hun eigen naam.

De dienstverlening en activiteiten van de VO-raad richten zich op schoolbestuurders en schoolleiders. Belangenbehartiging en lobby zijn belangrijke kerntaken van de VO-raad. Dat betekent meer contacten met de politiek, meer invloed uitoefenen op de beleidsontwikkeling van minister, kabinet en Kamer en het actief opstellen van een eigen beleidsagenda in samenspraak met de leden.”
www.werkgeversverbond.nl en www.vo-raad.nl

VO-RAAD

Oprichting

• Schoolmanagers_VO: Schoolmanagers_VO is de grootste landelijke vereniging voor managers in het voortgezet onderwijs (VO)

“Schoolmanagers_VO gaat op in de VO-Raad en communiceert vanaf 30 september 2006 niet meer onder de eigen naam. De website van de VO-raad is vanaf december beschikbaar. Tot die tijd kunt u terecht op www.schoolmanagersvo.nl en www.werkgeversverbond.nl)”

“VO-Raad van start. Op 30 september 2006 gaat de VO-raad van start. De feestelijke openingsconferentie vindt plaats op donderdag 23 november 2006.”
www.schoolmanagersvo.nl/actueel/agenda/20060815135423

www.schoolmanagersvo.nl/vereniging/sectororganisatie en www.vo-raad.nl

Verbinden, verheffen en vertrouwen

• Drs. Sjoerd Slagter (voorzitter VO-raad), ‘Verbinden, verheffen en vertrouwen’, 23 november 2006 (tijdens openingsconferentie VO-raad in Nijkerk)

“We horen niet in de beklaagdenbank van de pers. Niet op de bon bij een wazige professor. Ik verscheur die BON! Ouders en leerlingen geven ons jaar in jaar uit een dikke voldoende. Waarom roepen we hen niet op als getuigen? Waar lees ik hun verhalen? In de relatie tussen pers en onderwijsveld wordt er veel getoeterd, en nauwelijks geluisterd. Wij moeten de dialoog weer op gang brengen.”
www.schoolmanagersvo.nl/files/downloads/2006/061123_speech_Sjoerd_Slagter_voorzitter_VO-raad.pdf en
www.destentor.nl/zwolle/article862075.ece en www.destentor.nl/kampen/article871756.ece en www.vo-raad.nl en www.werkgeversverbond.nl/wvo.php?m1=120&m2=245

Zie ook:
• De Breebaarts en de Brummansen, 24 november 2006

“Waar komt het verkeerde soort managers toch vandaan en waarom duiken ze vaker in het onderwijs op dan elders?”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/863

Samen werken aan maatschappelijke waardering

• Sjoerd Slagter, ‘Samen werken aan maatschappelijke waardering’, VO-Raad, Toespraak voorjaarscongres, 22 maart 2007

Vertrouwen, verbinden, verantwoorden (kopje)
“U mag mij als voorzitter aanspreken op het veelvuldig herhalen en uitdragen van deze boodschap: overheid, minister, Tweede Kamer laat ruimte aan de sector, zorg voor werkbare kaders, schenk vertrouwen en zorg voor voldoende financiering. Maak onze sector weer concurrerend. Ik zal blijven hameren op haalbare normen, ik blijf pleiten voor ruimte en tijd om zaken af te maken, ik roep op tot een betrokken dialoog en ik zal me blijven verzetten tegen platte bezuinigen, achtergebleven bekostiging en ondeugdelijke rekensommetjes. Uw sector, mijn sector, onze sector, 120.000 medewerkers, één miljoen leerlingen. Dat is wat ons hier verbindt. Eén gemeenschappelijke opdracht. Daar mogen we elkaar op aanspreken. Dat mag u doen en dat zal ik doen.”
www.vo-raad.nl/document.aspx?id=/Actueel/Toespraken/070323%20toespraak%20Sjoerd%20Slagter%20congres%202007.pdf of www.vo-raad.nl/meivakantie/toespraken en www.kennisnet.nl/nieuwsportal/vo/voortgezet_onderwijs_wil_12_miljard_euro_extra.html en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1373

Een poelier die het vegetarisme propageert

• Aleid Truijens (column), ‘Een poelier die het vegetarisme propageert’, De Volkskrant, 3 november 2007

“Scholen zijn geen instellingen die kennis overdragen aan jonge mensen. Dat zeg ik niet, maar de opperhoeder van ons middelbaar onderwijs, Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-Raad. Slagter geeft geen stuiver meer voor de ‘geijkte, rationele kennistraditie’. We moeten, vindt hij, maar eens inzien dat kennis tegenwoordig altijd ‘subjectief’ is, want de samenleving is immers ‘polyvalent’ en ‘vloeibaar’.”
www.intensievemenshouderij.nl/www/2007/11/10 en www.uitgeverijbalans.nl/boekboek/show/id=92069/dbid=15654

Zie ook:
• Ook Aleid Truijens bespreekt Lenssens’ boekje, 4 november 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3134

• Leerlingen krijgen les van kwakzalvers, 2 november 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3126

• Onderwijskundigen en onderwijsbobo’s aan het woord, 24 juni 2008
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4571

BESTUURDERS VOORTGEZET ONDERWIJS

Een eigentijdse vernieuwingsstrategie voor het voortgezet onderwijs

• KPC Groep, rapport ‘De school aan zet. Een eigentijdse vernieuwingsstrategie voor het voortgezet onderwijs’, 28 januari 2004 (met 13 ondertekenaars)
www.kpcgroep.nl/publicaties/publicatie/index.asp?pubID=456

De maatschappij verandert

• Drs. R.H.A.M. Kraakman (voorzitter Raad van Bestuur), ‘Stilte’, OMOlogie (vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, het schoolbestuur van 45 scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Brabant, www.omo.nl), Schooljaar 2006-2007, nr. 2, november 2006

“De Vereniging Beter Onderwijs Nederland roept onder leiding van filosoof Ad Verbrugge op tot “het zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming”. Een lofwaardig streven, maar in deze discussie ontbreekt naar mijn idee elke context.
Het is een erg simplistische overtuiging dat herinvoering van het oude schoolsysteem de garantie vormt voor goed onderwijs. De maatschappij verandert. Door ontwikkelingen in de techniek, internationalisering en veranderende maatschappelijke verhoudingen, bewegen we sneller en anders. Het onderwijs zal hier in meemoeten. De opvatting van Verbrugge is reactionair en getuigt van weinig maatschappelijke realiteitszin.”
www.omo.nl/FilesPage/1001916/omologie%202.pdf en www.omo.nl/FilesPage/1001763/jaarverslag%202004-2005.pdf (ca. 60.000 leerlingen in schooljaar 2004/2005) en www.vo-raad.nl/vo-raad/bestuur-hshss/samenstellingbestuur.

Zie ook:
• OMO over BON, 18 december 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/993

• Een catalogus van drogredenen, ‘1. De maatschappij verandert’; ‘6. Globalisering’; ’14. Zelfstandige kinderen vragen ander onderwijs’ – laat u inspireren door één van de 28 drogredenen.
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1762

• Onderwijskundigen en onderwijsbobo’s aan het woord, 24 juni 2008
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4571

AOb: 1,3 miljard op de plank in het voortgezet onderwijs

• AOb, ‘1,3 miljard op de plank in het voortgezet onderwijs’, 30 november 2006

“Onderzoek van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond wijst uit dat de scholen in het voortgezet onderwijs gezamenlijk 912 miljoen euro op de bank hebben staan en nog eens 449 miljoen euro belegd, samen goed voor ruim 1,3 miljard euro.

Martin Knoop, bestuurder van de AOb, “We zien scholen die al jarenlang heel veel sparen voor allerlei tegenvallers, terwijl dat onnodig blijkt te zijn. Het gevolg is dat sommige scholen een absurd hoog bedrag op de bank hebben staan. Die reserves moeten geïnvesteerd worden in onderwijs.”
www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6224 (met downloads)

• Middelbare scholen potten honderden miljoenen euro’s op, 30 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/902

• Rijk!, 30 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/898

• Wat gebeurt er als het stamhoofd er niet voor de stam is?, 3 december 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/923

NEDERLANDSE SCHOOL VOOR ONDERWIJSMANAGEMENT

Wat is de rol van de schoolleider?

• Redactioneel, Wat is de rol van de schoolleider?, Persoonlijke interpretatie noodzakelijk, NSO (Nederlandse school voor onderwijsmanagement), Nieuwsbrief november 2005, www.nso-onderwijsmanagement.nl

“In hoeverre kan en moet een schoolleider invloed uitoefenen op de kwaliteit van docenten? … Over één ding was iedereen tijdens het NSO-diner het eens: de invloed van de schoolleider op de kwaliteit van docenten is afhankelijk van de invulling van het concept ‘school’. Voor de rol van de schoolleider kan worden bepaald, moet eerst helder zijn hoe het onderwijs wordt ingericht.”

“Leo Lenssen gaf in zijn inleiding aan een groot voorstander van ICT-gerichte onderwijsvormen te zijn. Hij ging zelfs zo ver te beweren dat het lerarentekort zou moeten worden gecontinueerd om docenten en schoolleiders ertoe aan te zetten zich meer te richten op ‘professionele simulatieen spelprogramma’s’ die interactief en stimulerend zijn: e-learning. De ‘nieuwe’ professional kan daar mee omgaan. Dat maakt het klassikale onderwijs minder nodig en het lerarentekort tot een ‘non-probleem’. ‘Het echte lerarentekort is kwalitatief en niet kwantitatief. Van klassieke scholen moet je het immers niet meer hebben’, beweerde hij.” (drs. Leo Lenssen, voorm. voorzitter College van Bestuur ROC-ASA, penningmeester bestuur NSO)
www.nso-onderwijsmanagement.nl/Nieuwsbrief_NSO.pdf en www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/organisatie/ORG1238510

Zie ook:
• Onderwijskundigen en onderwijsbobo’s aan het woord, 24 juni 2008
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4571

HAYGROUP – ISIS/Q5

Leiderschapsprogramma voor schoolleiders

• Haygroup (internationaal onderzoeks- en adviesbureau voor met name change management en human resources management)
zie: ‘Adviesdiensten’, Projecten’, ‘Managen van school en bedrijf hetzelfde? – ISIS (VSWO en VVO)’

“Utrecht, 12 februari 2002 – ISIS en Hay Group Nederland tekenen op vrijdag 15 februari 2002 een contract voor de ontwikkeling van een leiderschapsprogramma voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs. De basis voor dit programma is het door Hay Group in Engeland ontwikkelde Leadership Programme for Serving Headteachers, een succesvol project waarbij de resultaten van scholen gemiddeld met 18 procent zijn verbeterd. In Engeland heeft circa 50% van de 25.000 schoolleiders van het primair en voortgezet onderwijs dit programma doorlopen. ISIS verwacht met dit programma een forse impuls te geven aan de kwaliteit van het schoolmanagement.”
www.haygroup.nl (zie ook: ‘Salaris leraar (nationale en internationale vergelijking)’, ‘onderzoek van Hay Group’, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/614)

Emmy Stark, ‘ISIS geeft impuls aan scholing management voortgezet onderwijs’, VBS, 1 september 2001
www.vbs.nl/servicemenu/dossiers/kwaliteitszorg_in_het_funderend_onderwijs?mode=view&itemID=320

ISIS/Q5

• ISIS/Q5: Integrale scholing in schoolmanagement
www.isisq5.nl

• ISISQ5, ‘Meesterklas: rondom leren’, aankondiging

“Na twaalf succesvolle masterclasses over onderwijs en jongeren organiseren ‘ISISQ5’ en het ‘Project Kwaliteit van leerlingenzorg in vmbo en praktijkonderwijs’ op 7 december 2006 een meesterklas over het leren zelf: ‘Rondom Leren. Van oud naar nieuw leren: Van debat naar dialoog’, onder leiding van Cees Grimbergen. Met: prof. dr. Robert-Jan Simons; prof. dr. Paul Kirschner; docenten, schoolleiders en leerlingen.”
www.isisq5.nl/breed.asp?item=1401 (met download)

MEDIA OVER MANAGERS

Managers maken Nederland ziek

• Soeterbeeck (televisieprogramma), ‘Managers maken Nederland ziek’, Katholiek Nederland, 18 oktober 2005

“Steeds meer vakmensen (zoals docenten, verpleegkundigen, doktoren) hebben het gevoel dat ze worden aangestuurd door managers die van het vak geen verstand hebben maar wel de dienst uitmaken. Is deze kritiek terecht of wordt er een karikatuur van de manager gemaakt? Leo Fijen praat met filosoof Ad Verbrugge, Jack Thiadens, directeur en manager van het Martini Ziekenhuis in Groningen, en met leraar Ton van Haperen.”
www.katholieknederland.nl/soeterbeeck/archief/2005/detail_objectID5759.html

Lesfabrieken / Elke manager minder maakt onderwijs beter (Arnold Heertje)

• Arnold Heertje, ‘Lesfabrieken / Elke manager minder maakt onderwijs beter’, Trouw, 23 oktober 2006
www.trouw.nl/deverdieping/podium/article519352.ece/Lesfabrieken_Elke_manager_minder_maakt_onderwijs_beter

• Nogmaals Heertje, 24 november 2006 (nav Arnold Heertje, ‘Vertrapten door de bureaucratie verenigt u’, de Volkskrant, 24 november 2006).
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/866

De leraar heeft vijf lagen management boven zich

• Hanne Obbink, ‘De leraar heeft vijf lagen management boven zich’, Trouw, 30 oktober 2006

“Minder managers, minder bureaucratie in het onderwijs: veel politieke partijen beloven het in hun programma. Maar bureaucratie is ingebakken in de dagelijkse praktijk. Zelfs een kapotte bureaustoel vervangen is ingewikkeld.”
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article526457.ece/Onderwijs_De_leraar_heeft_vijf_lagen_management_boven_zich

Zie: www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/695

Columns Ton van Haperen

• Ton van Haperen, ‘Verloedering is een keuze’, Het Onderwijsblad, AOb, 6 april 2002
home.hetnet.nl/~alchemilab/alchemie/hap07_2002.htm

• Ton van Haperen, ‘Wanbeleid dwingt ook leraar tot sabotage’, NRC Handelsblad, 11 januari 2002
docenten.nrc.nl/artikelen/2002/04wanbeleid.html

Zie columns Ton van Haperen: AOb, ‘het Onderwijsblad’, ‘Archief’, ‘Haperen’, ‘alle jaargangen’
www.aob.nl/p.aspx?p=hob&m=archief

Crisis over managers in zorg en onderwijs

• Netwerk (televisieprogramma), ‘Crisis over managers in zorg en onderwijs’, 26 april 2006

“Een meerderheid van Nederlandse werknemers in het onderwijs en de zorg zijn zeer negatief over hun eigen leiding, blijkt uit de enquête. Het werkplezier van leraren en verpleegkundigen gaat achteruit en managers dragen nauwelijks bij aan de kwaliteit van onderwijs en zorg. Directies leggen een onevenredig zware druk op de budgetten.

Van de ondervraagden noemt meer dan de helft het contact met de hoogste manager matig tot slecht. Verder vindt een meerderheid dat het management van de instelling te weinig weet van de inhoud van het werk.”
www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=225067 (met onderzoeksgegevens)

De markt jaagt de bureaucratie aan

• Prof. dr. Alfred Kleinknecht (hoogleraar economie van innovatie, TU Delft), dr. C.W.M. Naastepad, dr. Servaas Storm (universitair docenten algemene economie, TU Delft), ‘De markt jaagt de bureaucratie aan’, NRC Handelsblad, 13 januari 2007

“Door de vrijheid die de markt laat, groeit de behoefte aan bureaucratische controle door managers. En omdat dezen weer zo snel vertrekken, verliezen bedrijven hun sociale kapitaal: de kennis en trouw van echte professionals.”

“Volgens gegevens van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Genève bestaan er opmerkelijke verschillen in de dikte van managementlagen in bedrijven tussen landen. Het aandeel managers in de beroepsbevolking varieert van 2 procent in Noorwegen tot 13,5 procent in Canada. In de meeste Europese landen zijn de aantallen managers nog vrij bescheiden: tussen 2 en de 5 procent van de beroepsbevolking. Nederland zit met 6 procent aan de top van Europa. In Angelsaksische landen liggen de percentages managers veel hoger. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk 11,4 procent, Australië 12,3, de VS 13,0 en Canada maar liefst 13,5 procent managers. In een recent artikel in het economenblad ESB, hebben wij aangetoond dat deze verschillen samenhangen met de arbeidsverhoudingen.”
www.tbm.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=0e0d6b7a-2cbf-4d9c-858f-19a01977af84&lang=nl of rijnland.web-log.nl/rijnland/files/109_de_markt_jaagt_de_bureaucratie_aan_nrc2007011302019004.pdf en rijnland.web-log.nl/rijnland/2007/01/de_markt_jaagt_.html en rijnland.web-log.nl/rijnland/management (vervallen: rijnland.web-log.nl/rijnland/files/109_de_markt_jaagt_de_bureaucratie_aan_nrc2007011302019004.pdf en www.rijnland-weblog.nl)

INTIMIDATIE VO-DOCENTEN

In onderwijs heerst een angstcultuur

• Mark Peletier (hoogleraar Variationele Methoden, faculteit Wiskunde en Informatica, Technische Universiteit Eindhoven; bestuurslid vereniging Beter Onderwijs Nederland), ‘In onderwijs heerst een angstcultuur’, De Volkskrant, 26 oktober 2006, p. 11

‘In het onderwijs zijn de managers oppermachtig geworden en ze misbruiken die macht om de docenten te intimideren, concludeert Mark Peletier. Hiervan is de kwaliteit van het onderwijs de dupe.”
www.beteronderwijsnederland.nl/files/active/0/MeldpuntIntimidatie_VK20061026.pdf

De docent als opgejaagd wild

• Coen Theelen, ‘De docent als opgejaagd wild’, De Volkskrant, 1 november 2006.

“Coen Theelen vertelt het verhaal van een docent die het slachtoffer werd van intimidatie door de in het huidige onderwijs oppermachtige managers.”
www.blikopdewereld.nl/Onderwijs/de_docent_als_opgejaagd_wild.htm

Mooie woorden, maar slechte ideeën

• Martien van Diesen (voorzitter college van bestuur –dwz rector- Commanderij college, Gemert; vm. eerstegrader), ‘Mooie woorden, maar slechte ideeën’, Eindhovens Dagblad, 7 september 2007

“Met alle gretigheid van de wereld is de vereniging Beter Onderwijs Nederland ingesprongen op de berichtgeving vanuit de commissie van mijnheer Rinnooy Kan. Deze rechtse denktank beweert namelijk, dat de beloning van docenten moet aangepast worden aan het opleidingsniveau van leerkrachten.”
www.ed.nl/helmondregio/article1897437.ece

Van gedram wordt een school niet beter

• dr. Henk Giebels (eerstegraads leraar geschiedenis VWO-afdeling; vm. onderwijsadviseur D66-Tweede Kamerfractie; promotie in de sociale wetenschappen), ‘Van gedram wordt een school niet beter’, Eindhovens Dagblad, 16 september 2007

“Onze rector realiseert zich niet dat hij met dit stuk de school een slechte dienst bewijst. Dat ouders zo weleens kunnen gaan twijfelen of ze hun leerlingen wel aan ons mogen toevertrouwen. Als langstzittende leraar aan onze school voel ik me genoodzaakt op zijn stuk te reageren.”
www.ed.nl/helmondregio/article1897517.ece

Dossier Commanderij College, Gemert

• Eindhovens Dagblad, dossier Commanderij College, Gemert.

Inhoud (chronologisch): Mooie woorden, maar slechte ideeën; Van gedram wordt een school niet beter; Leraar Commanderij College geschorst; ‘Commanderij geschaad door artikel van leraar’; Rumoer rond Gemerts Commanderij College; ‘Zo ga je niet met je bestuurder om’; ‘Je moet gewoon je mening kunnen geven’; Henk Giebels verdient compliment; Handtekeningen voor terugkeer leraar Commanderij College; Kamervragen Giebels; Onderwijs wordt geïnfantiliseerd; ‘Naam Commanderij College beschadigd’; Een koningsdrama in Gemert; Docent Giebels niet langer geschorst; Docenten: eind aan kwestie Giebels; Giebels weer welkom op Commanderij College; Giebels houdt spreekverbod.
www.ed.nl/dossierarchief/commanderij en www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/onderwijs/82-dr-henk-giebbels-en-het-commanderijcollege-/908-dr-giebbels-en-het-commanderijcollege-deel.html en www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/onderwijs/121-pcd/1470-het-peellandcollege-in-de-pers.html en www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling en (vervallen: www.blikopdewereld.nl/Onderwijs/schorsing_als_zwaktebod.htm)

Machtswoord in het onderwijs

• Arnold Heertje (emeritus hoogleraar geschiedenis van de economische wetenschap, staathuishoudkunde, Universiteit van Amsterdam; Comité van aanbeveling Beter Onderwijs Nederland; 1934, PvdA), ‘Machtswoord in het onderwijs’, RTL Z, 31 oktober 2007

“Hij verwijt Rinnooy Kan dat deze de salarissen van de leraren wil afstemmen op hun opleidingsniveau. Vandaar dat Van Diesen tekeer gaat tegen de schaarse eerstegraders, die nog op niveau les geven. In slecht Nederlands roept hij uit, ”dat met name de eerstegraders het contact met de hedendaagse jeugd, verloren is”. En verder: ”Niet vanuit wiskunde of Grieks, maar vanuit kwaliteiten als samenwerken, gedifferentieerd werken en vernieuwend werken” bestaat zijns inziens de kwaliteit van de docent.”
www.rtl.nl/financien/rtlz/home/column_heertje.xml -onderaan overzicht columns- of dode link in ‘adres’ kopiëren www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/redactie/column/17-column_heertje.xml

Het smeulend verzet in onderwijsland

• Marc Chavannes (redacteur), ‘Het smeulend verzet in onderwijsland’, NRC Handelsblad, Opinie & Debat, 3 november 2007

“In antwoord op Kamervragen over de zaak zei minister Plasterk dat het een arbeidsconflict was, waarin hij geen rol had. De docent mocht deze week weer aan het werk, maar met een spreekverbod. Die sovjetpoging tot reputatiebeheer door het bestuur alleen al had de minister ertoe kunnen brengen iets verder te gaan. Bovendien gaat het conflict in Gemert over de centrale onderwijsvraag in dit land: blijven we centraal gedicteerde onderwijsmodes doordrukken of wint het inzicht dat je alleen geïnspireerde en inspirerende docenten voor de klas krijgt als zij goed zijn opgeleid en serieus worden genomen, binnen een school waar gedacht mag worden.”

“De smeulende veenbrand van verzet tekent de ongelijke strijd. Bestuurders hebben de macht. Docenten met kennis van zaken en zelfrespect vechten niet voor de idiote autonomie die hun wordt aangewreven. Zij vechten voor onderwijs dat wat voorstelt. Ouders en leerlingen zouden die strijd massaal moeten steunen. Bewindslieden en Kamer zouden de parlementaire enquête inzake de vorige vernieuwingen moeten aangrijpen om eindelijk los te komen van de collectieve angst om niet modern te lijken.”
www.beteronderwijsnederland.nl/files/NRC-20071103-02014003.pdf en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3127

Zie ook:
Commotie op het Commanderij College, 18 september 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2931

Commanderij is dom bezig!, 21 september 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2946

Kamervragen Commanderij College (SP), 29 september 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2978

Kamervragen PVV: Geschorste leraar direct terug in zijn functie, 5 oktober 2007
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3008

Vóórdat het echt mis gaat

• Niek Langeweg, ‘Vóórdat het echt mis gaat’, Onderwijsmagazine, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mei 2006, pagina’s 8-11.

“Vroeger werd er vooral niet openlijk over gepraat, laat staan dat er werd ingegrepen. Maar de tijden veranderen. Steeds vaker worden slecht functionerende leerkrachten aangesproken en aangepakt. Vóórdat het echt te laat is.”
www.minocw.nl/o/art/200605a.pdf of www.minocw.nl/o/art/200605a.html

MEDIA ALGEMEEN

Thema-avond: Voor de klas

• VPRO, ‘Thema-avond: Voor de klas – Avondvullend programma met verhalen van leerkrachten, 13 maart 2005 (interviews).

“Op zondag 13 maart zoomt de VPRO in op één van de belangrijkste pijlers onder onze samenleving: het onderwijs. In een drie uur durende uitzending ligt de focus volledig op de leerkrachten van de basisschool en het middelbare onderwijs. Daarmee bestendigt de omroep zijn traditie van diepgravende televisie van de lange adem. Met nieuwsgierige blik en aandachtig oor laat de VPRO de onderwijzer en de leraar uitgebreid aan het woord. Hun dagelijkse praktijk, hun persoonlijke ervaringen staan centraal in Voor de klas.”
www.vpro.nl/programma/voordeklas (met downloads)

Geschiedeniskennis in VO

• Oscar Westers, ‘Hoe de Duitsers dapper standhielden in Vietnam, en andere verfrissende visies van de schooljeugd op onze geschiedenis’, 2006
www.spectrum.nl/press/data/1158845308631.doc

De Volkskrant, ‘Verfrissende visies van de schooljeugd op onze geschiedenis’, september 2006
Quiz: zoek het onjuiste antwoord
extra.volkskrant.nl/qz/gen/blunders/index.php

Leren kan nooit alleen thuis op de computer

• Laurien Crump (docent klassieke talen, Utrechts Stedelijk Gymnasium), ‘Onderwijs / Leren kan nooit alleen thuis op de computer’, Trouw, DeVerdieping, 4 augustus 2006

“Zonder direct contact tussen leerling en docent is er geen onderwijs. Het is dan ook naïef dat leerlingen in 2050 alleen nog thuis computeren.

Docenten zijn zo langzamerhand een bedreigde diersoort geworden, die hetzij een natuurlijke dood sterft vanwege het gigantisch lerarentekort, hetzij om zeep wordt gebracht wegens vervanging door ’educatieve aanbieders’. Daarom zie ik mij genoodzaakt tot een soort zwanenzang, als reactie op de voorspelling maandag van ex-onderwijsonderzoeker en huidig kamerlid Paul Jungbluth over het onderwijs in 2050. Volgens hem raakt het woord school ‘in de vergetelheid’, wordt het docentenberoep ‘gestandaardiseerd’ en kan ‘veel lesstof op elke willekeurige plek via de nieuwste ict-toepassingen aangeboden worden’.”
www.trouw.nl/deverdieping/podium/article406871.ece en www.cambridge.org/uk/education/secondary/classics/eu_classics/downloads/summary/Crump%20summary.doc en www.cambridge.org/uk/education/secondary/classics/eu_classics/downloads/Crump.pdf en Paul Jungbluth, 1949, socioloog, GroenLinks, www.parlement.com/9291000/biof/02452 .

Twee eindexamenvakken HAVO op één moment!

• Twee eindexamenvakken HAVO op één moment!, 1 september 2007

“Als ICT-docent die zich serieus en actief inzet voor kwalitatief goed onderwijs op een middelgrote ROC in de Achterhoek heb ik mij enige tijd geleden opgegeven als lid van BON. Onlangs werd ik geconfronteerd met het feit dat mijn dochter in haar eindexamenjaar HAVO aan een ROC in Gelderland twee eindexamenvakken, met name Frans en Duits, op één moment moest volgen. Zij moest ze maar beurtelings volgen, werd haar gezegd. Natuurlijk was mijn verbazing en verontwaardiging groot.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2868#comment-24105

Minder dan een zes mag niet meer. Een voldoende moet voor Nederlands, Engels en wiskunde.

• Redactie onderwijs, ‘Minder dan een zes mag niet meer. Een voldoende moet voor Nederlands, Engels en wiskunde’, Trouw, deVerdieping, 6 september 2007

Havo- en vwo-scholieren zouden verplicht moeten worden een voldoende voor Nederlands, Engels of wiskunde bij hun eindexamen te halen. Dat vindt de Onderwijsraad. „De lat moet hoger liggen.”
Een onvoldoende voor Nederlands, Engels of wiskunde kan niet langer worden gecompenseerd met een goed cijfer voor een ander vak.
www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article789699.ece of www.cnvo.nl/onderwijs/nieuws/artikel/24424/?tx_ttnews%5Byear%5D=2007&tx_ttnews%5Bmonth%5D=09&cHash=312a1ee70d en www.elsevier.nl/opinie/commentaren/asp/artnr/168791 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2882

Ons onderwijs is alleen geschikt voor de sterken

• Grace Boldewijn (CEO BoCari Engineering), “Ons onderwijs is alleen geschikt voor de sterken”, Het Financieele Dagblad, 31 maart 2008

“Eerst volgde ik op afstand de perikelen rond het onderwijs. Totdat het Landelijke Aktie Komitee Scholieren mij wakker schudde met zijn actie tegen de 1040-urennorm. Scholieren eisen kwaliteit en willen geen nutteloze uren op school doorbrengen.

Ik heb het geklaag van heel veel – ook van mijn eigen – kinderen moeten aanhoren. Scholen proberen zo min mogelijk gaten te laten vallen. Voor kinderen die van groep 8 naar het middelbaar onderwijs gaan, worden de lesuren zo dicht mogelijk op elkaar ingeroosterd.

De jongste kinderen hebben minder vrije uren, sjouwen met een zware tas en hebben heel drukke dagen. In de hogere jaren wordt het beeld triester en triester. Kinderen hebben heel veel tussenuren, weten zich geen raad met hun vrije tijd.”

“Het huidige onderwijssysteem is bestemd voor sterke jongeren. Dat wijst de praktijk uit. Sociaal zwakke jongeren overleven niet binnen het systeem. Kapitaalkrachtige ouders kunnen hun kinderen op een privéschool doen. Andere ouders sturen hun kinderen naar België of een ander land om te studeren, maar niet iedereen kan dat.

De groeiende tendens is dat ons regulier onderwijs steeds meer uitval kent, niet alleen van leraren maar ook van leerlingen. Wij ouders mogen niet langer met lede ogen toezien hoe onze kinderen naar de afgrond afglijden.”
www.fd.nl/csFdArtikelen/HFD/y2008/m03/d31/HFD1002996979 of via www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4107

BETER ONDERWIJS NEDERLAND

Intolerant en bemoeizuchtig Nederland

• Intolerant en bemoeizuchtig Nederland, 25 april 2008

“Het organiseren van het VWO-onderwijs in Nederland had zo eenvoudig kunnen zijn. Bedenk eindexamenpakketten waarmee iemand tot het universitaire onderwijs kan worden toegelaten. Daar mogen per vak ook verschillende versies van zijn. Voor Frans en Duits zou bijvoorbeeld vertalen daar deel van uit kunnen maken en voor wiskunde de Boolean algebra. De verschillende vakken van een pakket hoeven ook niet in eenzelfde jaar geëxamineerd te worden maar de examinering is wel in zijn geheel een externe aangelegenheid. Geef ouders geld om daarmee leerkrachten te betalen, naar rato van de resultaten bij eindexamenvakken. In een minimum van tijd zouden de ouders scholen opgericht hebben en onder hun verantwoordelijkheid hebben genomen. De overheid zou wat het VWO betreft grote bedragen uitsparen aan schoolbesturen, managers, onderwijskundigen, onbekwame leraren en inefficiënte onderwijsinstituten. Allemaal geld dat voor goed VWO-onderwijs gebruikt zou kunnen worden.
Helaas hebben politici er veel te veel belang bij om zich met van alles en nog wat te bemoeien en het educa-politieke complex in stand te houden. Goed onderwijs zal nog jaren lang een dure droom blijven.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4277

Gymnasia geven leerlingen te hoge cijfers voor klassieke talen

• TROUW: Gymnasia geven leerlingen te hoge cijfers voor klassieke talen, 24 mei 2008

“De tegenstanders van het klassieke leren en het klassieke onderwijs zijn al jaren bezig om met de kaasschaafmethode het onderwijs in de klassieke talen de afgrond in te duwen. Het eigenlijke vertalen moest worden aangevuld met beschouwingen naar aanleiding van de klassieke teksten maar ondertussen werd het aantal lesuren in de klassieke talen telkens wanneer de mogelijkheid zich voordeed verder teruggebracht.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4409, nav Hanne Obbink, ‘Gymnasia geven leerlingen te hoge cijfers voor klassieke talen’, Trouw, 24 mei 2008, www.trouw.nl/deverdieping/opvoeding_onderwijs/article995253.ece

Zonder klassieke talen heeft het gymnasium geen bestaansrecht meer

• Zonder klassieke talen heeft het gymnasium geen bestaansrecht meer, 7 juni 2008 (nav artikel van M. Huygen in NRC Handelsblad)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4488 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4504 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4467 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/4461 .