‘Werkgevers moeten afblijven van jongeren zonder diploma’

Onderstaand artikel stond in De Volkskrant van 20 April 2007.
===================================================
‘Werkgevers moeten afblijven van jongeren zonder diploma’

Werkgevers moeten afblijven van schoolverlaters zonder diploma. Nu de economie goed draait, hebben bedrijven de neiging jongeren aan (tijdelijk) werk te helpen, maar de ervaring leert dat niet-gediplomeerden er bij kerend economisch tij meteen weer uitvliegen. Marje van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, wil deze ‘groenpluk’ een halt toeroepen en werkgevers aanzetten schoolverlaters alsnog aan een diploma te helpen.

Van Bijsterveldt kondigde donderdag aan dit punt in te zullen brengen op de participatietop van werkgevers en werknemers die nog voor de zomer plaatsheeft. ‘Ik kan niets verplichten, maar wil hen wel wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid’, aldus Van Bijsterveldt op een conferentie over voortijdig schoolverlaten in Amsterdam.

Zo’n 65procent van de voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) is overigens al aan het werk. ‘Maar ze hebben drie keer zoveel kans op werkloosheid en zes keer zoveel kans om in de criminaliteit te belanden als mensen die wel met een startkwalificatie van school gaan’, zegt de staatssecretaris.

Het begrip startkwalificatie duidt op een diploma op havo/vwo-, of ten minste mbo-2-niveau. Alleen een vmbo-diploma is te weinig voor een goede loopbaan. Nu blijken vooral veel jongeren uit te vallen bij de overgang van vmbo naar mbo. Op de conferentie kwamen dan ook veel initiatieven ter sprake om die overgang ‘warmer’ te maken: op sommige scholen houden vmbo-leerkrachten nog een half jaar contact met hun leerlingen op het mbo, en het Koning Willem I-college in Den Bosch heeft de succesklas ingesteld, om leerlingen aan school verbonden te houden en hen te helpen bij hun oriëntatie op een vervolgopleiding. Van Bijsterveldt: ‘Als kinderen het contact met school verliezen, ben je ze kwijt.’

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld het aantal vsv’ers met de helft terug te dringen tot ongeveer 35duizend aan het eind van de regeerperiode. Volgens Fred Voncken, namens het ministerie projectdirecteur op dit onderwerp, zitten de meeste van de 14 regio’s waarmee vorig jaar convenanten zijn afgesloten, op schema.
=============================================================

1 Reactie

  1. Koppelen maar
    Beste Mark, koppel nu eens dit artikel aan het artikel over het voortijdig schoolverlaten. Begint het te dagen. Door de aantrekkende economie komt een deel van de voortijdige schoolverlaters niet meer in de kaartenbakken van de uitkeringsinstanties terecht en zijn dus niet meer ( voorlopig tenminste) herkenbaar als voortijdig schoolverlaters. De gemeenten wrijven zich ondertussen in de handen.

Reacties zijn gesloten.