“Pruttelen en polderen” en ook betuttelen.

Wat ’n opschudding. Amsterdam en ’t CITO. Daarbuiten, zijn er ook heel veel leerkrachten van groep 8, die behalve naar CITO, ook kijken naar werkhouding, sociale omstandigheden (inderdaad) en de 8 jarige geschiedenis van een leerling. Dat moeten ze wel, de hogere echelons hebben daar geen pasklare mal voor ontwikkeld, van achter hun schrijftafel. Directies en bestuur hebben andere belangrijke zaken te vergaderen, dus die leerkracht geeft het advies en wel degelijk zo verantwoord mogelijk. Dat is geen theorie, maar wat ik op de werkvloer ervaar. Bovendien zou ’n “prutsende” leerkracht, in groep 8, al snel door de mand vallen.
Naast “pruttelen en polderen”, gaan de onderwijssociologen en andere beleidsmakers nu ook “betuttelen” (rijmt) en verkondigen dat de uitslag van de CITO toets alleen zaligmakend is. Ik las, dat ik op Google te vinden ben onder “pruttelen en polderen”. Moet worden “pruttelen, polderen, prutsen en betuttelen”.
Wat natuurlijk wel waar is, is dat binnen het BO de laatste leerkrachten met ’n volle baan aan het uitsterven zijn. Dat steeds meer basisscholen drijven op steeds meer parttimers. Dat het invullen van de groepen 6/7/8 steeds moeilijker aan het worden is. Dat PABO’s alleen enthousiaste jonge vrouwen afleveren, die na ’n jaar of wat zwanger worden. Gechargeerd ? Ga maar eens kijken. Maar wel verder dan ’n witte grachtengordel of ’n dromerig jaren 50 dorpje in de Betuwe.

3 Reacties

  1. @Leo: u zelf
    Ik kan u niet plaatsen. Kunt u, met behoud van uw anonimiteit, iets meer over uzelf vertellen? Ik dacht dat u invaller was. Klopt dat? Zo ja, hoe lang achter elkaar werkt u dan in zo’n groep 8? Als het vinden van meesters voor die hogere klassen zo moeilijk is, waarom gaat u dan niet vast werken? Allemaal vragen.

    Andere vraag: op de basisschool van mijn zoon was aardrijkskunde, en vooral topo, zo goed als afgeschaft. Vaderlandse geschiedenis was nog ongeveer een tiende van wat ik zelf toegediend heb gekregen. Kunt u iets vertellen over wat kinderen op de basisschool tegenwoordig leren naast de kennelijk zo broodnodige CITO-training?

    • Over mijzelf
      zal ik op m’n blog, ’n poging doen
      ’t verhalen, van ’t grote balen
      van kruin tot schoen
      van polderen en pruttelen
      prutsen en betuttelen
      soms wat weemoed naar ’t toen
      nooit over de salarisschalen
      Grieks of and’re enge talen
      kom laat ik
      niet verder dralen
      ik op ’n blog, alsnog, dus toch

  2. De toon van het rapport
    is anders helemaal niet betuttelend. Ik heb een link gemaakt op dit forum onder cito-advies; informatie over het onderzoek.

Reacties zijn gesloten.